Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luolasta Kiinan johtoon

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Xi Jinping syntyi Pekingissä vaikutusvaltaiseen perheeseen 15. kesäkuuta 1953. Hän on ensimmäinen Kiinan kansantasavallan aikana syntynyt maan johtaja.

Hänen isänsä Xi Zhongxun oli yksi Kiinan vallankumouksen isistä ja kansantasavallan perustajista.

Varapääministeriksikin noussut isä-Xi kuitenkin vangittiin, kun hän joutui välirikkoon Kiinan perustajan, puhemies Maon kanssa.

Perhe lähetettiin kulttuurivallankumouksen aikana Shaanxin maakuntaan ankariin oloihin "oppimaan massoilta". Xi asui Shaanxissa seitsemän vuotta luola-asunnossa.

Tämän jälkeen hän opiskeli kemiantekniikkaa Tsinghuan yliopistossa 1970-luvulla ja myöhemmin lakia, politiikkaa ja vallankumouksen historiaa.

Xi Jingping hyväksyttiin Kiinan kommunistisen puolueen jäseneksi vasta useiden hakemusten jälkeen vuonna 1974. Vallan huipulle tuleva Kiinan presidentti pääsi vuonna 2007, kun hänet nimitettiin politbyroon pysyväiskomitean jäseneksi.

Suomessa Xi on vieraillut kahdesti: vuonna 1979 kiinalaisen valtuuskunnan sihteerinä ja 2010 virallisella vierailulla varapresidenttinä. Presidentti Tarja Halosen ja pääministeri Matti Vanhasen lisäksi hän tapasi joulupukin.

Xi on toista kertaa naimisissa. Hänen vaimonsa on tunnettu laulaja Peng Liyuan. Tytär Xi Mingze opiskellut salanimellä Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Kesällä 2012 uutistoimisto Bloomberg kertoi korruptiota vastaan taistelevan Xin sukulaisten miljoonaomaisuuksista. Pääsy uutistoimiston sivuille estettiin Kiinassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat