Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollande: Muslimeille on tilaa Ranskassa

Ranskaa kuohuttavat kouluissa tapahtuneet tuen ilmaukset terroristeille

Ulkomaat
 

Ranskan presidentti François Hollanden vieraili torstaina yllättäen Pariisissa sijaitsevassa Arabimaailman instituutissa. Ranskan muslimiyhteisöä puhutellut Hollande sanoi, että muslimit ovat "fanaattisuuden, fundamentalismin ja suvaitsemattomuuden ensimmäiset uhrit".

Muslimit Ranskassa ovat raportoineet kymmeniä hyökkäyksiä moskeijoita vastaan viime viikon terrori-iskujen jälkeen. Kolme ranskalaista islamistia ampui kolmen päivän aikana Pariisin alueella yhteensä 17 ihmistä.

"Ranskalaisilla muslimeilla on samat oikeudet ja samat velvollisuudet kuin kaikilla kansalaisilla", Hollande sanoi Le Monde -lehden mukaan ja jatkoi, että muslimien täytyy tuntea olonsa "suojelluiksi ja kunnioitetuiksi aivan kuten heidän tulee kunnioittaa [Ranskan] tasavaltaa".

Terroristiverkosto al-Qaidan nimiin vannoneiden terroristien hyökkäykset järkyttivät Ranskaa perusteellisesti. Ranskassa on vaadittu lisävaltuuksia terrorisminvastaiseen taisteluun, ja viranomaiset ovat kiristäneet vihapuheita levittävien valvontaa.

Keskiviikkona syyttäjät kertoivat, että ranskalainen koomikko Dieudonné M'bala B'bala asetetaan syytteeseen epäiltynä terrorismin ihannoimmisesta. Koomikko kirjoitti iskujen jälkeen Facebookissa tuntevansa itsensä "Charlie Coulibalyksi". Amedy Coulibaly tappoi neljä juutalaista viime perjantaina Pariisissa.

Torstaina kierroksia otettiin myös kouluissa paljastuneista tapauksista, joissa oppilaat häiritsivät viime torstaina uhrien muistoksi järjestettyä minuutin hiljaisuutta. Oppilaat osoittivat tukeaan terroristeille tai esittivät antisemitistisiä kommentteja.

Opetusministeri Najat Vallaud-Belkacemin mukaan tapauksia on ollut noin 200. "Ranskan koulu ei ole ajan tasalla" mitä tulee tasavaltalaisten arvojen siirtämisessä oppilaille, ministeri julisti keskiviikkona.

Avausta seurasi kiihkeä keskustelu koulujen roolista ja mahdollisista epäonnistumisista.

"Fakta on, että osa oppilaista ja nuorista tuntee suurempaa läheisyyttä terroristeihin kuin poliitikkojen ylläpitämään 'eletään kaikki yhdessä' -puheisiin", sanoi Ranskan koulujärjestelmää tutkinut pedagogi François Durpaire Le Nouvel Observateur -lehdelle torstaina.

Osa opettajista toisaalta on korostanut, että välikohtauksia oli suhteessa vähän, jos katsotaan koulujen kokonaismäärää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat