Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin halusi Medvedevistä juoksupojan – jota USA nimitteli "Batman-Putinin Robiniksi"

Dmitri Medvedevin vihkimä Skolkovon innovaatio- keskus uhmaa Venäjän talouden syöksykierrettä

Ulkomaat
 
Aleksandr Natruskin Reuters
Presidentti Vladimir Putin (vas.) keskusteli Dmitri Medvedevin kanssa joulukuussa 2007 Kremlissä tilaisuudessa, jossa suositti Medvedeviä seuraajakseen.
Presidentti Vladimir Putin (vas.) keskusteli Dmitri Medvedevin kanssa joulukuussa 2007 Kremlissä tilaisuudessa, jossa suositti Medvedeviä seuraajakseen. Kuva: Aleksandr Natruskin Reuters
Putin vallassa 15 vuotta. Sarja kertoo, miten Venäjästä tuli Vladimir Putinin Venäjä. Osa 5. Vuodet 2008–2011.

On joulukuun 15. päivä 2014 ja värit kadonneet maisemasta märällä pellolla Moskovan länsilaidalla kahdenkymmenen kilometrin päässä keskustasta. Hyinen tuuli kantaa tihkusadetta ja ruuhkamelua Minskin valtaväylältä, suolatut sulavedet syövyttävät jalankulkijoiden kengät.

Ruplan arvo on lähtenyt valuuttamarkkinoilla vuosituhannen jyrkimpään syöksyyn. Paniikki on levinnyt pankkisaleista kaupungille, ensimmäiset tilanteen tajunneet jonottavat Ikeaan tuhlaamaan arvottomiksi käyviä säästöjään.

Skolkovon innovaatiokeskuksen rakentamisesta vastaavan Odas Skolkovon toimitusjohtaja Anton Jakovenko seisoo pellon keskellä kohoavan Hypercube-rakennuksen katolla ja viittilöi rakennustyömaan nostokurkiin.

"Nyt voin panna rahani likoon sen puolesta, että tämä toteutuu", Jakovenko sanoo.

Denis Sinjakov
Skolkovon konferenssi- ja yritystalon Hypercuben ruokalan seinää hallitsee yhdysvaltalaisen verkkolaiteyhtiön Ciscon mainos.
Skolkovon konferenssi- ja yritystalon Hypercuben ruokalan seinää hallitsee yhdysvaltalaisen verkkolaiteyhtiön Ciscon mainos.

Venäjän presidenttinä yhden kauden palvellut Dmitri Medvedev teki nelivuotiskaudellaan kaksi merkittävää päätöstä. Hän perusti Skolkovon innovaatiokeskuksen ja siirsi Venäjän pysyvästi kesäaikaan.

Viime syksynä Venäjä siirtyi pysyvästi talviaikaan, ja hetken näytti siltä, ettei Skolkovostakaan tule mitään. Mutta ehkä sittenkin tulee.

Putinin vuodet 20082011

Putinin vuodet 2008–2011

2008

Vladimir Putinin tukema Dmitri Medvedev valitaan Venäjän presidentiksi. Putin siirtyy pääministeriksi. Kansainvälinen finanssikriisi vie talouden taantumaan. Venäjä käy viiden päivän sodan Georgiaa vastaan.

2009

Venäjä voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden, Euroviisut järjestetään Moskovassa. Presidentti Medvedev vihkii Skolkovon tiedekeskuksen.

2010

Medvedev erottaa 18 vuotta Moskovaa johtaneen Juri Lužkovin korruptiosyytösten saattelemana. Tilalle valitaan Kremlille uskollinen Sergei Sobjanin. Seitsemälle Venäjän alueelle julistettiin hätätila raivoisien metsäpalojen vuoksi, pääministeri Putin lentää sammutuskoneella pesäkkeiden yllä.

2011

Entiselle öljymiljardöörille Mihail Hodorkovskille luetaan uusi tuomio ja hänet siirretään Siperiasta Segežan vankileirille Venäjän Karjalaan. Syyskuun lopussa Putin ja Medvedev ilmoittivat vaihtavansa jälleen paikkoja keskenään, kansan suostumuksella.

Vahvin ehdokas presidentti Vladimir Putinin seuraajaksi hänen toisen kautensa lopussa oli Putinin ikä- ja vakoilutoveri, varapääministeri Sergei Ivanov. Kun Putin lopulta joulukuussa 2007 takasi Medvedevin vaalivoiton ilmoittamalla hänet seuraajasuosikikseen, oli päätelmä selvä: vahvan kilpailijan sijaan Putin valitsi heikon juoksupojan.

Putinia 13 vuotta nuorempi Medvedev on opettajaperheestä kotoisin oleva pietarilainen yritysjuristi, jota sotilaiden ja rahamiesten ei uskottu ottavan tosissaan. Moskova arvuutteli, mahtaako heikko varakuningas istua edes yhtä kautta loppuun.

Putin ei tehnyt mitään hälventääkseen näitä ennakkoluuloja, vaan käyttäytyi usein kuin presidentti ainakin. Muuttaessaan Kremlistä pääministeriksi Valkoiseen taloon Putin vei mennessään suuren osan lähipiiriään. Hän jäi jopa asumaan presidentin virka-asuntoon.

Entisestä Yhdysvaltain-lähettiläästä Juri Ušakovista Putin teki "hallituksen varahenkilöstöpäällikön" – tosiasiassa ex-lähettiläs oli Putinin oma varjoulkoministeri, jonka 50-henkinen miehistö hoiti pääministeri Putinin omaa ulkopolitiikkaa.

Wikileaks-vuodoissa paljastui, että Yhdysvaltain Moskovan-lähetystö nimitteli Medvedeviä "Batman-Putinin Robiniksi".

Lyhyt Georgian sota elokuussa 2008 toi kuitenkin istuvalle presidentille uutta uskottavuutta, kun kansallishurma valtasi hetkeksi myös suurimman osan Putinin vastustajista. Häntä ryhdyttiin kuuntelemaan.

Medvedev toisti jatkuvasti yhtä avainsanaa: modernisaatio. Suurten kaupunkien nuori keskiluokka alkoi hiljalleen uskoa, että presidentti ainakin yrittäisi tehdä jotain talouden monipuolistamiseksi ja Venäjän öljyriippuvuuden katkaisemiseksi.

Eikä Medvedev vain puhunut. Hän vihki Skolkovon innovaatiokeskuksen joulukuussa 2009 ja pyrähti saman tien katsomaan Skolkovon esikuvaa, Kalifornian Silicon Valleyta eli Piilaaksoa.

Venäjän presidentti tapasi kuvernööri Arnold Schwarzeneggerin ja Applen perustajan Steve Jobsin ja houkutteli saman tien tietoliikennejätti Ciscon mukaan Skolkovo-projektiin. Monet länsiyhtiöt seurasivat perässä, Nokia Siemens Networks mukaan lukien. Bisnesmahdollisuudet ja verohelpotukset kiinnostivat.

Epäilijöitä riitti. Silicon Valleyn bisnes- ja teknologiavallankumous alkoi, kun riskisijoittajat alkoivat uskoa nörttien autotallipajoihin. Venäjän lähtökohta oli päinvastainen: valtion ohjaama modernisaatio. Sen malli oli kotoisin pääsihteeri Nikita Hruštšovin 1950-luvulla perustamista Akademgorodeista, Neuvostoliiton tiedekaupungeista.

Niiden malli taas oli kotoisin Stalinin aikaisesta vankileirien saaristosta, jonka salaisiin tutkimuskeskuksiin vietiin vangittuja tiedemiehiä rakentamaan joukkotuhoaseita ja suunnittelemaan avaruuden valloitusta.

Onko tämmöinen "vallankumous ylhäältä" edes mahdollinen? "Kyllä. Uskon, että innovaatioihin voi kannustaa", sanoo Skolkovon innovaatiojohtaja Vasili Belov maisemakonttorissaan Skolkovossa.

"Me teemme läheistä yhteistyötä esimerkiksi Suomen Tekesin kanssa", Belov vertaa.

Putin palasi presidentiksi toukokuussa 2012, ja seuraavana vuonna näytti jo siltä, että Skolkovon loru on lopussa. Putin kumosi Medvedevin määräyksen, jonka mukaan suurten valtionyhtiöiden oli rahoitettava Skolkovon yliopistoa, Skoltechiä. Sen jälkeen alkoi rikostutkinta innovaatiokeskusta ylläpitävän Skolkovo-säätiön jäsenten epäillyistä vilpeistä. Seuraavaksi Skolkovon kimpussa olivat liittovaltion syyttäjä ja valtiontalouden tarkastusvirasto. Tutkinnat kuihtuivat kuitenkin nopeasti.

"Yhtään syytettä ei nostettu", johtaja Jakovenko huomauttaa.

Koko korruptiokohusta jäi vahva jälkimaku: yli-innokas virkakoneisto ehti kuvitella, että Putinilla ja Medvedevillä olisi jotain oikeita erimielisyyksiä Venäjän linjasta. Ei kuitenkaan ollut.

Yrityskeskuksen kirkasväriset rakennukset sijaitsevat Moskovan liepeillä.
Yrityskeskuksen kirkasväriset rakennukset sijaitsevat Moskovan liepeillä.

Pellon keskellä tönöttävä seitsenkerroksinen konferenssi- ja yritystalo Hypercube on Skolkovon ensimmäinen rakennus. Se valmistui kaksi vuotta sitten. Se näyttää tavalliselta teräs- ja lasikonttorilta, mutta kätkee sisäänsä edistyksellistä tekniikkaa, led-valaistusta ja mediaseiniä.

Arkkitehti Boris Bernaskonin luomuksen nimi kertoo jotain siitä, kuinka uusi sukupolvi suhtautuu neuvostomenneisyyteen. Hypercube on vuonna 2002 valmistuneen futuristisen kauhuelokuvan nimi. Elokuvan ohjasi Quentin Tarantinon kuvaajana kunnostautunut puolalainen Andrzei Sekula.

Neuvostoliiton kuolonkouristusten aikana syntynyt sukupolvi lähestyy 30 ikävuotta. Heille Neuvostoliitto vankileirien saaristoineen on jännittävä tarina ja kulttielokuvien lähde. Heille Deep Purplea kuunteleva ja joogaa harrastava innovaatiopresidentti sopi oikein hyvin.

Nyt Skolkovossa on toistakymmentä valmista rakennusta, ja keskus työllistää tuhansia. Ensimmäisten asukkaiden pitäisi muuttaa neljän neliökilometrin kokoiselle alueelle tänä vuonna. Yliopistokampuksen ja teknologiapuiston työmaat ovat käynnissä, mukana olevien venäläisten ja kansainvälisten suuryritysten lista on pitkä. Start-up-yritysten innokkain puolestapuhuja on säätiön hallituksen jäsen, suomalaismiljonääri Pekka Viljakainen.

Tutkimusta ja tuotekehitystä tehdään energian, tietotekniikan, biolääketieteen sekä avaruus-, ydin- ja säteilytekniikan aloilla. Yliopisto on yhteisprojekti yhdysvaltalaisen huippuyliopiston MIT:n kanssa.

Kun kaikki on valmista 2020, pitäisi Skolkovon olla 30 000 asukkaan tiedekaupunki.

Juuri nyt näyttää mahdollisimman kurjalta. Venäjän talous syöksyy lamaan, pääomapako tekee ennätyksiä, ja suhteet länteen ovat huonoimmillaan neljännesvuosisataan.

"Nyt on paras aika sijoittaa!" innovaatiojohtaja Belov sanoo. "Venäläiset start-up-yritykset ovat 60 prosenttia aliarvostettuja. Palkat ovat ruplissa entiset, joten voit palkata 60 prosenttia halvemmalla. Ja riskisijoittaminen tarkoittaa aina riskinottoa."

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat