Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsityöläisellä on ratkaisu Lähi-idän kriisiin

"Kun käyttää pikkuisen luovuutta, voi rakentaa mitä vain", sanoo israelilainen Moshe Miller

Ulkomaat
 
Laura Oja HS
Lampuntekijä Moshe Miller rakentaa lamppunsa osista, joita hän kerää kirpputoreilta ja haalii Euroopasta ja Yhdysvalloista. Kaikki lamput ovat ainutlaatuisia.
Lampuntekijä Moshe Miller rakentaa lamppunsa osista, joita hän kerää kirpputoreilta ja haalii Euroopasta ja Yhdysvalloista. Kaikki lamput ovat ainutlaatuisia. Kuva: Laura Oja HS

Tel Avivissa on helppo ajautua polveileviin keskusteluihin ventovieraidenkin kanssa.

Otetaan nyt vaikkapa lampuntekijä Moshe Miller.

76-vuotias Miller pitää keskustan Ben Yehuda -kadulla pientä lamppuliikettä. Myynnissä olevat lamput, kynttilänjalat ja koriste-esineet Miller on suunnitellut ja koonnut itse.

Lähes puolen vuosisadan ikäinen perheyritys nojaa ennakkoluulottomaan luovuuteen. Sekoittamalla elementtejä Miller rakentaa ainutlaatuisia esineitä.

"Kun näen kirpputorilla jotakin kaunista, ostan sen, vaikka en sillä hetkellä edes tiedä, mihin sitä lopulta käytän", Miller kertoo.

Entisestä Neuvostoliitosta Israeliin toisen maailmansodan jälkeen saapunut ja Yhdysvalloista käsityöläisoppia hakenut Miller hankkii osan käyttämistään materiaaleista Tel Avivin kirpputoreilta. Vanhoja messinkiesineitä ja -romua hän saa Italiasta ja muualta Euroopasta. Tiffany-varjostimien värjätty lasi tuodaan Yhdysvalloista.

"Tässä on marmoria. Leikkaan siitä palan, ja saamme hyvän lampunjalustan", Miller esittelee lampunteon vaiheita.

Hän ottaa messinkisen putken, joka näyttää vanhalta verhotangon pätkältä. Miller kierrättää tangon ympärille spiraalina messinkistä koristenauhaa, joka on tuotu Italiasta.

Putki kiinnitetään marmoriin, minkä jälkeen siihen voi asentaa minkä tahansa Millerin lasipalasista askarteleman Tiffany-varjostimen.

"Tässä meillä on ainutlaatuinen pöytälamppu. Kun käyttää pikkuisen luovuutta, voi rakentaa mitä vain."

Tästä keskustelu ajautuukin luontevasti Lähi-idän poliittiseen tilanteeseen.

Toisesta maailmansodasta hengissä selvinnyt juutalainen ei voi käsittää sitä, mitä lähialueilla on viime aikoina tapahtunut.

Eniten hän on ymmällään jihadistijärjestö Isisin noususta Syyriassa ja Irakissa.

"En käsitä lainkaan heidän touhujaan. He eivät tapa vain amerikkalaisia toimittajia vaan myös muita arabeja. Tämä on minulle täysi mysteeri."

Miller on kummissaan siitä, että jotkut lähtevät Isisin riveihin vapaaehtoisesti Euroopasta.

"Heillä täytyy olla liian mukava elämä. Jos on töissä käyvä perheenisä, jonka pitää töiden jälkeen pitää huoli perheestään, niin eihän tuollaista voi silloin tehdä", Miller pohtii.

"Jos he kaipaavat jännitystä, miksi he eivät lähde köyhiin maihin auttamaan ihmisiä? En millään pysty ymmärtämään tätä."

Mutta ongelmia on myös Israelissa, jonka vuosikymmeniä jatkuneessa konfliktissa palestiinalaisten kanssa ei näy ratkaisun merkkejä.

Millerin mukaan rauhan suurin este ovat uskonnolliset piirit molemmin puolin.

Ne pelkäävät menettävänsä rauhan myötä valtansa, Miller sanoo.

"Päättäjät ovat tehneet virheitä, mutta eivät suostu myöntämään niitä, koska pelkäävät leimautuvansa tyhmiksi. Sehän on fiksuuden merkki, jos ymmärtää ja myöntää virheensä."

Kaikki Israelissa tietävät, että maailman valtiot tunnustavat pikkuhiljaa Palestiinan, Miller sanoo.

"Ymmärrämme itsekin, että heidän pitää saada oma valtio. Ei kukaan voi elää miehitetyllä alueella. Heidän pitää saada vapautensa, minkä jälkeen elämme naapureina."

Lasia, metalleja ja puuta ammatikseen työstävä käsityöläinen näkee Lähi-idän sotkun ikään kuin koululaisten käsityötuntina ilman opettajaa.

"Jos oppilaat eivät ymmärrä, millaisen materiaalin kanssa työskentelevät, he tarvitsevat apua. Ettekö osaa taivuttaa lasia? Ettekö osaa tehdä rauhaa? Opettaja voi näyttää."

Poliitikoille voisikin tehdä hyvää nähdä maailma välillä käsityöläisen silmin.

"Mitä tahansa voi rakentaa tyhjästä. Pitää vain olla luova. Valitse kauniita osia. Rakasta työtä, jota olet tekemässä", Miller sanoo.

Jukka Huusko HS
Tel Aviv

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat