Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn hinta syöksyy: Venezuelassa muhii sekasorto

Kauppajonot pitenevät ja mielenosoitukset kasvavat, koska öljynviennistä riippuvaisen maan tulot hiipuvat

Ulkomaat
 
Frederico Parra Reuters
Supermarketin eteen kerääntyi jonoa Venezuelan Caracasissa tiistaina. Venezuelassa on pulaa kulutushyödykkeistä.
Supermarketin eteen kerääntyi jonoa Venezuelan Caracasissa tiistaina. Venezuelassa on pulaa kulutushyödykkeistä. Kuva: Frederico Parra Reuters

Valta saattaa vaihtua Venezuelassa aivan lähiaikoina. Vallankaappauksen takana olisi todennäköisesti presidentti Nicolás Maduron oman sosialistipuolueen sotilaallinen siipi.

Vallankaappauksen mahdollisuudesta varoitti muiden muassa yhdysvaltalainen poliittisesti sitoutumaton tiedusteluyhtiö Stratfor viime viikon lopussa.

Artikkeliin liittyvät

Stratforin lähteiden mukaan sotilassiipi estäisi Maduroa palaamasta käynnissä olevalta ulkomaanmatkaltaan presidentin virkaan. Asian varmistaisivat armeija sekä hallintoa lähellä olevat colectivot eli eräänlaiset kansalliskaartit.

"Se on tietyllä tapaa realistinen kuvio. Aiheesta on ollut paljon kirjoituksia enimmäkseen opposition kolumnisteilta, mutta omankin puolueen sisältä on alkanut kuulua yhä enemmän kritiikkiä Maduroa kohtaan", sanoo Ulkopoliittisen instituutin (Upi) tutkija Mikael Wigell, joka on erikoistunut Latinalaiseen Amerikkaan.

"Vallankumouksethan tapahtuvat usein niin, että johtaja on ulkomailla. Silti ajattelisin, että siinä tapauksessa asia olisi todennäköisesti jo paljastunut."

Vallankumous etäännyttäisi Venezuelaa chavismosta eli vuonna 2013 kuolleen presidentin Hugo Chávezin ideologiasta, jonka jatkumoa Maduro edustaa. Chavismo on yhdistelmä sosialismia, isänmaallisuutta ja 1800-luvun vallankumoustaistelijan Simón Bolívarin ihailua.

Venezuela on talousahdingossa, josta selviäminen vaatisi talouden rakenteiden rajua muuttamista. Puolueen sotilassiipi olisi siihen eittämättä Maduroa valmiimpi. Se on myös suhtautunut Maduroa kriittisemmin Venezuelan Kuuba-kytkentöihin.

Vallankumouksella olisi merkitystä laajemminkin Latinalaisessa Amerikassa, jonka monien vasemmistolaisten hallitusten keulakuvana Venezuela on esiintynyt mielellään.

Raakaöljyn halpeneminen on ajanut öljynviennistä riippuvaisen Venezuelan vararikon partaalle.

Maduro on ollut jo toistakymmentä päivää varainkeruumatkalla, jonka etenemisestä on ilmoitettu epäilyttävän epäsäännöllisesti. Villeimmissä huhuissa kyseessä on valtiovierailuiksi naamioitu maanpako. Siihen Wigell ei usko.

"Luulen, että Maduron perimmäisenä tarkoituksena on todella ollut varainkeruu, mutta se ei sulje pois mahdollisuutta vallankaappauksen valmistelusta."

Presidentti on hakenut lainaa Kiinalta, mutta onnistui ilmeisesti saamaan vain jonkinlaisen lupauksen investoinneista. Lisäksi hän on vieraillut öljyntuottajien Opec-järjestön maissa Iranissa, Saudi-Arabiassa, Qatarissa ja Algeriassa, jotta ne hillitsisivät tuotantoa. Se johtaisi öljyn hinnan kallistumiseen, mutta toistaiseksi Maduro on saanut Opecin keskeisiltä jäseniltä kylmän vastaanoton.

Tänään torstaina hän tapaa matkansa päätteeksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Tapaamisesta voi tulla Maduron näkökulmasta vaikea. Keskiviikkona Venäjän energiaministeri pohjusti tapaamista julkisuudessa.

"Monien maiden mielestä markkinatilanteeseen vaikuttaminen keinotekoisesti ei ole mahdollista", Aleksander Novak sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venezuela tuskailee velkojensa takaisinmaksun kanssa, koska ne on otettu ulkomaisessa valuutassa ja maan oman valuutan bolívarin inflaatiovauhti on maailman nopeimpia. Bolívarin arvosta on huvennut lähes 80 prosenttia vain neljässä kuukaudessa.

Samasta syystä noin 30 miljoonan asukkaan valtiolla on vaikeuksia ostaa hyödykkeitä ulkomailta. Hallitus on leikannut menoja ja nostanut veroja. Vuodenvaihteessa julkaistu mielipidekysely kertoi, että Maduron suosio kansan parissa on laskenut noin 20 prosenttiin.

HS vieraili pääkaupunki Caracasin ruokajonoissa viime maaliskuussa, mutta sittemmin elintarvikepula on pahentunut entisestään. Ihmiset saapuvat jonottamaan kauppojen edustalle jo yöllä varmistaakseen saavansa jotain seuraavana päivänä.

Espanjalainen sanomalehti El País julkaisi maanantaina kuvareportaasin tyhjistä hyllyistä ja satojen ihmisten jonoista supermarketin ulkopuolella Caracasissa.

El Paísin mukaan kaupat säännöstelevät asiakaskohtaisilla enimmäismäärillä kaikkein kysytyimpiä tuotteita, kuten maitoa, kahvia, riisiä, sokeria ja vessapaperia. Silti kysyntä ylittää tarjonnan.

Rantakaupunki Catiassa Caracasin luoteispuolella väkijoukon kerrottiin saartaneen vaippoja kuljettaneen kuorma-auton ja tyhjentäneen sen väkisin.

Opposition mukaan kauppajonoja vartioivat sotilaat olisivat kieltäneet valokuvien ottamisen jonoista.

"Hallitus ei ainoastaan pakota ihmisiä nöyryyttäviin jonoihin. – – Se myös haluaa jonojen olevan kuubalaistyylisiä, hiljaisia ja kauhuissaan", totesi opposition edustaja Jesús Torrealba uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venezuelan presidentin toimisto
Virkamatkalla oleva Venezuelan presidentti Nicolás Maduro puhui medialle Qatarissa tiistaina.
Virkamatkalla oleva Venezuelan presidentti Nicolás Maduro puhui medialle Qatarissa tiistaina.

Viime vuoden alkupuolella sadattuhannet pääasiassa keskiluokkaiset venezuelalaiset lähtivät kaduille vaatimaan Maduron eroa talousahdingon ja maata riivaavan väkivallan kulttuurin takia. Levottomuuksissa kuoli yli 40 ihmistä ja loukkaantui satoja, mutta ne laantuivat parissa kuukaudessa.

Viime viikkoina on nähty merkkejä uusista ja kasvavista mielenosoituksista eri puolilla maata. Ihmisiä on kehottanut kaduille muiden muassa oppositiojohtaja Henrique Capriles, joka hävisi Madurolle presidentinvaaleissa huhtikuussa 2013 vain 1,5 prosenttiyksiköllä.

Ihmisoikeusaktivistit ja opposition edustajat kertoivat viikonloppuna, että poliisi oli pidättänyt toistakymmentä ihmistä, jotka olivat osoittaneet mieltään ruokakauppojen edustalla. Heidät vapautettiin maanantaina.

"Sosiaalinen tilanne on räjähdysherkkä", Upin Wigell sanoo.

Sosialistipuolueen Maduron-vastainen siipi saattaakin kiirehtiä presidentin syrjäyttämistä, jotta mielenosoitukset eivät ehtisi levitä laajemmiksi ja kasvaa uhkaamaan koko puoluetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat