Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain häpeätahra

Ulkomaat
 

Ensimmäiset pidätetyt saapuivat Guantánamon pidätyskeskukseen tammikuussa 2002.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush perusti vankileirin Kuubassa olevaan sotilastukikohtaan osana vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen julistamaansa terrorisminvastaista sotaa.

Guantánamosta tuli nopeasti Yhdysvaltain häpeätahra ja oikeudellinen musta aukko.

Vangeilta evättiin oikeudenkäynti ja käytännössä muutkin oikeudet. Yhdysvaltojen mukaan Geneven sopimus sotavankien kohtelusta ei koskenut Guantánamon vankeja, koska he olivat "laittomia vihollistaistelijoita".

Vankileirillä on ollut 779 miestä tai poikaa, joista suurta osaa vastaan ei ole nostettu syytteitä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet nöyryytyksistä, kidutuksesta ja pakkoruokinnasta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupasi jo kuusi vuotta sitten sulkea vankileirin, mutta hanke on kaatunut pitkälti kongressin vastustukseen.

Guantánamossa on yhä 122 pidätettyä, Reuters kertoo. Heistä 54 on jo vuosia sitten vapautettu terroriepäilyistä. Miehiä ei ole vapautettu, koska heille ei ole löytynyt vastaanottajaa tai heitä ei voida palauttaa kotimaihinsa.

Vuonna 2009 ulkoministeri Alexander Stubb kertoi Suomen suunnittelevan Kiinasta lähtöisin olevien uiguurien sijoittamista Suomeen. Hanke kaatui virallisen selityksen mukaan siksi, että vangit olivat radikalisoituneita. HS:n lähteiden mukaan kyse oli Kiinan painostuksesta.

Guantánamossa olleista vain yhdeksän on tuomittu rikoksesta. Kymmenen odottaa syytteitä. BBC:n mukaan pidätetyistä 58 odottaa tapauksensa arviointia tai on määrätty "määräämättömäksi ajaksi pidätetyksi".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat