Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syvän etelän mustien taistelu jatkuu yhä

50 vuotta sitten Annie Pearl Avery marssi mustien äänioikeuden puolesta. Onneksi hän joutui putkaan.

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
Miltä Alabaman Selmassa näyttää tänään?
Miltä Alabaman Selmassa näyttää tänään?
Kansalaisoikeusaktivisti Annie Pearl Avery ei olisi uskonut, että 50 vuotta myöhemmin tilanne olisi näin huono Selmassa, Alabamassa. Toimittaja: Laura Saarikoski. Kuvaus: Dermot Tatlow. Editointi: Janne Elkki ja Esa Syväkuru.

Annie aikoi ottaa mukaan veitsen. Hän oli nuori, vihainen ja halusi puolustaa itseään. Tuttava sanoi ei.

"Sinä voit tulla mukaan, koska et ymmärrä. Jos sinua lyödään, et voi lyödä takaisin", Annie Pearl Avery muistelee tuttavan sanoneen. Averysta se kuulosti hullulta, mutta niin kansalaisoikeusliikkeen johtaja Martin Luther King Jr. oli määrännyt.

Maaliskuussa 1965 joukko mustia mielenosoittajia lähti Kingin innoittamana marssimaan pienestä Selman kaupungista kohti Alabaman pääkaupunkia Montgomerya. He vaativat mustille oikeutta äänestää.

Vaikka mustat olivat muodollisesti tasa-arvoisia valkoisten kanssa, käytännössä heidät pidettiin etelävaltioissa poissa uurnilta pelottelulla ja tekosyillä.

Ensimmäiseksi marssijoiden oli ylitettävä Edmund Pettusin silta, joka johtaa samean Alabamajoen yli. Toisella puolella vastassa oli poliisi.

Dermot Tatlow
Annie Pearl Avery palasi Edmund Pettusin sillalle, jossa hän marssi mustien äänioikeuden puolesta maaliskuussa 1965.
Annie Pearl Avery palasi Edmund Pettusin sillalle, jossa hän marssi mustien äänioikeuden puolesta maaliskuussa 1965.

Nyt 71-vuotias Annie Pearl Avery seisoo Selmassa samalla sillalla, jolle hän 50 vuotta sitten käveli – ei, hän juoksi.

"Yritin rynniä eteenpäin ystävieni luo, kun poliisi tarttui minuun ja sanoi, etten voi mennä eteenpäin. Edestä kuului laukauksia, kun kyynelkaasua ammuttiin. Aloin rimpuilla ja potkia, ja poliisit veivät minut putkaan", Avery kertoo.

"Olin onnekas, sillä minulle olisi voinut käydä todella huonosti."

Kansalaisoikeusliikkeen johtaja Martin Luther King Jr. johti marssin Montgomeryyn kaksi viikkoa verisunnuntain jälkeen. Hänet murhattiin vuonna 1968.
Kansalaisoikeusliikkeen johtaja Martin Luther King Jr. johti marssin Montgomeryyn kaksi viikkoa verisunnuntain jälkeen. Hänet murhattiin vuonna 1968.

Avery oli ainoa mielenosoittaja, joka joutui tuona päivänä telkien taakse, koska vain hän teki vastarintaa. Kun muut marssijat pääsivät joen toiselle puolelle, poliisi kävi heidän kimppuunsa pampuin, mailoin ja ruoskin.

Miljoonat amerikkalaiset näkivät televisiosta, kuinka aseettomia mustia miehiä ja naisia lyötiin maahan, suihkutettiin kyynelkaasulla ja ajettiin hevosilla takaa pitkin Selman siltaa. Tuo "verisunnuntai" käänsi sympatiat mustien puolelle, mikä oli ollut Kingin tarkoitus.

Jouluna mustien kansalaisoikeustaistelusta ilmestyi Yhdysvalloissa elokuva nimeltä Selma. Myös Averylla on elokuvassa pieni rooli.

Enää Selmassa ei kuitenkaan ole vakituista teatteria. Lähtisikö Avery Montgomeryyn katsomaan itseään valkokankaalla?

Toki, Avery sanoo. Hän työskentelee Selman orjuudesta kertovassa museossa, mutta illalla hänellä ei ole mitään tekemistä.

Avery istuu varovasti auton etupenkille ja asettaa kävelykepin nojalleen etuistuinta vasten. Hän kävelee enää vaivoin, marssimisesta puhumattakaan, ja näkee huonosti ajaa itse.

"Olen kuuluisa, mutta köyhä", hän sanoo.

Valot vaihtuvat Selman pääkadulla, ja ajamme harmaassa tihkusateessa Edmund Pettusin sillan yli. Toisella puolella ei ole ketään.

Tänä talvena Yhdysvalloissa kiistellään uudelleen mustista uhreista ja valkoisista poliiseista. Kolmen mustan miehen ja yhden pojan kuolema poliisin käsissä on saanut tuhannet mielenosoittajat kaduille ympäri maata. Yhtäkään poliisia ei ole toistaiseksi asetettu syytteeseen.

Mielenosoitukset ovat paljastaneet, miten eri todellisuuksissa mustat ja valkoiset amerikkalaiset vieläkin elävät. Enemmistö valkoisista amerikkalaisista luottaa poliisiin. Mustille poliisien vapauttaminen on osoitus siitä, ettei musta henki ole Yhdysvalloissa vieläkään yhtä arvokas kuin valkoinen.

Asenteen taustalla on etelävaltioiden historia orjuuden jälkeen: vuosien 1881 ja 1950 välillä 4 500 mustaa lynkattiin. Valkoiset valamiehistöt eivät tuominneet omiaan.

Uusi protestiaalto jakaa mustat aktivistit. 1960-luvun veteraanit muistuttavat Kingin väkivallattomasta vastarinnasta, joka lopulta johti lainmuutoksiin. Valkoisilla ja virkavallalla on aina enemmän aseita, he sanovat, ja siksi taistelu pitää käydä muin keinoin.

"Mielenosoittajat huutavat: ei rauhaa ennen oikeutta. Minä sanon: ei oikeutta ennen rauhaa", sanoi Kingin veljentytär, pastori Alveda King puhuessaan Washingtonissa tammikuussa. Hän kutsui väkivaltaisia mellakoitsijoita "kotimaisiksi terroristeiksi".

Artikkeliin liittyvät

Mellakoitsijat taas vetoavat siihen, että elleivät he rikkoisi ikkunoita, kukaan ei välittäisi heidän mielipiteestään. Eihän kukaan välittänyt 1960-luvullakaan, ennen kuin kuvat Selmasta levisivät maailmalle.

Selmalainen kansalaisoikeusjuristi Faya Rose Sanders Touré pitää vertausta terroristeihin pöyristyttävänä.

"Sadan vuoden ajan mustat olivat kotimaisen terrorismin uhreja Yhdysvalloissa", hän sanoo viitaten Ku Klux Klaniin.

"Kun ajattelee, miten mustia on kohdeltu, ihme on, että niinkin harvat tekevät rikoksia ja niinkin monet valmistuvat koulusta. En tiedä mitään muuta etnistä ryhmää, joka on käynyt läpi sen minkä me nousematta väkivaltaiseen vastarintaan."

Nelikaistainen moottoritie Selmasta Montgomeryyn kulkee 80 kilometriä läpi tiheän metsän. Averylle joka metri on tuttu.

"Muistan hyvin, kun tässä oli vain kaksi kaistaa", hän sanoo katsoessaan auton ikkunasta pimeään iltaan.

Avery oli mukana myös marssilla Selmasta Montgomeryyn kaksi viikkoa verisunnuntain jälkeen.

Presidentti Lyndon B. Johnson määräsi liittovaltion joukot turvaamaan marssijoita, joita oli lopulta 25 000.

Paikalliset miehet tappoivat kaksi pohjoisesta tullutta valkoista, jotka olivat liittyneet mustien joukkoon.

Marssi kesti viisi päivää. Mustavalkoisista valokuvista näkee, kuinka marssijat pukeutuivat leirintäpaikoilla läpinäkyviin sadeviittoihin kuten nuoret kesäfestareilla Suomessa. Vapaaehtoiset jakoivat voileipiä.

Avery ajoi marssijoiden perässä ja nukkui autossa. "En ole telttailijatyyppi", hän nauraa.

Nytkin sataa. Montgomeryn liepeillä kaarramme aution ostoskeskuksen parkkipaikalle. Arki-iltana elokuvateatterin katsomossa on vain viisi ihmistä, joista yksi on valkoinen. Avery ostaa hotdogin.

"Tuossa minä olen!" hän kuiskaa, kun siltakohtaus alkaa. Avery on yksi elokuvaan värvätyistä näyttelijöistä, jotka tuijottavat valkokankaalla poliisien riviä. "Minulle pantiin tuollainen litteä peruukki, vaikka nuorena minulla oli afro."

Pamput nousevat. Avery ei käännä katsettaan.

Selmassa asuva kansalaisoikeusjuristi Faya Rose Sanders Touré pitelee kylttiä, joka muistuttaa verisunnuntain uhreista. "He kestivät hirvittävän kivun, jotta meillä olisi äänioikeus", kyltissä lukee.
Selmassa asuva kansalaisoikeusjuristi Faya Rose Sanders Touré pitelee kylttiä, joka muistuttaa verisunnuntain uhreista. "He kestivät hirvittävän kivun, jotta meillä olisi äänioikeus", kyltissä lukee.

Viisikymmentä vuotta äänioikeustaistelun jälkeen Yhdysvalloissa on musta presidentti, jota äänesti viime vaaleissa 40 prosenttia valkoisista.

Moni asia on muuttunut paremmaksi, mutta mustien oikeustaistelu ei ole ohi. Viime vuosina monissa osavaltioissa on säädetty henkilökorttilakeja, joilla pyritään arvostelijoiden mielestä hankaloittamaan vähemmistöjen ja köyhien äänestämistä. Lait ovat kireimmät etelävaltioissa.

Elokuva on loppunut, ja Avery kävelee hitaasti takaisin autoon. Elokuva oli hieno, hän sanoo, mutta ei se saanut häntä liikuttumaan.

"Olen nähnyt niin paljon, että olen paatunut."

Avery sanoo, ettei olisi 50 vuotta sitten uskonut, että mustien äänioikeus ottaa uudelleen takapakkia. Hän onkin palannut kaduille osoittamaan mieltään pienituloisten mustien etujen puolesta.

"Viime kesänä olin taas putkassa", hän sanoo.

Averyn mielestä nuoret eivät ymmärrä, miten kovasti vanhat taistelivat äänioikeudesta – jota nuoret eivät nyt käytä.

"Osa mustien ongelmista johtuu siitä, että yhteytemme omaan historiaamme on katkennut. Emme tiedä, mistä tulemme, ja meillä on siksi huono itsetunto. Ajattelemme, ettei meille oikeastaan kuulu parempaa."

Ei Averykaan ajatellut lapsena, että oli kummallista istua bussin perällä mustille varatuilla paikoilla. Vasta kun hän oli asunut pari vuotta Pennsylvaniassa ja istunut missä halusi, hän alkoi pitää Alabaman tapoja väärinä.

Tätä hän kaipaa omiltaan nyt: pitää ymmärtää, että asiat voivat olla toisin, ja niihin voi itse vaikuttaa.

"Emme jatkaneet protesteja, vaikka olisi pitänyt. Meistä tuli mukavuudenhaluisia."

Edmund Pettusin silta on nimetty etelävaltioiden prikaatinkenraalin mukaan. Pettus kuului Ku Klux Klanin johtoon.
Edmund Pettusin silta on nimetty etelävaltioiden prikaatinkenraalin mukaan. Pettus kuului Ku Klux Klanin johtoon.

Selmassa nukutaan jo, kun ylitämme Edmund Pettusin sillan takaisin kaupunkiin. Maaliskuussa täällä muistellaan verisunnuntaita.

Tai ainakin osa muistelee. Avery toivoisi, että myös hänen valkoiset naapurinsa tunnustaisivat mustien historian omakseen. Jotkut valkoiset selmalaiset kuitenkin sanovat, etteivät he aio katsoa elokuvaa, koska se antaa kaupungista huonon kuvan.

Tosin valkoisia selmalaisia ei enää ole kovin paljon: kun mustat nousivat äänioikeutensa ansiosta kaupungin johtoon, valkoiset muuttivat pois.

Toisella puolella ei ole vastassa ketään.

Laura Saarikoski HS, teksti
Dermot Tatlow, kuvat
Selma, Alabama

Selma on nykyisin köyhä kaupunki, josta monet valkoiset ovat muuttaneet pois mustien noustua poliittiseen johtoon.
Selma on nykyisin köyhä kaupunki, josta monet valkoiset ovat muuttaneet pois mustien noustua poliittiseen johtoon.
Selman keskustassa on muistomerkki pastori James Reebille, joka tuli Bostonista tukemaan mustien marssia. Selmalaismiehet pahoinpitelivät Reebin kuoliaaksi.
Selman keskustassa on muistomerkki pastori James Reebille, joka tuli Bostonista tukemaan mustien marssia. Selmalaismiehet pahoinpitelivät Reebin kuoliaaksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat