Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian jäljiltä voi löytyä lisää kemiallisia aseita

Israel on silti lopettanut kaasunaamarien valmistamisen

Ulkomaat
 

Sotaa käyvän Syyrian siivoaminen kemiallisista aseista on edennyt hyvin, mutta kukaan ei voi tietää varmasti, etteikö aseita olisi päätynyt jossain vaiheessa esimerkiksi jihadistijärjestö Isisin käsiin.

"Syyrian kemialliset aseet on viety pois. Olisiko joku voinut varastaa niitä sitä ennen – sitä ei voi tietää", sanoi Kemiallisten aseiden kieltojärjestössä OPCW:ssa hallitusten välisistä suhteista vastaava Peter Sawczak torstaina Lontoossa.

Terroristijärjestö Isisin on raportoitu käyttäneen kemiallisia aseita, kuten kloorikaasua, Irakin joukkoja vastaan. Toisten raporttien mukaan Syyriassa on yhä piilotettuja kemiallisia aseita, joita ei ole tuotu OPCW:n tietoon.

Internaltional Institute of Strategic Studies -ajatuspajan tilaisuudessa puhuneen Sawczakin mukaan OPCW voi toimia vain jäsenmaidensa kanssa. Siksi terroristijärjestöjen mahdollisesti haltuunsa saamat kemialliset aseet tai jäsenmaiden salaiset varastot jäävät pimentoon.

"Emme voi tietää kätketyistä kemiallisista aseista, ellei toinen jäsenmaa vinkkaa niistä."

Epäilyksiä ei tarvitse kuulemma huutaa ääneen, vaan huolista voi puhua OPCW:ssä vaikkapa pienessä ryhmässä.

Syyrian puhdistaminen kemiallisista aseista on vähentänyt alueen maiden pelkoja. Yksi konkreettinen esimerkki tästä on se, että Israel on lopettanut kaasunaamareiden tuotannon.

"Uusia kaasunaamareita ei tuoteta edes sotilaille – – tämä kertoo selvästi, että Israel on kokenut uhan hälvenneen", Lähi-idän-tutkija Nomi Bar-Yaacov Chatham House -ajatuspajasta sanoi torstaina Lontoossa.

Syyrian vastaisella rajalla israelilaissotilailla on kuitenkin yhä kunnon kaasunaamarit.

Kemiallisia aseita kartoittava ja tuhoava OPCW on toiminut vuodesta 1997. Syksyllä 2013 järjestö sai Nobelin rauhanpalkinnon.

OPCW:hen kuuluvat lähes kaikki maailman valtiot kuutta lukuun ottamatta. Sawczek uskoo, että Myanmar on pian jäsen, eikä Etelä-Sudankaan ole jäsenyyttä vastaan.

Vaikeita tapauksia on kolme: Pohjois-Korea ja Egypti eivät ole allekirjoittaneet kemialliset aseet kieltävää sopimusta, eikä Israel ole ratifioinut sitä.

Israelin linja on, että sopimusta ei ratifioida niin kauan kuin lähialueen maat ovat uhka sen olemassaololle.

Kemiallisten aseiden käyttö ei ole enää strateginen painostuskeino yhdellekään maalle, arvioi Sawczak. Kansainvälinen mielipide tuomitsee kemiallisten aseiden käytön ehdottomasti.

Isot haasteet ovat nyt muualla. Valtioiden ulkopuolisten tahojen liikkeitä OPCW ei voi valvoa.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat