Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n korkein oikeus päättää sittenkin homoliitoista

Ulkomaat
 

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti perjantaina, että se ottaa käsiteltäväkseen samaa sukupuolta olevien avioliitot. Itse päätöstä liittojen laillisuudesta odotetaan istuntokauden lopussa kesäkuussa.

Asiasta on odotettu korkeimman oikeuden kantaa, sillä nyt tilanne Yhdysvalloissa on sekava. Samaa sukupuolta olevien liitot ovat laillisia 36 osavaltiossa ja pääkaupungissa Washingtonissa. 14 osavaltiossa ne ovat laittomia. Monissa osavaltioissa oikeusprosessi on kesken.

Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat toivovat korkeimmalta oikeudelta myönteistä päätöstä. Se olisi Yhdysvalloissa yhtä merkittävä kuin abortit sallinut Roe vastaan Wade -päätös vuonna 1973. Korkeimman oikeuden kaikkien tuomarien kanta asiaan ei ole kuitenkaan selvillä. Konservatiivisilla tuomareilla on oikeudessa enemmistö äänin 5–4.

Viime syksynä korkein oikeus päätti tietoisesti olla ottamatta samaa sukupuolta olevien avioliittoja käsittelyyn ja jätti päätökset alemmille tuomioistuimille. Tilanne muuttui sen jälkeen, kun kaksi valitustuomioistuinta eri puolilla maata päätyi samassa asiassa päinvastaisiin päätöksiin.

Nyt lopullinen päätös jää korkeimman oikeuden tehtäväksi.

Asenteet samaa sukupuolta olevien avioliittoja kohtaan ovat mullistuneet Yhdysvalloissa kymmenessä vuodessa. Massachusetts salli ensimmäisenä osavaltiona samaa sukupuolta olevien liitot vuonna 2004, jolloin enemmistö amerikkalaisista vastusti niitä. Nyt enemmistö kannattaa.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat