Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guantánamon vanki elää nyt Virossa

Viron hallitus otti jemeniläismiehen Yhdysvaltojen pyynnöstä

Ulkomaat
 
Bob Strong Reuters
Guantánamon pidätyskeskuksessa Kuubassa on uutistoimisto Reutersin mukaan yhä 122 pidätettyä. Kuva on maaliskuulta 2013.
Guantánamon pidätyskeskuksessa Kuubassa on uutistoimisto Reutersin mukaan yhä 122 pidätettyä. Kuva on maaliskuulta 2013. Kuva: Bob Strong Reuters

Viro on vastaanottanut ensimmäisen Guantánamon vankilasta vapautuneen vangin.

Jemeniläisestä Ahmed Abdul Qaderista tuli torstaina mediatähti, vaikka Viron viranomaiset eivät paljastaneet hänen sijaintiaan. The New York Times julkaisi torstaina Qaderia koskevat asiapaperit Guantánamosta. Aiemmin ne ovat vuotaneet Wikileaksiin.

Artikkeliin liittyvät

Qaderon on majoitettu pieneen asuntoon. Sen lisäksi hän saa terveyspalvelut lääkkeineen, vaatteet, hygieniatarpeet, tukihenkilön, viron kielen kurssit, tulkkipalvelut, tukihenkilön sekä 90 euron kuukausirahan ruokaa varten, luettelee sopeutuspolitiikasta vastaava Triin Raag Viron sosiaaliministeriöstä.

90 euroa on toimeentulotuen määrä Virossa, eikä Qaderin osalta tehdä poikkeusta. Raha tuskin riittää ruokaan Virossa ilman omaa kasvimaata.

"Taitavalla taloudenhoidolla 90 eurolla on mahdollista tulla toimeen", sanoo Raag.

Qaderin turvapaikka-anomus on nyt käsittelyssä. Turvapaikka-anomuksen käsittely kestää Virossa enimmillään vuoden, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Erkki Koort.

Qader oli Guantánamon vankilassa kymmenen vuotta. Häntä vastaan ei ole esitetty syytettä, eikä häntä ole tuomittu.

Kuulusteluissa Qader kertoi, että isä osti hänelle kesällä 1999 matkalipun Karachiin Pakistaniin, jotta hän voisi opiskella koraania ja tietotekniikkaa. Hän oli tuolloin 18-vuotias.

Qader matkusti Pakistanin ja Afganistanin väliä useamman kerran ja opiskeli koraania Quettassa Pakistanissa. Afganistanissa hän vietti kolme kuukautta talebanien talossa, jossa oppi ampumaan AK-47-rynnäkkökiväärillä. Qader kertoi keränneensä polttopuita, kokanneensa ja puhdistaneensa aseita.

Hänet otettiin kiinni Pakistanin viranomaista iskussa al-Qaidan taloon Faisalabadissa 28. maaliskuuta 2002.

"Hän ei ole ensimmäinen nuori mies, joka oli väärään aikaan väärässä paikassa", Koort sanoo.

Viron hallitus päätti vastaanottaa Guantánamon vangin Yhdysvaltojen pyynnöstä.

"Harkitsimme huolella. Tulimme johtopäätökseen, että meidän on syytä osoittaa solidaarisuutta liittolaistamme Yhdysvaltoja kohtaan", pääministeri Taavi Rõivas sanoo.

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat