Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supo pitää Suomen uhka-arvion ennallaan

Turvallisuuspoliisi on mukana Oulun surmaajan motiivien tutkinnassa

Ulkomaat
 
Antti Pelttari
Antti Pelttari

Suomen turvallisuuspoliisi Supo piti perjantaina ennallaan arvionsa terrorismin uhkasta Suomessa. Supo kerää uhka-arviota varten vielä lisää tietoa, ennen kuin se palaa asiaan.

Supon seuraava ulostulo on odotettavissa viimeistään, kun se julkistaa vuosikertomuksensa keväällä.

Supo nosti terroriuhkan tasoa viime kesäkuussa. Syynä oli se, että terrorististen tekojen taustalla alkoivat olla entistä enemmän yksittäiset radikalisoituneet henkilöt tai pienryhmät, jotka toimivat täysin itsenäisesti.

Supossakin on huomattu, että jihadistijohtajien kehotukset ajaa ihmisten päälle tai käyttää teräasetta ovat toteutuneet viime kuukausina.

Supon johtaja Antti Pelttari sanoi torstaina STT:lle, että terroristiverkosto al-Qaidan ilmoittautuminen Pariisin lehti-iskun tekijäksi ei kuitenkaan suoraan vaikuta arvioon siitä, minkälainen terrorismin uhka Suomen kohdistuu.

Jos uhka Euroopassa nousee, sillä on Supon mukaan vain välillisiä vaikutuksia Suomelle. Suomen terrorismin uhka-arvion muutokseen ovat hänen mukaansa vaikuttaneet enemmän Syyrian ja Irakin tilanne sekä sinne matkustaneet taistelijat.

Supo tukee asiantuntijana Oulun kirvessurmaajan motiivien tutkimista. Varsinainen esitutkintavastuu on keskusrikospoliisilla, mutta Supo auttaa mahdollisten terrorististen motiivien selvittämistä.

Poliisi tutkii Oulun Tuirassa toissa päivänä tapahtuneita rikoksia kahtena murhana, yhtenä murhan yrityksenä sekä yhtenä tapon yrityksenä. Alustavassa selvityksessä terroristisia motiiveja ei ole tullut esiin.

Supossakin pidetään ongelmana sitä, että yksilöiden tekemistä iskusuunnitelmista ei saa tietoa henkilötiedustelulla. Yksittäiset ihmiset kun eivät välttämättä kerro ajatuksistaan kenellekään.

Ryhmittymien, kuten al-Qaidan, seuranta on helpompaa, sillä suurempi joukko jakaa suunnitelmat.

Viime keskiviikkona ehdotetut uudet tiedonhankintamenetelmät ovatkin Supon mielestä tarpeen uudessa tilanteessa.

Kun tieto ei enää asu isossa organisaatiossa, yksilön viestinnän seuranta on avain iskujen ennakolta estämiseen.

Esimerkiksi Ruotsin turvallisuuspoliisi sanoo tällä tavoin torjuneensa kaksi iskua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat