Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyriasta palaavat jihadistit uhkaavat Eurooppaa

Viranomaiset pääsivät perjantaina epäiltyjen terroristien jäljille useissa maissa

Ulkomaat
 
Reuters
Isis-taistelija kuvasi tovereidensa paraatia Pohjois-Syyrian Raqqassa viime kesäkuussa.
Isis-taistelija kuvasi tovereidensa paraatia Pohjois-Syyrian Raqqassa viime kesäkuussa. Kuva: Reuters

Euroopassa olevien ääri-islamistien ajojahti tiivistyi perjantaina, kun turvallisuusviranomaiset pääsivät jihadistien jäljille Ranskassa, Saksassa ja Belgiassa.

Viranomaiset pidättivät epäiltyjä, joiden on arveltu tukeneen muun muassa Syyriassa ja Irakissa toimivaa ääri-islamistista Isis-järjestöä.

Yksin Ranskassa terrorismin vastaiseen operaatioon on mobilisoitu jo kaikkiaan 120 000 poliisia ja sotilasta.

Mahdollisten terrori-iskujen vuoksi EU:n komissio kiristi turvatoimia. Belgia puolestaan suunnitteli pyytävänsä armeijalta apua, kun paljastui, että terroristit olivat mahdollisesti suunnitelleet iskua maan poliisilaitosta vastaan.

Belgiassa annettiin toiseksi korkein terrorihälytys, ja monet juutalaiskoulut olivat perjantaina kiinni Brysselissä ja Antwerpenissä.

Tunnelmaa kiristi myös pommiuhkaus pariisilaisella juna-asemalla sekä sieppaustilanne Pariisin liepeillä olevassa postitoimistossa. Panttivankitilanteella ei kuitenkaan ollut yhteyttä islamistiseen terrorismiin.

Sodan pitkittyminen Syyriassa ja Irakissa on kasvattanut terroriuhkaa myös Euroopassa, kun yhä useampi ääri-islamistien joukoissa taistellut ja entisestään radikalisoitunut eurooppalainen on palannut takaisin kotimaahansa.

EU:n tiedusteluanalyysikeskuksen alustavan arvion mukaan jihadistinen toiminta Euroopassa on muuttunut syksyn jälkeen monella tavalla, mutta suuresta trendin muutoksesta on vielä epävarmuutta.

Syyriaan ja Irakiin on matkustanut mahdollisesti jopa 5 000 eurooppalaista taistelijaa, mutta ainakaan julkisuudessa ei ole esitetty tarkkoja arvioita siitä, kuinka moni heistä on jo palannut takaisin.

Aiemmin tammikuussa Espanjan sisäministeri Jorge Fernández Díaz totesi, että Eurooppaan palanneita olisi noin 600.

YK:n syksyisen arvion mukaan Syyriaan ja Irakiin olisi mennyt kaikkiaan jo noin 15 000 ulkomaista jihadistia.

Turkki, joka on merkittävä kauttakulkumaa ulkomaalaisille Syyriaan, on kertonut karkottaneensa jo lähes 1 200 ääri-islamistia ja evännyt maahanpääsyn 7 250 epäillyltä.

Turvallisuusviranomaisten yksi suurimmista huolenaiheista on nyt se, kuinka he pysyvät tietoisina Syyriasta ja Irakista palanneiden radikaalien liikkeistä ja mahdollisista suunnitelmista tehdä terrori-iskuja.

Isis kehotti jo syyskuussa kannattajiaan tappamaan millä tahansa keinolla "vääräuskoisia", joiden maat osallistuvat terrorijärjestön vastaisiin iskuihin Syyriassa ja Irakissa.

"Murskatkaa heidän päänsä kivellä, teurastakaa heidät veitsellä, ajakaa heidän ylitseen autolla, pudottakaa heidät korkealta, kuristakaa tai myrkyttäkää heidät", järjestö opasti.

Isis mainitsi toivottavista iskukohteista erityisesti muun muassa Ranskan.

"Voi olla, että kun Syyriasta ja Irakista palaavia tulee jatkuvasti lisää, heidän joukossaan on myös niitä, jotka pyrkivät toteuttamaan terrori-iskuja", arvioi jihadisteja tutkinut Juha Saarinen Finnish Middle East Consulting Group -yhtiöstä.

"Tämä alkaa konkretisoitua, kun paljastuu iskusuunnitelmia ja niiden yrityksiä."

Saarinen pitää mahdollisena, että viimeviikkoisen Pariisin terrori-iskun jälkeen Syyriaan yrittävien määrä saattaa kasvaa.

"On mahdollista, että joku inspiroituu iskusta lyhyellä aikavälillä. En kuitenkaan usko, että sillä on merkittävää vaikutusta. Enemmän asiaan vaikuttaa se, kuinka helppoa Syyriaan on päästä ja kuinka Isis siellä menestyy", Saarinen arvioi.

Kansallisilla tiedusteluviranomaisilla on olemassa "mustia listoja" maidensa kansalaisista, jotka ovat erityisseurannassa. Esimerkiksi ranskalaisjihadistien listalla on 1 200 nimeä.

Ranska on myös kertonut epäillyistä Turkille, jotta jihadistien pääsy Syyriaan voitaisiin estää.

Viranomaisten työtä helpottaa osin se, että osa Syyriaan menevistä tai siellä jo olleista on kertonut asiasta avoimesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Kaikkien epäiltyjen liikkeiden seuraaminen on turvallisuusviranomaisille kuitenkin mahdotonta.

Brookings-instituutin tammikuisen katsauksen mukaan Syyriasta kotimaihinsa palaavien jihadistien uhkaan ei tule ylireagoida. Monet lähteneistä kuolevat taisteluissa, osa jää helposti viranomaisten seulaan, eikä moni jatka väkivaltaa kotimaassaan.

EU:n tiedusteluanalyysikeskuksen arvion mukaan Isisin nousu on muuttanut terrorismia: siinä missä terroristiverkosto al-Qaida tekee suunnitelmallisia iskuja, Isis-järjestö kehottaa yksittäisiä henkilöitä tekemään niitä. Samalla Isis ja al-Qaida kilpailevat Syyriassa, mikä lietsoo lisää iskuja.

Tiedustelulähteet pitävät Isisin inspiroimana yksilöiskuna esimeriksi Amedy Coulibalyn hyökkäystä kosher-kauppaan viime viikolla Pariisissa. Charlie Hebdo -lehteen iskun tehneet Saïd ja Chérif Kouachi taas olivat ilmeisesti al-Qaidan komennossa.

EU:n tiedustelukeskuksen arvion mukaan iskujen kautta järjestöt ovat ikään kuin löytäneet toisensa. Alustavan arvion mukaan ei kuitenkaan ole luultavaa, että järjestöjen johtajat ovat yhdessä sopineet siitä, että mihin isketään.

Järjestöt toimivat edelleen erillään, EU:n tiedustelukeskuksessa arvioidaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat