Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulitus Donbassissa yltyi

Donetskin lentokenttä on yhä Ukrainan joukkojen hallussa

Ulkomaat
 
Mstyslav Tšernov AP
Savu nousi torstaina Donetskin lentokentän uudesta terminaalista, jonka ensimmäisen kerroksen kapinalliset valtasivat joksikin aikaa keskiviikkona.
Savu nousi torstaina Donetskin lentokentän uudesta terminaalista, jonka ensimmäisen kerroksen kapinalliset valtasivat joksikin aikaa keskiviikkona. Kuva: Mstyslav Tšernov AP

Donetskin kapinallisten kolme vuorokautta kestänyt yritys vallata Donetskin lentokenttä ei perjantai-iltaan mennessä ollut tuottanut tulosta.

Ukrainan turvallisuusneuvoston mukaan taistelussa kuoli perjantaina kuusi sen sotilasta. Kapinalliset kertoivat yhdestä kaatuneesta taistelijastaan, Ukrainan tappioiksi he väittivät yli kymmentä kaatunutta.

Artikkeliin liittyvät

Kiivain yritys vallata itäukrainalainen lentokenttä tehtiin perjantaiaamuna.

"Tulinen taistelu on käynnissä, ja tilanne on täällä pahempi kuin koskaan aiemmin olen nähnyt", Ukrainan presidentin Petro Porošenkon neuvonantaja Juri Birjukov raportoi Facebook-päivityksessään.

Perjantai oli ylipäätään kiivain taistelupäivä koko Donbassin kapina-alueella yli neljään kuukauteen. Täysimittaiset yhteenotot levisivät Donetskin alueelta myös pohjoiseen Luhanskia ympäröivälle "tulitaukolinjalle". Tulitauosta puhuminen on tosin päivä päivältä valheellisempaa.

Donetskin "kansantasavallan" joukot aloittivat tykistön ja panssareiden tukeman hyökkäyksensä lentokentälle jo tiistaina. Kenttäkomentaja "Motorola" antoi Ukrainan joukoille muutaman tunnin aikaa vetäytyä kentältä ennen "likvidointia".

Kuukausien taisteluiden repimä riekaleinen lennonjohtotorni romahti tulituksessa.

Motorolan joukot onnistuivat valtaamaan keskiviikkona lentokentän uuden terminaalirakennuksen ensimmäisen kerroksen, kunnes joutuivat vetäytymään.

"Tämä oli meille harjoitus, joka sujui loistavasti", Motorola kommentoi venäläiselle Lifenews-nettikanavalle perjantai-iltana. Komentajan mukaan ukrainalaiset onnistuivat saamaan paikalle lisäjoukkoja ja tulitukea.

Ety-järjestö kertoi perjantaina yrittäneensä järjestää niin kutsutun yhteisvalvontakeskuksen edustajien matkan Donetskin lentokentälle, mutta yritys epäonnistui ankaran tulituksen vuoksi. Valvontakeskus on osapuolten yhteiselin, jonka pitäisi valvoa Minskin syyskuisen tulitaukosopimuksen toteutumista.

Taisteluja käytiin perjantaina ja perjantain vastaisena yönä ainakin 27 paikkakunnalla. Ukrainan viranomaisten mukaan ankarimmat yhteenotot olivat kylissä lentokentän lähistöllä sekä Debaltsevessa Luhanskin ja Donetskin alueiden rajalla.

Ukrainan rintamalinja työntyy Debaltsevessa syvälle kapinallisten hallitseman alueen keskelle.

Laajat taistelut leimahtivat heti sen jälkeen, kun neljän maan ulkoministerit ilmoittivat alkuviikosta epäonnistuneensa rauhanneuvottelujen valmistelussa.

Pohja Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan johtajien suunnitellulle tapaamiselle Kazakstanin Astanassa näytti romahtaneen jo aiemmin. Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti jo viikko sitten, että huipputapaamiset ovat turhia, elleivät tulitaukosopimuksen edellytykset Itä-Ukrainassa täyty.

Ukrainalaiset silminnäkijät ovat julkaisseet hyökkäyksen aikana sosiaalisessa mediassa kuvia kapinallisten kalustosta, jonka sanotaan olevan peräisin Venäjältä. Esillä oli ainakin panssarikalustoa, jota Ukrainalla ei tiettävästi koskaan ole ollut.

Venäjän viralliset kommentit olivat vähäiset: ulkoministeri Sergei Lavrov varoitti Ukrainaa yrittämästä kriisin ratkaisua voimakeinoin.

Ainakin Ukraina näyttää valmistautuvan siihen, että sota jatkuu vielä pitkään. Porošenko ilmoitti kuluneella viikolla kolmesta kutsuntakierroksesta, joilla asevoimiin pitäisi haalia tänä vuonna noin 150 000 uutta sotilasta. Lisäksi aiotaan palkata 40 000 miestä.

Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen komentaja Ben Hodges arvioi perjantaina, että Venäjä kehittää sotilaallista kykyään niin, että se voi pitää yllä jopa kolmea Itä-Ukrainan kaltaista kriisiä.

"Heillä on aivan varmasti neljän viiden vuoden kuluessa valmius toteuttaa operaatioita Itä-Ukrainassa ja samalla painostaa Baltiaa ja Georgiaa ja tehdä paljon muuta ilman täysimittaista liikekannallepanoa", Hodges ennusti uutistoimisto Reutersille.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat