Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Xi Jinping on maan vahvin johtaja 20 vuoteen – mutta ei yksinvaltias

Ulkomaat
 
William West Afp
Kiinan presidentti Xi Jinping ja hänen vaimonsa Peng Liyuan saivat Australian-vierailullaan marraskuussa 2014 lahjaksi laventelilla ja vehnällä täytetyn karhun. Pehmolelu on suosittu Kiinassa.
Kiinan presidentti Xi Jinping ja hänen vaimonsa Peng Liyuan saivat Australian-vierailullaan marraskuussa 2014 lahjaksi laventelilla ja vehnällä täytetyn karhun. Pehmolelu on suosittu Kiinassa. Kuva: William West Afp

Kiinan presidentti Xi Jinping on ollut vallassa vasta kaksi vuotta, mutta kansan suussa hän on jo Xi Dada eli Xi-setä. Kirjaimellisesti käännettynä se on Xi suurisuuri, sillä kiinan kielessä da tarkoittaa suurta.

Xi on osoittautunut suuremmaksi johtajaksi kuin edeltäjänsä. Ainakin hän on ottanut paikkansa Kiinaa johtavan kommunistipuolueen valtapeleissä paljon nopeammin ja perusteellisemmin kuin Kiinan johtajilla on ollut viime aikoina tapana.

Profiili

Luolasta Kiinan johtoon

Xi Jinping syntyi Pekingissä vaikutusvaltaiseen perheeseen 15. kesäkuuta 1953. Hän on ensimmäinen Kiinan kansantasavallan aikana syntynyt maan johtaja.

Hänen isänsä Xi Zhongxun oli yksi Kiinan vallankumouksen isistä ja kansantasavallan perustajista.

Varapääministeriksikin noussut isä-Xi kuitenkin vangittiin, kun hän joutui välirikkoon Kiinan perustajan, puhemies Maon kanssa.

Perhe lähetettiin kulttuurivallankumouksen aikana Shaanxin maakuntaan ankariin oloihin "oppimaan massoilta". Xi asui Shaanxissa seitsemän vuotta luola-asunnossa.

Tämän jälkeen hän opiskeli kemiantekniikkaa Tsinghuan yliopistossa 1970-luvulla ja myöhemmin lakia, politiikkaa ja vallankumouksen historiaa.

Xi Jingping hyväksyttiin Kiinan kommunistisen puolueen jäseneksi vasta useiden hakemusten jälkeen vuonna 1974. Vallan huipulle tuleva Kiinan presidentti pääsi vuonna 2007, kun hänet nimitettiin politbyroon pysyväiskomitean jäseneksi.

Suomessa Xi on vieraillut kahdesti: vuonna 1979 kiinalaisen valtuuskunnan sihteerinä ja 2010 virallisella vierailulla varapresidenttinä. Presidentti Tarja Halosen ja pääministeri Matti Vanhasen lisäksi hän tapasi joulupukin.

Xi on toista kertaa naimisissa. Hänen vaimonsa on tunnettu laulaja Peng Liyuan. Tytär Xi Mingze opiskellut salanimellä Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Kesällä 2012 uutistoimisto Bloomberg kertoi korruptiota vastaan taistelevan Xin sukulaisten miljoonaomaisuuksista. Pääsy uutistoimiston sivuille estettiin Kiinassa.

Monet Kiina-tutkijat katsovat, että hänellä on enemmän valtaa kuin kellään sitten Deng Xiaopingin, joka aloitti Kiinan avautumisen ulkomaille kansantasavallan perustajan Mao Tsetungin kuoltua. Deng vetäytyi sivuun runsaat 20 vuotta sitten.

Näin vahva valta-asema on poikkeuksellinen, koska Kiina on Dengin jälkeen pyrkinyt niin sanottuun kollektiiviseen johtajuuteen. Vaikka Kiinassa on kommunistisen puolueen yksinvalta, puolueen johtaja ei ole yksinvaltias. Tärkeät päätökset tekee puolue-eliitti yhteistuumin pyrkimällä kompromisseihin.

Tässä Kiina eroaa naapurimaastaan Venäjästä, jossa presidentti on selkeästi maan johtaja.

Kiinan mallissa Xi joutuu sopimaan asioista vähintäänkin niiden kuuden miehen kanssa, jotka istuvat hänen kanssaan kaikkein ylimmässä puolue-elimessä, politbyroon pysyvässä komiteassa. Hän on kuitenkin hankkinut tavallista paremmat peliasemat puolueen sisäisessä politiikassa. Xi johtaa esimerkiksi useita niin sanottuja johtavia pienryhmiä, jollaisista tärkeimmät poliittiset päätökset saavat yleensä alkunsa.

Näyttönä Xin valta-asemasta toimii myös hänen tavaramerkikseen muodostunut korruptiojahti. Jopa entinen turvallisuusjohtaja Zhou Yongkang on pidätetty. Se on ennenkuulumatonta, sillä aiemmin ei ole pantu rikosvastuuseen ketään, joka on joskus istunut politbyroon pysyvässä komiteassa.

Näin korkean johtajan pudottaminen vaatii vahvaa otetta puolueen valtapelissä.

Xin asemaa kuvastaa myös se, ettei hänen edeltäjästään Hu Jintaosta ole paljoa kuulunut sen jälkeen, kun Xi otti hänen paikkansa. Tätä ennen Kiinan entisillä johtajilla on ollut tapana pelata politiikan kulisseissa vielä vuosikausia sen jälkeen, kun he ovat jääneet eläkkeelle.

Xi pitää huolta myös julkikuvastaan. Hän esiintyy kansallismielisenä Kiinan kunnian puolustajana, joka lupaa parantaa kansalaisten elämänlaatua entisestään.

Kun presidentti tulee puheeksi tavallisen kiinalaisen kanssa, tämän puheen sävy muuttuu yleensä ihailevaksi.

"Ai olet nähnyt hänet ilmielävänä tiedotustilaisuudessa. Oi, kuinka upeaa."

Xi on Kiinassa suositumpi johtaja kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama, Venäjän presidentti Vladimir Putin tai Saksan liittokansleri Angela Merkel omissa maissaan, ilmeni Harvardin yliopiston joulukuussa julkaisemassa kyselytutkimuksessa.

Lähes 95 prosenttia kiinalaisvastaajista ilmoitti luottavansa Xin tapaan hoitaa maan asioita.

Xin julkisuuskuvassa näkyy jopa henkilökultin piirteitä, vaikka Maon jättämän sekasotkun jälkeen Kiinassa on kavahdettu henkilönpalvontaa. Marraskuussa kommunistipuolueen äänitorvi Kansan päivälehti luonnehti Xitä Kiinan "uudeksi arkkitehdiksi". Dengiä nimitettiin "modernin Kiinan arkkitehdiksi".

Xin valta-asema on saanut osan Kiina-tutkijoista arvelemaan, että maa on jopa luopunut kollektiivisesta johtajuudesta. HS:n haastattelemat tutkijat kuitenkin katsovat, että valta on yhä puolueella eikä sen johtajalla.

"Olettaisin, että Xillä on valtaa, koska puolue on katsonut hyväksi antaa hänelle valtaa", sanoo Suomen Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio.

Hän arvioi, että puolue on halunnut nostaa esiin voimakkaan keulakuvan. Kommunistisen puolueen päätöksentekorakenne on kuitenkin Kallion mukaan sikäli ennallaan, että poliittisia päätöksiä tekemään tarvitaan yhä koko puolueen seitsenhenkinen ylin johto.

"Vaikka voidaan sanoa, että Xillä on enemmän valtaa kuin kenelläkään Kiinan johtajalla Deng Xiaopingin jälkeen, se ei silti tarkoita, että hän on lähelläkään sellaista asemaa, joka Dengillä oli", Kallio toteaa.

Xin valta-asemaan pääsyä on saattanut auttaa, että Kiina on suurien haasteiden edessä, toteaa Sydneyn yliopiston Kiinan politiikan professori Kerry Brown sähköpostihaastattelussa. Kiinassa talouskasvu hidastuu, tuloerot kasvavat ja ympäristöongelmat vaivaavat.

Kriisi-ilmapiiri iskostaa puolueen sisälle kuria ja tuo lojaaliutta Xitä kohtaan. Silti Kerry katsoo, että Xi on vain puolueen palvelija.

"Puolue nosti Xin. Puolue pystyy myös pudottamaan hänet."

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat