Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kadonneen Mars-luotaimen mysteeri ratkesi

Yhteys Beagle 2 -laskeutujaan menetettiin joulupäivänä 2003, mutta nyt se on havaittu valokuvissa

Ulkomaat
 
Esa
Euroopan avaruusjärjestö Esan vuonna 2002 julkaisema taiteilijan näkemys Beagle 2:sta Marsin pinnalla.
Euroopan avaruusjärjestö Esan vuonna 2002 julkaisema taiteilijan näkemys Beagle 2:sta Marsin pinnalla. Kuva: Esa

Eurooppalaisten ylpeys Mars Express -avaruusluotain lähetti laskeutujansa kohti Marsin pintaa joulukuussa 2003.

Beagle 2 -laskeutujan piti etsiä punaisen planeetan pinnalta merkkejä vedestä tai elämästä. Jokin meni kuitenkin pieleen laskeutumisen aikana. Yhteys laskeutujaan mykistyi.

Nyt Beagle 2:n arvoitus on kuitenkin ratkeamassa. Britannian avaruusvirasto UK Space Agency julisti perjantaina laskeutujan löytyneeksi.

Beagle 2 havaittiin tällä viikolla Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan Mars-luotaimen ottamista valokuvista. Kuvissa yksi Beaglen laskuvarjoista näyttää avautuneen vain osittain.

Asiantuntijoiden mukaan laskeutujaan ei voi luoda yhteyttä, eikä siitä saa kerättyä tietoja.

"Nämä kuvat osoittavat, että Beagle 2 laskeutui onnistuneesti Marsiin", kertoi UK Space Agencyn johtaja David Parker uutistoimisto Reutersille perjantaina.

Parkerin mukaan löytö osoitti, että projektin eteen tehty raskas työ ei ollut turhaa. Tähän saakka laskeutujan kohtalo on ollut täysin pimeän peitossa. Tiedemiehet uskoivat, että laskeutuja paloi kesken laskeutumisen.

"Totta puhuakseni olin jo heittänyt toiveeni siitä, että saisin joskus selville, mitä Beagle 2:lle tapahtui", Parker kertoi.

"Joka joulupäivä vuodesta 2003 lähtien olen sitä ihmetellyt", hän lisäsi.

Mars-projektin kantava voima oli Colin Pillinger, joka kuoli viime vuonna eikä saanut koskaan tietää, että Beagle pääsi Marsiin.

Beagle 2 on taskukellon muotoinen, noin metrin leveä laite, jossa on aurinkopaneelit, robottikäsi sekä tutkimuslaitteistoa ja jonka tarkoituksena oli etsiä elämän merkkejä.

Marsiin sen kuljetti Euroopan avaruusjärjestö ESA:n Mars Express -luotain. Luotain laukaistiin avaruuteen Venäjän Baikonurista Sojuz-kantoraketilla kesäkuussa 2003. Kyseessä oli ensimmäinen eurooppalainen avaruuslento, jonka tarkoituksena oli tutkia toista planeettaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat