Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verviers pelkää leimautumista

Kaupunkia pidetään Belgian yhtenä radikaalien islamistien pesänä. Torstai-iltana poliisi ampui kuoliaaksi kaksi terrori-iskujen suunnittelusta epäiltyä.

Ulkomaat
 
Juha Roininen
Louise Rioux (toinen vas.) joutui viettämään yön ystävättärensä luona torstaisen poliisioperaation takia. Hän soitti lapsilleen Colynelle, Yannickille ja Stacylle, ettei heidän tarvitse olla huolissaan.
Louise Rioux (toinen vas.) joutui viettämään yön ystävättärensä luona torstaisen poliisioperaation takia. Hän soitti lapsilleen Colynelle, Yannickille ja Stacylle, ettei heidän tarvitse olla huolissaan. Kuva: Juha Roininen

On perjantai-iltapäivän rukousaika. Miehet tervehtivät toisiaan pienen, kauniisti koristellun Al Fath -moskeijan edustalla ja kiiruhtavat kohti ovia. Kun he huomaavat toimittajat, he tervehtivät myös meitä ja pysähtyvät.

Heillä on nimittäin asiaa.

"Kaikki ovat peloissaan", kertoo toinen miehistä.

Pohjoisafrikkalaistaustainen, kolmissakymmenissä oleva mies ei halua paljastaa nimeään.

Ystävä esittäytyy Zelimiksi.

Torstai-iltana poliisi ampui kuoliaaksi kaksi terrori-iskujen suunnittelusta epäiltyä, Syyriasta hiljattain palannutta nuorta miestä Verviers'ssä Belgian itäosassa. Välikohtaus tapahtui vain lyhyen kävelymatkan päässä Al Fathin moskeijalta.

"Ensimmäiset, joihin tämä isku vaikuttaa negatiivisesti, olemme me tavalliset muslimit. Joudumme näiden terroristien ja muiden ihmisten väliin, pelkäämme molemmilta suunnilta", Zelimin ystävä sanoo.

"Jo tänä aamuna huomasin, että ihmiset katselivat minua epäluuloisesti."

Verviers on noin 55 000 asukkaan kaupunki, joka tunnettiin ennen vauraana villankutojien keskuksena. Nykyään kaupunkia riivaa 20 prosentin työttömyys ja siellä näytetään kutovan islamistiterroristien juonia.

Kaupunkia pidetään Belgian yhtenä radikaalien islamistien pesänä. Belgialaisten uutislähteiden mukaan kaupungista on hiljattain lähtenyt kuusi tai kahdeksan ihmistä taistelemaan Syyriaan. De Standaard -lehden mukaan kaupungin lähistöllä on toiminut islamistitaistelijoiden koulutusleiri. Viime heinäkuussa yhden moskeijan imaami sai kenkää lietsovien saarnojensa takia.

Perjantaina poliisi kertoi pidättäneensä Belgiassa 13 ihmistä. Viittä heistä syytetään terroristiryhmään kuulumisesta, kertoi uutistoimisto AFP.

Suurin osa Verviers'n muslimeista on järkyttynyt nuorten miesten radikalisoitumisesta. He voivat vain arvailla sen syitä.

Nimettömänä pysyttelevä mies Al Fath –moskeijan ulkopuolella kertoo tunteneensa joitakin Syyriaan lähteneitä.

"Pelasimme poikina yhdessä jalkapalloa, enkä ymmärrä, miten heistä tuli sellaisia. He ymmärtävät uskonnon väärin."

Mies haluaa käyttää käärmevertausta: Terrorisminvastaisessa taistelussa ei pidä syyttää nuoria, ei pidä yrittää katkaista käärmeen häntää, koska se kasvaa takaisin. Täytyy katkaista pää eli jahdata niitä, jotka houkuttelevat nuoria jihadisteiksi.

Ystävä Zelim puolestaan uskoo, että loppujen lopuksi syyt radikalisoitumiseen löytyvät aina samoista asioista: rahasta ja ihmisten sosiaalisesta taustasta.

Korkeat metalliaidat ja poliisivartio estivät yhä perjantaina pääsyn Rue de la Colline -kadulle, jossa torstain isku tapahtui.

Samalla kadulla asuva Louise Rioux oli joutunut viettämään yön ystävättärensä luona, koska hän oli lähtenyt kauppaan ostamaan sipulia vain hetkeä ennen poliisiratsian alkua. Kun hän palasi, katu oli suljettu.

"Soitin lapsille kotiin, että ei tarvitse olla peloissaan."

Mutta kyllä he silti olivat. Rioux'n vanhin lapsi Yannick Monaco, 22, puhui Mauritiuksella asuvan isänsä kanssa Skypessä, kun hän kuuli räjähdyksen.

Ensin hän luuli, että kyse oli tulipalosta. Kun ampuminen alkoi ja totuus selvisi, hän ohjasi kolme nuorempaa sisarustaan pois ikkunoiden luota odottamaan tilanteen rauhoittumista.

Aamuyöllä kolmen aikaan hän seurasi, miten naapurista kannettiin ulos kaksi ruumista.

"Koko perheemme pelkää turvallisuuden puolesta", opiskelijapoika Monaco kertoo.

Hänellä on muistissa myös toinen huono kokemus. Vain muutama kuukausi sen jälkeen kun perhe kolme vuotta sitten muutti taloon, murtomies tunkeutui sisälle Monacon nukkuessa ja ryösti asunnon putipuhtaaksi

"Tämä ei ole hyvää seutua. Pidän lapset aina lähelläni", sanoo äiti Rioux. Hän suunnittelee jo muuttoa pois kaupungista.

Asema-alue näyttää kieltämättä rähjäiseltä verrattuna keskustaan, jossa ihmiset suorittivat ostoksiaan ja ulkoiluttivat koiriaan perjantaina normaalisti. Asemanseudulla monet asunnot ovat tyhjillään ja asukkaat pääosin maahanmuuttajataustaisia.

Lapsista on huolissaan myös 48 vuotta Belgiassa asunut marokkolaistaustainen Fadila Boudabha. Hän sanoo olevansa peloissaan aina, kun he menevät ulos.

Entä keitä nämä kaupungin radikaalit islamistit ovat?

"He ovat pahoja ihmisiä. Heidät pitää saada kiinni."

Virve Kähkönen HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat