Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guantánamon vangin kirjoittama kirja julkaistaan vuosien väännön jälkeen

Terroristiksi epäillyn miehen sellissään kirjoittama kirja julkaistaan vuosien väännön jälkeen

Ulkomaat
 
ICRC
Guantánamon päiväkirjan tekijä Mohamedou Ould Slahi on yhä vangittuna. Kuva on otettu ennen hänen vangitsemistaan.
Guantánamon päiväkirjan tekijä Mohamedou Ould Slahi on yhä vangittuna. Kuva on otettu ennen hänen vangitsemistaan. Kuva: ICRC

Marraskuussa 2001 Mohamedou Ould Slahi vietti viimeisen vapautensa päivän palatsissa. Mauritanian presidentinpalatsi tarvitsi uuden puhelin- ja tietokonejärjestelmän, ja Slahin työnantaja oli lähettänyt hänet koko päiväksi palatsiin tekemään hankkeesta tarjousta.

Kotona odottivat poliisit. Slahia oli ennenkin kuulusteltu hänen epäillyistä terrorismiyhteyksistään, mutta hänet oli katsottu syyttömäksi ja vapautettu. Näin Slahi uskoi käyvän tälläkin kertaa.

Fakta

Guantánamo on kiistelty sotilasvankila

 Guantánamon sotilasvankila perustettiin vuonna 2002 Yhdysvaltojen terrorisminvastaisen sodan yhdeksi välineeksi.

 Guantánamossa säilytetään vankeja, joita Yhdysvallat pitää vaarallisina mutta joiden syyttäminen on vaikeaa.

 Vankilaa on laajasti arvosteltu vankien oikeuksien ja fyysisen koskemattomuuden rikkomisesta. Nykyään tiedetään, että vankilan alkuvuosina vankeja kidutettiin ja nöyryytettiin kuulusteluissa.

 Presidentti Barack Obama on tuominnut kidutuksen kuulustelumuotona ja pyrkinyt sulkemaan Guantánamon. Työtä ovat vaikeuttaneet kongressin vastustus ja vankien sijoituspaikkojen etsiminen.

 Yhteensä Guantánamoon on tuotu vajaat 800 vankia. Tammikuussa 2015 vankeja on jäljellä 122.

Slahi sai käydä suihkussa. Sitten hän lähti omalla autollaan poliisien kanssa asemalle.

Syyskuun 11. päivän terrori-iskut olivat käynnistäneet Yhdysvalloissa terroristijahdin. Slahi kuljetettiin kotimaastaan Mauritaniasta Yhdysvaltojen liittolaismaahan Jordaniaan ja myöhemmin Yhdysvaltojen tukikohtaan Afganistaniin.

Lopulta Slahi päätyi Kuubassa sijaitsevaan Guantánamon sotilasvankilaan.

Slahin tarina julkaistaan tänään tiistaina maailmanlaajuisesti.

Slahi kirjoitti kirjan käsin sellissään vuonna 2005. Hänen asianajajansa taistelivat vuosikausia sen julkaisun puolesta.

Viranomaisten määräyksestä osa Slahin tekstistä on sensuroitu (oheisissa lainauksissa sulkumerkkeinä), mutta kirja avaa silti ennenkokemattomalla tavalla Guantánamon vankien arkea ja kidutusta.

"Mietitäänpä vähän. Te sieppasitte minut omasta kodistani, omasta kotimaastani, ja lähetitte Jordaniaan kidutettavaksi. Sitten veitte minut Jordaniasta Bagramiin, ja aina vain olen pahempi kuin ne ihmiset, jotka olette ottaneet kiinni ase kädessään?"  
"Niin olet. Sinä olet hyvin terävä! Minusta sinä täytät kaikki huipputerroristin kriteerit. Jos listaan terroristien yleisiä tunnusmerkkejä, hyvin moni täsmää sinuun."
Vaikka kuinka pelotti, yritin aina tukahduttaa pelkoni.
"No, millainen se sinun ( ) listasi sitten on?"
"Olet arabi, olet nuori, olet lähtenyt jihadiin, puhut vieraita kieliä, olet ollut monessa maassa, sinulla on teknisen alan tutkinto."
"Ja sekö on rikos?" minä kysyin.
"Mieti nyt niitä kaappaajia, he olivat ihan samanlaisia."
 ( ) oli kohtelias ja rehellinen ihminen. "Kuules nyt. Meillä on hirveä määrä raportteja, joissa sinut yhdistetään vaikka mihin. Mitään raskauttavaa ei ole, mutta pieniä juttuja on liikaa. Emme voi sulkea niiltä silmiämme ja päästää sinua noin vain menemään."

Yhdysvaltojen viranomaiset epäilivät Slahia värvääjäksi, joka ohjaa al-Qaidalle uusia terroristeja.

Slahi oli taistellut al-Qaida-järjestön jäsenenä Afganistanin kommunistihallintoa vastaan vuosina 1991–1992. Silloin Yhdysvallat oli samalla puolella.

Slahin mukaan hän erosi heti sen jälkeen al-Qaidasta eikä ollut enää järjestön kanssa tekemisissä, kun se 1990-luvun puolivälissä kääntyi Yhdysvaltojen-vastaiseen terrorismiin.

Monista faktoista Slahilla ja kuulustelijoilla ei ollut kiistaa. Slahi majoitti Saksassa asuessaan yhdeksi yöksi miehen, josta tuli myöhemmin tärkeä terroristi. Al-Qaidan jäsenet olivat käyneet keskustelua Slahin kotisivulla. Al-Qaidan johtajan Osama bin Ladenin tärkeimpiä neuvonantajia oli Slahin lanko.

Slahin mukaan hän ei kuitenkaan auttanut al-Qaidaa tietoisesti tai muutenkaan.

Kuulustelijat yrittivät puristaa Slahista tunnustusta kiduttamalla. Slahia nöyryytettiin ja ahdisteltiin seksuaalisesti. Kidutus muuttui myöhemmin räikeän fyysiseksi.

Molemmat ( )painautuivat kiinni minuun. Toinen oli etupuolellani ja toinen, vanhempi ( ) liimautui kiinni selkääni ja hieroi koko vartaloaan minua vasten. Samaan aikaan he puhuivat minulle rivouksia ja hypistelivät sukupuolielimiäni. – – Reiluuden ja rehellisyyden nimissä on sanottava, etteivät ( ) riistäneet minulta missään vaiheessa vaatteitani vaan kaikki tapahtui vanginasu yllä. Ylemmässä asemassa oleva ( ) seurasi tilannetta ( ). Rukoilin koko ajan.
 – Matkaohjelmaan kuului, että vaatteitteni ja ihoni välinen ilmatila täytettiin kaulasta nilkkoihin asti jääpaloilla, ja aina kun jää ehti sulaa, tilalle laitettiin uusia kovia jääpaloja. Lisäksi aina välillä toinen vartijoista löi minua, yleensä naamaan. Jää sekä aiheutti kipua että häivytti iltapäivällä syntyneitä ruhjeita. Kaikki vaikutti viimeistä piirtoa myöten suunnitellulta. Kylmien seutujen ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, millaista kipua ihossa kiinni olevat jääpalat voivat aiheuttaa.

Toukokuussa 2003 Slahi alkoi tunnustaa. Kirjassa hän kertoo olleensa niin hirveissä tuskissa, että päästi suustaan mitä tahansa ollakseen mieliksi kuulustelijoille. Slahi kirjoitti tunnustuskirjeen, jossa hän sanoi suunnitelleensa Kanadassa asuessaan iskua CN Toweriin, Torontossa sijaitsevaan torniin.

"Pitääkö tarina paikkansa?" ( )  kysyi.
"Nämä ihmiset, joiden kanssa olin tekemisissä, ovat joka tapauksessa pahoja tyyppejä ja kuuluvat lukkojen taakse. Ja mitä minuun itseeni tulee, pääasia on että te olette tyytyväisiä. Jos siis tahdotte ostaa, minä myyn."
"Mutta meidän täytyy varmistaa tiedot muilta tiedusteluviranomaisilta, ja jos tarina ei pidä paikkaansa, se kyllä selviää" ( ),
"Jos tahdotte kuulla totuuden, tämä tarina on keksitty", sanoin apeana.

Yhdysvaltojen hallinto näyttää luopuneen syytteen harkitsemisesta Slahia vastaan. Silti Slahia pidetään edelleen vangittuna Guantánamossa.

Yhdysvallat katsoo yhä hänen kuuluneen al-Qaidaan – ei taistelemalla mutta olemalla tekemisissä sen jäsenten kanssa ja auttamalla järjestöä eri tavoin.

Slahin olosuhteet Guantánamossa paranivat olennaisesti tunnustusten jälkeen. Hänet siirrettiin toisen vangin kanssa sotilasvankilan yhteydessä olevalle pienelle aidatulle alueelle, missä he voivat viettää eräällä tapaa etuoikeutettua elämää.

Slahi saa puhua perheensä kanssa videopuhelun kahdesti vuodessa.

( ) toi minulle shakkilaudan niin että pystyin pelaamaan itseäni vastaan. Kun vartijat huomasivat lautani, he tahtoivat pelata minua vastaan, ja aluksi kaikki voittivat.
Vartijoista vahvin pelaaja oli ( ). Hän opetti minut hallitsemaan keskustaa. ( ) myös toi minulle peliä käsittelevää kirjallisuutta, ja sen ansiosta pystyin hiomaan taitojani huomattavasti. Sen jälkeen vartijat eivät enää pystyneet päihittämään minua.
"Helvetti soikoon, en minä sinua noin opettanut pelaamaan", ( ) sanoi vihaisena, kun voitin pelin.
 – ( ) antoi minulle tv:n jossa oli mukana videonauhuri, jotta voisin katsella heidän antamiaan elokuvia. ( ) itseltään sain elokuvan Gladiaattori hänen omasta kokoelmastaan. Pidän tuosta leffasta, koska se kuvaa niin elävästi sitä, miten pahan voimat jäävät lopulta tappiolle, vaikka ne vaikuttaisivat kuinka vahvoilta.
 

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia Mohamedou Ould Slahin kirjasta Guantánamon päiväkirja (Like), joka julkaistaan Suomessa ja noin 20 muussa maassa tällä viikolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat