Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomioistuin alkaa tutkia Gazan sodan laittomuuksia

Selvityksen alla ovat myös Israelin toimet Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa

Ulkomaat
 

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) aloittaa alustavan tutkinnan mahdollisista sotarikoksista palestiinalaisalueilla.

Jos alustavassa selvityksessä löytyy tarpeeksi viitteitä sotarikoksista, käynnistää ICC täyden tutkinnan. ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensouda ilmoitti tutkinnan avaamisesta perjantaina.

Palestiinalaishallinto pyysi tammikuun alussa ICC:tä tutkimaan taannehtivasti 13. kesäkuuta 2014 lähtien mahdollisesti tapahtuneet sotarikokset.

Näin ollen myös Israelin ja islamistijärjestö Hamasin välisen Gazan sodan tapahtumat tutkitaan. Heinäkuussa alkaneen sodan aikana kuoli yli 2 100 palestiinalaista, joista YK:n mukaan suurin osa oli siviilejä. Israelin puolella kuoli 67 sotilasta ja kuusi siviiliä.

Tutkinnan alla ovat myös Israelin toimet Länsirannan ja Itä-Jerusalemin palestiinalaisalueilla, joita Israel on miehittänyt vuodesta 1967 lähtien.

Palestiinalaisten puolelta tutkinta voi kohdistua ainakin Gazaa hallitsevaan Hamasiin, joka teki esimerkiksi raketti-iskuja Israelin puolelle Gazan sodan aikana.

Tutkinta on seurausta palestiinalaishallinnon päätökselle hakea ICC:n jäsenyyttä tammikuun alussa.

Palestiinalaishallinto allekirjoitti silloin useita kansainvälistä sopimuksia, joista yksi oli ICC:n perustamissopimus Rooman perussääntö.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on ilmoittanut, että palestiinalaisten jäsenyys astuu virallisesti voimaan 1. huhtikuuta. ICC tutkii vakavimpia rikoksia, kuten kansanmurhia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Palestiinalaishallinto halusi jäsenhakemuksellaan saada ICC:n tutkimaan Israelin mahdollisesti tekemiä sotarikoksia. Samalla palestiinalaiset haluavat lisätä kansainvälistä painetta oman valtion saamiseksi.

Israel vastusti ankarasti palestiinalaisten liittymistä ICC:hen. Se jäädytti vastalauseena veromaksut palestiinalaishallinnolle tammikuun alussa.

Perjantaina Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman kutsui tutkintaa skandaaliksi. Liebermanin mukaan tutkinnalla yritetään rajoittaa Israelin oikeutta puolustautua terroria vastaan, kertoi uutistoimisto AFP.

Palestiinalaiset kiittivät päätöstä. "Kaikki menee suunnitelmien mukaan. Yksikään valtio tai ihminen ei voi pysäyttää tutkintaa, jonka ehdotimme", sanoi palestiinalaisten ulkoministeri Riad al-Malki AFP:lle.

Israel ei ole allekirjoittanut Rooman perussääntöä. Brittikanava BBC:n mukaan Israelin kansalaisia vastaan voidaan nostaa syytteitä palestiinalaisalueilla tapahtuneista rikoksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat