Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Abhasian-sota nousi valokeilaan

Torstaina selviää, valitaanko virolais-georgialainen elokuva Mandariinit kilpailemaan Oscar-palkinnosta

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Einalt Sponholts arvioi Abhasian sodasta kertovaa Mandariinit-elokuvaa kotonaan Tallinnassa, jonne hän pakeni sotaa perheensä kanssa.
Einalt Sponholts arvioi Abhasian sodasta kertovaa Mandariinit-elokuvaa kotonaan Tallinnassa, jonne hän pakeni sotaa perheensä kanssa. Kuva: Marko Mumm

Eläkeläinen Einalt Sponholts katsoo Mandariinit-elokuvaa kaksiossaan Tallinnassa. Televisiossa verinen taistelija retkottaa autossa kauniissa vuoristokylässä. Vanhus kiiruhtaa kertomaan näkemästään naapurille ja avaa portin. Elokuvassa on meneillään jännittävä käänne, mutta Sponholtsin huomio kiinnittyy aidanseipäisiin.

"Tuollaista porttia ei ollut", Sponholts sanoo.

Mandariinit oli Golden Globe -ehdokas, ja tänään torstaina se on yhdeksän muun kuin englanninkielisen elokuvan ryhmässä kilpailemassa pääsystä Oscar-ehdokkaaksi. Elokuva on nostanut valokeilaan vuosina 1992–93 käydyn Georgian sisällissodan, jossa Abhasia irtosi muusta maasta. Sota jäi aikanaan varjoon.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Abhasian virolaiskylään. Sankareita ovat kylään jääneet vanhus ja mandariininviljelijä, jotka eivät osallistu sotimiseen. Muut asukkaat ovat paenneet esivanhempiensa kotimaahan Viroon, kuten Sponholtsin perhe.

Vuoteen 1995 mennessä Viroon oli tullut noin 400 pakolaista Abhasiasta, sanoo tutkija Aivar Jürgenson Tallinnan yliopiston historiainstituutista.

Viro siis vastaanotti parissa vuodessa noin neljä kertaa enemmän sotapakolaisia kuin myöhempinä vuosina yhteensä.

"Kirjoitin määräyksen, että he ovat virolaisia. Perustuslain mukaan jokaisella virolaisella on oikeus asua Virossa", sanoo Tallinnan yliopistollisen kirjaston johtaja Andres Kollist.

Kollist johti tuolloin Viron maahanmuuttovirastoa. Vasta itsenäisyytensä palauttanut Viro oli itsekin vielä sekavassa tilassa, mutta yhteiskunnassa vallitsi vahva kansallisromanttinen henki.

Einalt Sponholtsin esivanhemmat olivat lähteneet Virosta jo 1870-luvulla Estonkan kylään Abhasiaan, mutta hän sai kansalaisuuden ilman testejä.

"En tiedä, kuinka se kävi", Sponholts sanoo.

Viro sijoitti pakolaiset aluksi kylpylöihin. Kuukaudessa hitsaaja Einalt Sponholts löysi työpaikan Tallinnasta sekä kaksion kerrostalosta, josta neuvostosotilaat olivat juuri lähteneet.

Nyt saman kerrostalon edessä Tallinnassa on rakennustelineet. Sponholts on järjestänyt remontin lämmön eristämiseksi. Tulevaisuus on täällä.

Abhasiasta muistuttaa vuoristotapetti eteisessä.

Sponholts käy kotikylässään Estonkassa Abhasiassa lomilla. Kolme aikuista lasta eivät halua edes lomailla paikassa, jossa on niin paljon raunioita.

"Sanon, että katsokaa muualle. Minä lepään, kun katson jokea", sanoo Sponholts.

Estonkan kylä on tyhjentynyt ja villiintynyt, mutta Sponholtsin suvun talo on pystyssä. Tiilitaloa ympäröi metalliverkkoaita, jonka Sponholts rakensi.

"Portin pylväs on niin vahva, että yksi luoti ei edes läpäissyt sitä. En tiedä, kuka ampui."

Georgian kapinallisalue Abhasia on ollut yhä tiiviimmin Venäjän vaikutuspiirissä sen jälkeen, kun se julistautui 2008 Venäjän tuella itsenäiseksi Georgian sodan jälkeen. Abhasian on tunnustanut vain pari muuta valtiota. Syksyllä Abhasia allekirjoitti strategisen sopimuksen, jossa se lupaa lisätä puolustusyhteistyötä Venäjän kanssa. Alueella on jo ennestään Venäjän tukikohta.

Vuosien 1992–93 sisällissotaa pidetään Abhasiassa vapaussotana. Sota oli raaka, mutta se jäi maailmalla muiden sotien varjoon.

Elokuvan lopussa venäläiset hyökkäävät.

"Venäläiset eivät pidä elokuvasta", sanoo Sponholts.

Sodasta Sponholts puhuu melkein kuin kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö raporteissaan: syylliset löytyvät sekä Georgiaa että Abhasiaa 1990-luvun alussa johtaneiden joukosta.

"Kurjaa, että niin kävi", Sponholts sanoo.

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat