Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin näkyvin puolustuspoliittinen keskustelija on bloggaava ruotsalaismajuri

Ulkomaat
 
Henrik Montgomery TT
Majuri Carl Bergqvist aloitti bloggaamisen, koska hänen mielestään poliitikoilla ei ollut käsitystä puolustusvoimien todellisuudesta.
Majuri Carl Bergqvist aloitti bloggaamisen, koska hänen mielestään poliitikoilla ei ollut käsitystä puolustusvoimien todellisuudesta. Kuva: Henrik Montgomery TT

Sälen. Högfjällshotelletin pianobaarissa, Sälenin vuotuisen korkean tason puolustuskonferenssin tauolla, yhden osallistujan ympärillä käy kova kuhina.

Hän ei ole ministeri, eikä hän ole komentaja. Hän on Ruotsin tämän hetken ehkä näkyvin puolustuspoliittinen keskustelija Carl Bergqvist, 36. Paremmin hänet tunnetaan Wisemanina, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa ruotivan Wiseman's Wisdoms -blogin kirjoittajana.

Wisemanin sanomaa: Venäjän talous huolestuttaa eniten

Natosta: "Nato-jäsenyydestä pitää tehdä selvitys –– keskustelu on hirveän tunnepohjaista, ja fakta-argumentteja on vähän. Monet ennakkoluulot ovat vahvistuneet vuosien kuluessa, ja niin se on ymmärtääkseni myös Suomessa."

Vuodesta 2015: "2014 ei ollut kovin hyvä eikä 2015 näytä kovin paljon paremmalta. Eniten minua huolestuttaa se, mikä vaikutus halventuneella öljyllä ja ruplan heikentymisellä on Venäjän talouteen ja kuinka Venäjän hallitus ja Putin hoitavat tämän."

Ruotsin puolustuksen rahoituksesta: "Meiltä puuttuu viidestä kuuteen miljardia kruunua vuodessa (530–630 miljoonaa euroa), että kykenisimme täyttämään edes ne tavoitteet, jotka annettiin puolustusuudistuksen yhteydessä viisi vuotta sitten. Sen lisäksi nyt luodaan uusia tavoitteita."

Luulajalaisupseeri Bergqvistin blogista on tullut viime vuosina yhdenlainen ilmiö Ruotsissa. Puolustuspiireissä Bergqvistin kirjoituksia luetaan tarkkaan myös Suomessa.

"Olen kuullut poliitikoilta puolustusvaliokunnassa, että kokous on joskus aloitettu keskustelemalla siitä, mitä olen kirjoittanut edellisellä viikolla", Bergqvist sanoo sohvan nurkassa.

Haastattelu keskeytyy pariin kertaan, kun jollakin Sälenin vieraista on tärkeää kysyttävää Wisemanilta.

Ruotsin ilmavoimien majuri ja lentäjä Bergqvist aloitti bloggaamisen kesällä 2007. Alun perin tarkoituksena oli lähinnä kehittää omaa ajattelua, ei tulla tunnetuksi julkisuudessa, ei ainakaan nimellä tai naamalla. Siksi Bergqvist kirjoitti salanimi Wisemanin suojista.

"Omien mielipiteiden esittäminen julkisuudessa ei ollut tuolloin niin suosittua puolustusvoimissa", hän sanoo.

Kun lukijakunta kasvoi, kasvoi myös myytti puolustuspoliittista kritiikkiä laukovasta anonyymista bloggarista. Jotkut arvostelivat, ettei ole sopivaa olla niin vaikutusvaltainen salanimen suojissa. Lopulta joulukuussa 2013 antimilitaristinen verkosto Ofog päätti paljastaa, kuka oli Wiseman's Wisdomsin takana.

"Heidän teesinsä oli, että olin puolustusteollisuuden palkkalistoilla. Eihän kukaan voinut kirjoittaa niin paljon kuin minä kirjoitin. He olivat laskeneet, että kirjoitin kolme kertaa sen määrän, jonka kirjoittaa Svenska Dagbladetin puolustuspoliittinen toimittaja, eikä sellaista kuulemma voinut tehdä ilman palkkaa."

Artikkeliin liittyvät

Tällä hetkellä Bergqvistin blogia lukee aiheista riippuen 30 000–50 000 lukijaa viikossa. Upseerin mielipiteet ovat suoria.

Sälenin puolustuskokouksen alla Bergqvist yhdessä kahden muun kirjoittajan kanssa vaati esimerkiksi selvitystä jäsenyydestä sotilasliitto Natossa. "Liittoutumattomuus on turvallisuusriski", kolmikko totesi.

Bergqvist on arvostellut kovin sanoin myös puolustuksen rahoitusta ja ruotinut Gripen-hävittäjien asejärjestelmiä otsikon "Olematon arsenaali" alla.

Koskaan ei kuulemma ole tullut sen suurempaa sanomista puolustusvoimilta.

"Ruotsin keskusteluilmapiiri on muuttunut huomattavasti avoimemmaksi, ja se on aivan oikein, sillä kehitystä ei tapahdu millään muulla tavalla –– Jos ne, jotka todella tietävät asioista, eivät voi esittää mielipiteitään, tulee keskustelusta hyvin köyhää ja myös kieroutunutta", Bergqvist sanoo.

Hän pohjaa kaikki kirjoituksensa julkisiin asiakirjoihin tai lausuntoihin, mutta aina ei silti ole helppoa tietää, mitä lain raameissa voi sanoa.

"Jos olen epävarma, tapaan jutella kollegoiden kanssa tai käydä puolustusvoimien viestinnän puheilla."

Ruotsissa Bergqvistin esimerkki on innoittanut monia. Nyt upseeribloggarit tuulettavatkin ennen niin salamyhkäistä puolustuskeskustelua. Bergqvist kirjoittaa kolumneja myös iltapäivälehti Expressenissä. Toinen tunnettu bloggari Skipper, eli Niklas Wiklund, aloitti vastikään kolumnoinnin Svenska Dagbladetin sivuilla.

Turkulaisupseeri James Mashiri puolestaan koettaa omalla blogillaan avata peliä Suomessa.

Suomessa liikkumatila on kapeampi kuin Ruotsissa, Bergqvist sanoo. Monet asiakirjat, kuten puolustusvoimien vuosikertomukset, ovat suppeammin julkisia kuin Ruotsissa, eikä niiden sisältöön voi siksi samaan tapaan viitata. Valtiopäivien yksityiskohtaisia ohjauskirjeitä vastaavia julkisia asiakirjoja taas ei ole Suomessa lainkaan olemassa.

"Arvostan todella sitä taistelua, jota James käy asian puolesta", Bergqvist sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat