Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islamia vastustava Pegida kasvaa keskiluokan lähiöissä – "En ymmärrä, miksi tulijat ovat yksin asuvia miehiä"

Dresdenin lähiössä asukkaat jakautuivat syksyllä kahteen leiriin, kun sinne piti tulla turvapaikanhakijoiden majoituskeskus. Samalla kasvoi Pegida-liikkeen suosio.

Ulkomaat
 
Christian T. Jørgensen
Habsburgien valtakunnan prinssi Eugenilta nimensä saaneesta dresdeniläishotellista piti tulla majoituspaikka turvapaikanhakijoille. Hanke peruuntui, ja vastustajien nokkamies Kenneth Köth sanoo olevansa tyytyväinen.
Habsburgien valtakunnan prinssi Eugenilta nimensä saaneesta dresdeniläishotellista piti tulla majoituspaikka turvapaikanhakijoille. Hanke peruuntui, ja vastustajien nokkamies Kenneth Köth sanoo olevansa tyytyväinen. Kuva: Christian T. Jørgensen

Kolmen tähden hotelli Prinssi Eugen sijaitsee keskellä hillittyä asuinaluetta Dresdenin Laubegastissa.

Fakta

Mikä on Pegida?

 Pegida-mielenosoitukset alkoivat Saksassa 20. lokakuuta, jolloin osallistujia oli 350. Tammikuussa marsseille osallistui jo noin 25 000 ihmistä.

 Alkukipinä oli islamin vastustaminen, mutta monia osallistujista motivoi yleinen tyytymättömyys politiikkaan.

Vaaleanharmaaksi rapatun hotellin vahvin vetonaula on sen sijainti: viiden minuutin kävelymatkan päässä virtaa Elbejoki.

Rakennus on yksi neljästätoista "kohteesta", joihin Dresden ilmoitti viime lokakuussa sijoittavansa turvapaikanhakijoita.

Saksaan tuli viime vuonna lähes puoli miljoonaa turvapaikanhakijaa.

"Kaikki me luimme yhtenä aamuna lehdestä, millaisen listan turvapaikanhakijoiden majoitustiloista Dresdenin kaupunki esittää. Tyrmistys täällä oli heti valtava. Edes hotellin työntekijät eivät tienneet suunnitelmasta. Asukkaat pelkäsivät päätöksen tuovan rikollisuutta ja talojen arvon laskevan", sanoo Kenneth Köth hotellin aulan tekonahkasohvalla.

Kolmekymppinen asianajaja Köth on "Minun Laubegast" -kansalaisaloitteen puuhamies.

Ja niin kansalaisaloitteen tekijät kävivät tiivistahtiseen taisteluun sitä vastaan, että 94 turvapaikanhakijaa sijoitettaisiin heidän kaupunginosaansa.

Laubegast on kaukana rähinälähiöstä. Se on oikeastaan kylä. On kirkko, Lidl ja rannassa kyläravintola Sommer's Wirtshaus, josta saa saksilaista ruokaa ja baijerilaista olutta. Juuri täällä asuu Pegida-liikkeen kannattajia, jotka ovat tuoreen selvityksen mukaan keskiluokkaisia, työssäkäyviä ja äärimmäisen pettyneitä kaupungin, osavaltion ja liittovaltion poliitikkoihin.

Pegida-nimi on solmittu yhteen saksan kielen sanoista "isänmaalliset eurooppalaiset länsimaiden islamisaatiota vastaan". Länsimaiden islamisaatiosta ei Pegidan kannattajakartoituksen mukaan monikaan välitä. Heidän ideologiansa kulmakivi on turvallinen perhe-elämä, jossa naapuriksi ei haluta ainakaan pakolaisten vastaanottokeskusta.

Pormestarin kanslia näkee turvapaikanhakijoiden majoituspaikkalistan julkistamisen ja Pegida-marssien osallistujamäärien kasvun välillä selvän yhteyden.

Hyvin nopeasti Laubegastissa syntyi kaksi kiivasta asukkaiden ryhmää. Turvapaikanhakijoiden vastustajat ja puolustajat.

Puolustajat toimivat Värikäs Laubegast -ryhmässä ja valmistautuivat tarjoamaan tulokkaille apua arkielämässä. He suunnittelivat saksankursseja ja apua virastoissa asiointiin. Puolustajien nokkamiehestä Claus Dethleffistä tuli Kenneth Köthin taistelupari.

Kaupungin järjestämissä tiedotustilaisuuksissa sananvaihto oli usein jäätävää, ja jotkut esittivät äärioikeistolaisia puheenvuoroja.

Kenneth Köth huokaa.

"Oli siinä ja siinä, ettei yhdestä kokouksesta tullut väkivaltaista yhteenottoa."

"Vastustimme hotellin muutosta, koska kaupunki tiedotti siitä sekavasti. Ensin oli puhe syyrialaisista, sitten yksin tulleista tunisialaisista miehistä".

Tämä on asia, joka nostattaa tunteita viimeistä pöytää myöten täynnä olevassa kyläravintolassa perjantai-iltana.

Christian T. Jørgensen
Pariskunta Detlef ja Jana L. eivät halunneet turvapaikanhakijoita tai pakolaisia hotelliin.
Pariskunta Detlef ja Jana L. eivät halunneet turvapaikanhakijoita tai pakolaisia hotelliin.

"Ensinnäkin turvapaikanhakijoiden tulon vastustamisella ei ole mitään tekemistä ulkomaalaisvihan kanssa. En vain voi mitenkään ymmärtää, miksi kaikki tulijat olisivat yksin asuvia miehiä. Miten he ovat voineet jättää perheensä kotimaahan?" kysyy Laubegastissa asuva Detlef L., joka ei halua kertoa sukunimeään.

"Avainsana on perhe. Jos he tulevat perheidensä kanssa, ja heidät sijoitetaan eri puolille kaupunkia, tervetuloa", sanoo hänen vaimonsa Jana.

Nurkkapöydässä istuu juristi Andreas Buchberger, joka ymmärtää Pegidan riveissä marssivien motiiveja.

"Jos Pegida olisi selkeästi vain nykyistä Dresdenin kaupungin politiikkaa vastaan, minä olisin voinut lähteä marssimaan. Mutta en halua marssia sellaisessa joukossa, jossa on mukana ulkomaalaisten vihaajia."

Pegida-liikkeen syntyä ovat monet sosiologit Saksassa koettaneet analysoida. On käyty läpi pelkoa, turvallisuuden tarvetta, pettymystä sosiaalipolitiikkaan ja pieniin eläkkeisiin sekä myös äärioikeiston merkitystä, joka vaikuttaa alueella vahvemmin kuin Saksan länsiosissa.

"Ihmisten tyytymättömyys on ollut pitkään pinnan alla, ja nyt on löytynyt paikka ja aika päästää se kaikki ulos", sanoo Saksin osavaltion poliittisen tiedotuskeskuksen tutkija Frank Richter Tagesspiegel-lehdessä.

Laubegastin aamiaispöydissä luettiin taas viime viikolla lehdestä uutinen. Prinssi Eugen -hotellin omistaja kertoi vetävänsä pois tarjouksensa, jonka perusteella hotellin olisi voinut muuttaa turvapaikanhakijoiden majoitusrakennukseksi. Se tarkoitti, että 94 miestä ei saa majoitusta Laubegastista. Hotelli pysyy hotellina.

Dresdenin kaupungin mukaan syynä olivat omistajan saamat uhkaukset. Seuraavana päivänä omistaja kertoi, ettei päätös johtunutkaan uhkailusta.

"On ihan järkyttävää, millaisen kuvan tämä kaikki antaa Dresdenistä maailmalle", Andreas Buchberger sanoo.

Christian T. Jørgensen
Pegidan mielenosoitus viime maanantaina oli ennätyssuuri. Tänään maanantaina marssi on peruttu sen järjestäjiin kohdistuneiden uhkausten takia.
Pegidan mielenosoitus viime maanantaina oli ennätyssuuri. Tänään maanantaina marssi on peruttu sen järjestäjiin kohdistuneiden uhkausten takia.

Tiina Rajamäki HS
Dresden

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat