Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katalonia jahkailee hetkensä ohi

Aikaistetuissa aluevaaleissa äänestetään itsenäistymisestä, mutta ensi syksy tuntuu kaukaiselta kannatuksen hiipuessa

Ulkomaat
 
Gustau Nacarino Reuters
Katalonian aluejohtaja Artur Mas ilmoitti keskiviikkona aikaistavansa alueparlamenttivaaleja.Ne ovat keino äänestää itsenäisyydestä epäsuorasti.
Katalonian aluejohtaja Artur Mas ilmoitti keskiviikkona aikaistavansa alueparlamenttivaaleja.Ne ovat keino äänestää itsenäisyydestä epäsuorasti. Kuva: Gustau Nacarino Reuters

Päätöstä odotettiin puuduttavan pitkään. Kun se viimein syntyi, alkoi vain uusi pitkä odotus.

Katalonian aluejohtaja Artur Mas ilmoitti keskiviikkona aikaistavansa alueparlamenttivaaleja. Ne järjestetään 27. syyskuuta 2015, vaikka aikataulun mukaan seuraavat vaalit olisivat olleet vasta marraskuussa 2016.

Vaalit ovat keino äänestää Katalonian itsenäistymisestä, koska Espanjan keskushallinto ei salli suoraa kansanäänestystä asiasta.

Masin johtamat itsenäisyysmieliset tavoittelevat vaaleissa enemmistöä alueparlamentin paikoista. Jos se onnistuu, he aikovat aloittaa Madridin kanssa neuvottelut, joiden päämäärä on julistaa 7,5 miljoonan asukkaan Katalonia itsenäiseksi valtioksi.

Itsenäisyysmieliset saivat innoitusta marraskuun alkupuolella järjestetystä symbolisesta kyselystä, jossa yli 80 prosenttia kannatti itsenäistymistä. Tulos ei kertonut väestön aitoa mielipidettä, sillä vastustajia ei kiinnostanut ottaa osaa epäviralliseen kyselyyn.

Uurnille vaivautuneiden määrä, 2,2 miljoonaa 5,4 miljoonasta äänioikeutetusta, valoi silti uskoa itsenäisyysmielisiin.

Mas päätyi venyttämään ilmoitusta vaaleista, koska hän yritti neuvotella kaikki itsenäisyysmieliset johtamalleen yhteiselle ehdokaslistalle. Tärkeimmän tukipuolueen, tasavaltalaisen vasemmiston ERC:n johtaja Oriol Junqueras ei taipunut ajatukseen.

Miksi olisikaan taipunut, kun ERC on johtanut mielipidemittauksia? Liiallinen liittoutuminen Masin kanssa olisi todennäköisesti vienyt siltä äänestäjiä ja ennen kaikkea mahdollisuuden nousta johtamaan seuraavaa alueparlamenttia ja siten koko itsenäisyysseikkailua.

Kompromissina osapuolet sopivat yhteisestä strategiasta itsenäisyyden saavuttamiseksi.

ERC on kannattanut radikaalimpaa linjaa kuin Masin vetämä laajapohjainen CiU-ryhmä. Se olisi halunnut uhmata Espanjan perustuslakituomioistuinta ja järjestää marraskuun äänestyksen viranomaisvoimin – silläkin uhalla, että virkamiehet olisivat saaneet rikossyytteet.

Jos ERC ja suurimmat itsenäisyyttä ajavat kansalaisjärjestöt olisivat voineet päättää vaaleista, ne olisi kiirehditty maaliskuulle.

Aikailu tuntuu tekevän itsenäisyysmielisten vaalivoitosta koko ajan epätodennäköisemmän.

Separatistilippujen värittämä hurmos oli huipussaan Katalonian kaupungeissa syksyllä, mutta tuoreet mielipidemittaukset vihjaavat, että itsenäisyyshenki olisi hieman hiipunut. Tilanne kannattajien ja vastustajien välillä on kuitenkin hyvin tasainen.

Pari kuukautta Katalonian aluevaalien jälkeen äänestetään uusi parlamentti myös Espanjalle. Ajankohta saattaa entisestään viedä pohjaa itsenäisyyskampanjalta.

Itsenäisyyden kannatus Kataloniassa perustuu osin samoihin syihin kuin populistisen vasemmistopuolueen Podemosin nousukiito koko maassa. Kummankin liikkeen kannattajat vastustavat Espanjan korruptoitunutta nykyjohtoa, joka ei kykene selättämään maan pitkittynyttä talouskriisiä.

Katalonialainen ratkaisu on erota surkeiden johtajien alaisuudesta, mutta Podemosin keulahahmo Pablo Iglesias haluaa muuttaa koko Espanjan.

Podemos perustettiin vasta vuosi sitten, mutta useiden viime kuukausina tehtyjen mielipidemittausten mukaan se voittaisi Espanjan parlamenttivaalit – myös Kataloniassa.

Moni katalonialainen ajattelee, ettei halua olla osa pääministeri Mariano Rajoyn Espanjaa. Mutta ehkä pääministeri Pablo Iglesiasin Espanja houkuttelee enemmän.

Tommi Hannula
tommi.hannula@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat