Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jemen luisuu kohti kaaosta

Shiialaisten huthien kapina on heikentänyt hallituksen asemaa entisestään

Ulkomaat
 
AFP
Jemeniläiset mielenosoittajat vastustivat shiialaisia huthikapinallisia ja al-Qaidan väkivaltaa Sanaassa viikko sitten lauantaina.
Jemeniläiset mielenosoittajat vastustivat shiialaisia huthikapinallisia ja al-Qaidan väkivaltaa Sanaassa viikko sitten lauantaina. Kuva: AFP

Arabian niemimaan eteläisellä reunalla sijaitseva Jemen on köyhä ja syrjäinen maa.

Silti Jemenin tilannetta kannattaisi seurata tarkkaan, sillä sen epävakaudella on kauaskantoisia seurauksia.

Valtataistelu hallituksen ja huthikapinallisten välillä uhkaa ajaa Jemenin entistä pahempaan kaaokseen. Presidentti Abdrabbuh Mansur Hadin ote omasta pääkaupungistaan on hatara.

Jemen suistui epävakauteen, kun arabikevään kansanousu levisi sinne vuonna 2011. Kuukausia kestäneiden protestien jälkeen pitkäaikaisen diktaattorin Ali Abdullah Salehin oli luovuttava vallasta.

Hadin hallinto ei ole missään vaiheessa onnistunut ulottamaan valtaansa koko maahan. Tätä tyhjiötä on täyttänyt esimerkiksi terroristiverkosto al-Qaida. Vaikutukset ulottuvat kauas. Pääosin Jemenissä majailevasta Arabian niemimaan al-Qaidasta (AQAP) on tullut näissä oloissa terroristiverkoston vaarallisimpana pidetty haara.

AQAP on siepannut useita ulkomaalaisia Jemenissä.

Joulukuussa 2012 Jemenissä siepattiin myös suomalainen pariskunta Leila ja Atte Kaleva.

Atte Kaleva on sanonut uskovansa, että heitä piti panttivankina juuri al-Qaida.

AQAP väittää olleensa myös Pariisin terrori-iskujen takana. Satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen hyökänneistä veljeksistä ainakin toisen tiedetään käyneen Jemenissä. Sanomalehti The New York Timesin mukaan hän sai siellä mahdollisesti koulutusta ja rahoitusta al-Qaidalta.

Toinen epävakaassa tilanteessa vahvistunut joukko ovat huthikapinalliset, jotka ovat uskonnoltaan shiialaiseen lahkoon kuuluvia zaidilaisia.

Huthit ovat kapinoineet keskushallintoa vastaan jo vuosia Saadan alueella Pohjois-Jemenissä. Kun Salehin hallinto romahti, huthit käyttivät tilaisuutta oman valtapiirinsä laajentamiseen. Alueellisesta liikkeestä on kasvanut kansallinen.

Syyskuussa huthit onnistuivat helposti valtaamaan pääkaupungin keskeiset hallintokohteet ja mediat. Jotkut epäilevät huthien liittoutuneen syrjäytetyn presidentti Salehin kanssa.

Presidentti Hadin oli solmittava kapinallisten kanssa rauhansopimus. Hän lupasi muodostaa uuden hallituksen, jonka kokoonpanoon hutheilla olisi aiempaa enemmän sananvaltaa.

Huthikapinalliset eivät ole vetäytyneet pääkaupungista.

Syksyn sopu rakoilee nyt pahasti. Lauantaina huthit sieppasivat presidentin kansliapäällikön Ahmed Awad bin Mubarakin. Kapinalliset ilmoittivat pitävänsä Mubarakia hallussaan varmistaakseen, ettei syksyn rauhansuunnitelmaa rikota.

Jännitteitä ei ole vain hallituksen ja huthien välillä.

Vallattuaan Sanaan shiiakapinalliset ovat käyneet sotaan jyrkkää sunni-islamia edustavaa al-Qaidaa vastaan. Hutheilla on ollut verisiä yhteenottoja al-Qaidan ja sunniheimojen kanssa.

Tilanteen vakavuudesta kertovat myös uhriluvut.

Jemenin väkivaltaisuuksissa kuoli viime vuonna ainakin 7 000 ihmistä, arvioi hiljattain jemeniläinen tutkimuslaitos Abaad Centre for Strategic Studies. Se on kolme kertaa enemmän kuin vallankumousvuonna 2011. Kuolleista ainakin 1 200 oli siviilejä.

Aishi Zidan HS
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat