Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donetskin lentokentästä tuli ikuisuustaistelu

Asiantuntija: Kentällä on molemmille osapuolille symbolinen merkitys

Ulkomaat
 
Donetskin lentokentästä ei ole jäljellä juuri mitään
Donetskin lentokentästä ei ole jäljellä juuri mitään
Pienoiskopterilla kuvattu video osoittaa Ukrainan Donetskin lentokentän tuhon määrän. Sosiaaliseen mediaan lähetetystä videosta ilmenee, että lentokenttä on tuhottu kokonaan kuukausien taisteluiden seurauksena. Ukrainalainen Army.SOS-ryhmä ilmoittaa, että video on kuvattu perjantaina 16. tammikuuta. Donetskin lentoasema uudistettiin kokonaan vuonna 2012 jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailuita varten. (Kuva: Reuters/Army.SOS)

Taistelu Donetskin kansainvälisestä lentoasemasta näytti kääntyvän sunnuntaina vuorostaan Ukrainan armeijan eduksi. Armeija ilmoitti aloittaneensa edellisenä yönä suurhyökkäyksen Venäjän-mielisten kapinallisten häätämiseksi pois lentokentältä.

Armeijan tiedottajan Andri Lysenkon mukaan ukrainalaisjoukot olisivat saaneet haltuunsa lähes koko lentokenttäalueen, kertoi uutistoimisto Reuters. Tietoa ei vahvistettu puolueettomista lähteistä.

Donetskin lentokentästä on tullut sen strategista merkitystä suurempi asia Ukrainan sodan osapuolille.

Kapinalliset valtasivat kentän toukokuussa, kun Itä-Ukrainan konflikti oli aluillaan. Kesällä Ukrainan armeija valtasi kentän takaisin. Siitä lähtien kapinalliset ovat yrittäneet savustaa armeijan ulos. Viime tiistaina Donetskin "kansantasavallan" joukot aloittivat jälleen uuden hyökkäyksen kentän valtaamiseksi.

Tavallista kiivaammassa hyökkäyksessä kapinalliset ehtivät vallata perjantaina kentän terminaalin ensimmäisen kerroksen, mutta joutuivat pian vetäytymään.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan Tommi Koivulan mukaan lentokentän kaltaisia kohteita syntyy usein pitkittyneissä konflikteissa.

"Moni on sitä mieltä, ettei sillä ole lopulta kauhean suurta merkitystä taistelutilanteen kannalta. Siitä on tullut symbolinen asia, minkä vuoksi kumpikaan osapuoli ei halua luovuttaa."

Donetskin kansainvälinen lentokenttä kunnostettiin vasta hiljattain vuoden 2012 jalkapallon Euroopan-mestaruuskisoja varten. Ukrainalaislehti Kyiv Postin mukaan valtio käytti rakennustöihin 750 miljoonaa dollaria eli silloisen vaihtokurssin mukaan vajaat 600 miljoonaa euroa.

Nyt kenttä on tuhoutunut taisteluissa niin pahoin, ettei siitä ole kummallekaan hyötyä sotilaskäytössä. Sen sijainti on silti jossain määrin tärkeä.

Lentokenttä sijaitsee separatistien hallitseman Donetskin kaupungin kupeessa. Se on Donetskista katsottuna lähimpiä kohteita, jotka ovat Ukrainan armeijan hallussa.

"Tämän vyöhykkeen kanssa kapinallisten alue olisi yhtenäisempi", Koivula kuvailee.

Taistelut tuntuivat viikonloppuna Donetskin asuinlähiöissä.

"Oli mahdotonta nukkua. Seinät tärisivät räjähdysten vuoksi. Vaikutti siltä, että he tulittivat läheisestä rakennuksesta. DNR:n [Donetskin kansantasavallan] armeija tulitti meidän alueeltamme", sanoi Alla, 53, puhelimitse Reutersille.

AFP:n mukaan asuntoja oli tuhoutunut ja sähköt olivat monin paikoin poikki.

Taistelut ovat kiihtyneet viime päivinä muuallakin Itä-Ukrainassa. Sunnuntaina kahden lapsen kerrottiin kuolleen, kun ohjus oli osunut asuintaloon Vuhlehirskissa Itä-Ukrainassa. Ukrainan ulkoministeriön mukaan uhrit olivat 7- ja 16-vuotiaita.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä kokoontua keskiviikkona puimaan tilannetta.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov väitti sunnuntaina, että Ukrainan presidentti Petro Porošenko hylkäsi Putinin ehdottaman rauhansuunnitelman.

Peskovin mukaan Putin lähetti torstaina Porošenkolle kirjeen, jossa hän ehdotti tulitaukoa Ukrainan joukkojen ja kapinallisten välille sekä raskaan tykistön vetämisestä pois molemmilta puolilta, kertoi Reuters.

Army.SOS
Donetskin lentokentän laajat tuhot näkyvät lennokin 15. tammikuuta ottamassa kuvassa.
Donetskin lentokentän laajat tuhot näkyvät lennokin 15. tammikuuta ottamassa kuvassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat