Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättivaltion luisuminen Boko Haramin anarkiaan olisi katastrofi kaikille

Euroopan olisi aika kiinnostua Boko Haramista

Ulkomaat
 

Miehet tulivat tarkoituksenaan tappaa. He kulkivat eteenpäin jättäen jälkeensä ruumiita. Myöhemmin harvat silminnäkijät kertoivat, että ihmisiä lahdattiin kuin eläimiä. Hyökkäyksestä tuli ilmeisesti maan historian pahin islamististen terroristien tekemä verilöyly.

Se tapahtui Bagassa.

Baga on pieni läntti kartalla, aivan valtavan Nigerian koillisessa kulmassa. Kartalta näkee, että Bagasta ei ole hyviä pakoreittejä.

Paras vaihtoehto on uida Tšadiin.

Bagaan hyökänneet asemiehet kuuluivat ääriliike Boko Haramiin, joka haluaa perustaa Nigerian pohjoisosiin islamilaisen valtion. Hyökkäys alkoi kaksi viikkoa sitten lauantaina, 3. tammikuuta.

Vieläkään ei tarkkaan tiedetä, mitä Bagassa tapahtui.

AFP
Boko Haramin johtaja Abubakar Shekau esiintyi terrorijärjestön lokakuussa julkaisemalla videolla.
Boko Haramin johtaja Abubakar Shekau esiintyi terrorijärjestön lokakuussa julkaisemalla videolla.

Erään lausunnon perusteella alettiin puhua 2 000 tapetusta. Se on huhu. Kuolleiden määrä voi olla vähemmän tai enemmän.

Baga on niin syrjässä ja vaarallisten teiden takana, että luotettavimmat arviot on tähän mennessä tehty kuvaamalla avaruudesta. Satelliittikuvia julkaisivat perjantaina ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch. Amnestyn arvion mukaan noin 3 700 rakennusta oli tuhottu, ilmeisesti poltettu.

Samaan aikaan Bagan hyökkäysten kanssa terroristit hyökkäsivät Charlie Hebdo -lehden toimitukseen Pariisissa. Siitä tuli maailmanlaajuinen uutinen, myös Nigeriassa ja muualla Afrikassa. Eri puolilla Ranskaa miljoonia ihmisiä kokoontui marssille. Valtionpäämiehiä joka puolelta maailmaa liittyi joukkoon. Lauseesta Je suis Charlie tuli Twitterin suosituin aihesana.

Pariisin tapahtumia kommentoi myös Nigerian presidentti Goodluck Jonathan.

Virallisen lausunnon mukaan Jonathan vaati "rauhan, edistyksen ja vapauden rakastajilta" yhteisiä toimia Pariisissa nähtyä brutaalisuutta vastaan.

Oman maansa verilöylystä Jonathan ei sillä viikolla sanonut mitään. Ei pahoittelua, tuomitsemista, ei mitään.

Bagasta olivat hiljaa muutkin Länsi-Afrikan johtajat. Sen sijaan Malin, Nigerin, Togon, Beninin, Gabonin ja Senegalin johtajat matkustivat kyllä Pariisiin marssimaan sananvapauden puolesta.

Hämmästyttävästi Baga ei aluksi noussut erityisen isoksi uutiseksi Afrikan tiedotusvälineissä, edes Nigeriassa. Iso syy oli raportoinnin vaikeus. Boko Haramin hallitsemat alueet Koillis-Nigeriassa ovat ulkopuolisilta pääsemättömissä. Tiedonhankinta vaatii resursseja ja on vaarallista.

Kansainvälistä mediaa moitittiin siitä, että Bagan surmat saivat vähemmän huomiota kuin Charlie Hebdon. Kansainväliset uutistoimistot ja isot mediatalot, kuten BBC ja al-Jazeera, olivat kuitenkin ne, jotka raportoivat Bagasta ensimmäisinä ja eniten.

Ei sillä, että asia maailmalla olisi suuresti kiinnostunut. Jotkut virittivät Twitterissä kampanjaa iskulauseella Je suis Baga.

Ei lähtenyt trendaamaan.

Bagan opetus ei kuitenkaan ole hurskastelu siitä, että kaikki paha maailmassa ei saa huomiota tasaisesti.

Opetus kuuluu: nyt on vaara.

Boko Haramin hyökkäys kertoi voimasta. Asemiehet riehuivat ilmeisesti päiviä ilman, että Nigerian hallinnon poliisit, turvallisuusjoukot tai edes ilmavoimat pystyivät pysäyttämään heitä. Islamistiliike hallitsee valtaosaa kolmesta suuresta osavaltiosta Yobesta, Bornosta ja Adamawasta Koillis-Nigeriassa. Boko Haram on pystynyt laajentamaan aluettaan siitä huolimatta, että Nigerian hallitus on lähettänyt ainakin 8 000 sotilasta taistelemaan sitä vastaan. Kyseessä ovat Nigerian suurimmat sotatoimet sitten vuosien 1967–70 sisällissodan, arvioi tutkimuslaitos International Institute of Strategic Studies (IISS).

Boko Haramin voima on yllättänyt. Myös Nigerian naapurimaat Niger, Tšad ja Kamerun ovat ajautuneet sotimaan sitä vastaan.

Vaara on, että jättiläisvaltio Nigeria ja sen lähialueet luisuvat yhä pahemmin Boko Haramin anarkiaan. Nigeriassa on noin 170 miljoonaa asukasta. Se on Afrikan suurin talous ja merkittävä öljyntuottaja.

Iso vaara näkyy kartalta.

Islamistiset terroriryhmät hyötyvät horjuvista valtiosta. Virkavallan puuttuessa ne ovat vapaita levittämään ideologiaansa, kouluttamaan taistelijoita ja valmistelemaan iskuja.

Kartalta näkyy horjuvien valtioiden vyöhyke: Irak ja Syyria, Jemen, Afrikan puolella Somalia, Pohjois-Afrikassa etenkin Libya, Saharan kulmilla Mali ja Tšad. Kartalta voi vetää viivaa, hieman mutkitellen, Lähi-idästä pitkälle Nigeriaan – alueista, joilla islamistit ovat uhka.

Isis, al-Shabaab, al-Qaida, Boko Haram.

Se on todellinen pahan akseli.

Boko Haramia on vahvistanut nimenomaan yhteistyö muiden islamistien kanssa, IISS arvioi. Kun Boko Haram aloitti iskunsa runsaat viisi vuotta sitten, yleinen ase oli viidakkoveitsi.

Nyt ryhmä käyttää kranaatinheittimiä ja ilmatorjunta-aseita.

Ja tietenkin itsemurha-iskuja – jotain, mitä Nigeria ei ole kokenut aiemmin pitkän ja vaikean historiansa aikana.

Tällä viikolla Boko Haram iski Bornon osavaltion pääkaupungissa Maidugurissa. Pommin ja itsensä räjäytti tyttö. Paikallisten arvioiden mukaan hän oli noin 10-vuotias.

Miksi Eurooppaa pitäisi kiinnostaa?

Ainakin itsekkäistä syistä. Jos Boko Haram on vahva, se pystyy tukemaan muita islamisteja. Ja mitä vahvempia ryhmittymät ovat, sitä halukkaampia ja kyvykkäämpiä ne ovat iskemään oman alueensa ulkopuolelle.

Islamistinen terrorismi on edelleen pääasiassa islamilaisten maiden ja alueiden ongelma. Terrorismia määrällisesti tarkkaileva Intel Center kertoo tilastossaan 30 viime päivän ajalta, että pahinta oli Nigeriassa, Irakissa ja Syyriassa – yli puolet maailman terroritoiminnasta.

Intel Center laskee iskuja, hälytyksiä, uhkausviestejä ja välikohtauksia.

Ranskassa tapahtui poikkeuksellisen paljon, yhdeksän prosenttia, terrorismiin liittyvästä toiminnasta maailmassa. Yhdysvaltojen osuus oli 1,5 prosenttia. Näiden välissä olivat Afganistan, Somalia, Jemen, Pakistan ja Libya.

Jokainen tukikohta väkivaltaisille järjestöille on uhka myös länsimaissa. Jemen on horjuva valtio. Jemenissä toimivan al-Qaidan vahvistamattomien väitteiden mukaan juuri se koulutti miehet, jotka lähtivät ase kädessä Charlie Hebdon toimitukseen.

Lopulta Nigerian presidentti Jonathan kommentoi Bagan tapahtumia. Itse asiassa hän matkusti perjantaina vahvojen turvatoimien saattelemana koillisen Maiduguriin. Kova julkinen kritiikki presidentin vaitonaisuutta kohtaan oli ilmeisesti osunut.

Jonathanin kommentit kuitenkin herättivät kysymyksen, mitä presidentille oli kerrottu Bagan poltetuista taloista.

"Vakuutan teille. Voitte pian palata koteihinne", Jonathan sanoi Bagasta paenneiden leirillä uutistoimisto Reutersin mukaan.

Jonathan käy myös vaalikampanjaa. Kuukauden päästä hän pyrkii toiselle kaudelle. Vastaehdokas on Muhammadu Buhari, 1980-luvun sotilashallitsija.

Vaaleista tulee vaikeat Boko Haramin takia. Maan pohjois- ja koillisosasta on paennut jo 1,5 miljoonaa ihmistä. Virallisesti heidän pitäisi palata kotiseudulleen äänestämään, mutta useimmat ovat liian peloissaan.

Huono äänestysprosentti vähentäisi vaalien ja tulevan hallituksen uskottavuutta. Sekin on Boko Haramin tavoite.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat