Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juutalaisvastaisuus nostaa päätään Länsi-Euroopassa – Ranskassa liki puolet juutalaisista harkinnut muuttoa

Juutalaisiin on kohdistunut vuoden aikana poikkeuksellisen väkivaltaisia hyökkäyksiä. Tilastot eivät kuitenkaan yksiselitteisesti tue kuvaa antisemitismin rajusta kasvusta Länsi-Euroopassa.

Ulkomaat
 
Philippe Huguen AFP
Sotilaat vartioivat synagogaa Pohjois-Ranskan Lillessä viime viikolla. Juutalaiskohteiden valvontaa lisättiin Pariisin terrori-iskujen jälkeen.
Sotilaat vartioivat synagogaa Pohjois-Ranskan Lillessä viime viikolla. Juutalaiskohteiden valvontaa lisättiin Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Kuva: Philippe Huguen AFP
Sarjassa käsitellään juutalaisten tilannetta Länsi-Euroopassa nyt, kun Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisesta tulee kuluneeksi 70 vuotta.

Viime toukokuussa ranskalainen jihadisti Mehdi Nemmouche, 29, käveli Brysselin juutalaiseen museoon ja ampui neljä ihmistä. Valvontakameralle on tallentunut, miten Nemmouche kävelee museoon muina miehinä ja poistuu sieltä vajaat kaksi minuuttia myöhemmin.

Isku juutalaiseen museoon ei ollut sattumaa. Sattumasta ei ollut kyse silloinkaan, kun toinen ranskalainen jihadisti, Amedy Coulibaly, marssi vajaa vuosi myöhemmin, 9. tammikuuta, juutalaisten koshermarkettiin Pariisissa ja tappoi niin ikään neljä ihmistä.

Antisemitismi nostaa päätään Länsi-Euroopassa. Viime kesänä Pariisin mielenosoituksissa kaikuivat "kuolema juutalaisille" -huudot ja Berliinin protestoijat vaativat katkaisemaan juutalaisilta kaulan. Roomassa kauppoihin töhrittiin hakaristejä, ja Amsterdamissa Israelin lippua parvekkeellaan pitäneen naisen asuntoon heitettiin polttopullo.

Tästä on kyse

 Ranskalaisjihadisti tappoi neljä juutalaista koshermarketissa Pariisissa 9. tammikuuta.

 Niin ikään ranskalainen jihadisti ampui neljä ihmistä Brysselin juutalaisessa museossa 24. toukokuuta 2014.

 Ranskassa juutalaisvastaiset hyökkäykset ovat lyhyessä ajassa lähes kaksinkertaistuneet.

Vuosi loppui vielä synkemmin pariisilaislähiössä, kun aseistautuneet miehet murtautuivat joulukuussa nuoren pariskunnan asuntoon, raiskasivat naisen, ryöstivät pariskunnan ja tokaisivat: "Missä rahat ovat? Teillä juutalaisilla on aina rahaa."

Viestimissä ja katuparlamenteissa on jo yhdistetty nykypäivän antisemitismi ja 1930-luvun juutalaisvainot. On puhuttu pahimmista väkivaltaisuuksista juutalaisia vastaan sitten toisen maailmansodan ja natsi-Saksan.

Eurooppa vuonna 2015 ei kuitenkaan ole Eurooppa 1930-luvulla. Juutalaisvastaisuutta eivät masinoi valtiojohtajat vaan äärioikeistolaisten, äärivasemmistolaisten ja muslimifundamentalistien ryhmät. Euroopan vallanpitäjät ovat yksiselitteisesti ja jyrkästi tuominneet iskut.

"Vaikka lukumääräisesti Euroopassa on ollut pahempiakin vuosia, viime vuonna oli selvästi tavanomaista enemmän väkivaltaisia hyökkäyksiä juutalaisia vastaan", arvioi Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa antisemitismiä tutkiva professori Robert S. Wistrich.

Heinäkuussa 2014 Gazassa alkanut sota Israelin ja palestiinalaisten välillä ruokki juutalaisvastaisuutta Länsi-Euroopassa.

Valtaosa mielenosoituksista oli väkivallattomia. Niissä arvosteltiin Gazan sodan palestiinalaisten siviiliuhrien suurta määrää ja sotilaallisesti ylivoimaisen Israelin politiikkaa. Usein protestit kääntyivät kuitenkin hyökkäyksiin juutalaisia vastaan.

Ilmiö on tuttu aiemmistakin Israelin ja palestiinalaisten välisistä konflikteista. Juutalaisvastaisuuden tilastopiikki näkyy useissa Euroopan maissa joka kerta, kun Lähi-idän ikikonflikti leimahtaa.

Ranskassa antisemitismi oli tosin kasvussa jo ennen Gazan sotaa. Viime vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana välikohtauksia raportoitiin lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoden vastaavaan aikaan nähden. Juutalaisvastaisia välikohtauksia tilastoivan Ranskan Crif-juutalaisjärjestön mukaan kasvu jatkui koko vuoden.

"Kasvua oli kaikissa kategorioissa: sekä verbaalisissa uhkauksissa että väkivaltaisissa hyökkäyksissä", kertoo järjestön johtaja Robert Ejnes.

Vuonna 2013 väkivaltaisista rasistisista rikoksista 40 prosenttia kohdistui juutalaisiin, vaikka juutalaisten osuus Ranskan väestöstä on vain prosentin luokkaa.

Oliko vuosi 2014 vain yksittäinen ruma vuosi vai oire pitempiaikaisesta ilmiöstä? Tilastot eivät tarjoa yksiselitteistä vastausta.

EU:n perusoikeuksien virasto FRA julkaisi lokakuussa 2014 raportin antisemitistisistä välikohtauksista EU:ssa vuosina 2003–2013. Monissa maissa tapausten määrä on heitellyt rajusti, usein juuri Lähi-idän konfliktin tahdissa. Kokonaisuutena antisemitismin määrä näyttää kuitenkin pysyneen ennallaan tai olleen enintään hienoisessa kasvussa.

Toisaalta välikohtausten määrä on ollut Ranskassa 2000-luvun alusta asti moninkertainen 1990-lukuun verrattuna.

Belgiassa rasisminvastainen järjestö Interfederaal Gelijkekansencentrum sai viime vuonna 97 ilmoitusta antisemitistisinä pidetyistä välikohtauksista, kertoo järjestön johtaja Jozef De Witte. Vuonna 2013 ilmoituksia tuli 85 ja vuonna 2010 jopa 109.

"Tilastot eivät todista väitteitä siitä, että antisemitistisissä välikohtauksissa olisi ollut yhtäkkinen kasvu. Se ei tietenkään tarkoita, etteikö antisemitismiä olisi – päinvastoin – tai etteikö se olisi erittäin vakava ongelma", De Witte korostaa.

Hänen mukaansa antisemististiset asenteet eivät ole harvinaisia kantaväestönkään parissa.

FRA:n tiedottajan Katya Andruszin mukaan suuri osa antisemitististä välikohtauksista jää raportoimatta.

"Moni uhri uskoo, ettei niiden raportoiminen muuttaisi mitään", hän kertoo.

FRA:n vuonna 2013 julkistaman kyselytutkimuksen mukaan 66 prosenttia Euroopan juutalaisista piti antisemitismiä merkittävänä ongelmana kotimaassaan. 76 prosenttia katsoi, että tilanne on pahentunut viiden viime vuoden aikana.

Tilastojen vertailemista vaikeuttaa se, että EU-maat keräävät tietoja erilaisin perustein. Karkeasti arvioituna noin puolet jäsenvaltioista ei erikseen tilastoi juutalaisvastaisia rikoksia.

Lisäksi juutalaisvastaisina raportoiduissa välikohtauksissa voi olla kyseessä mikä tahansa loukkaavana pidetty, graffitista väkivaltaiseen hyökkäykseen. Vasta tilastojen tarkastelu paljastaa, mistä niissä on kyse.

Mikä Länsi-Euroopan antisemitismiä sitten selittää? Syyn vierittäminen Lähi-idän ikuisuuskonfliktille on ilmiön yksinkertaistamista ja politisoimista, varoittaa Pariisin Science Po –yliopiston tutkija Nonna Mayer.

Tutkijoiden mukaan taustalla ovat muun muassa vanhat juutalaisstereotypiat, populististen oikeistopuolueiden suosion kasvu, maahanmuuttajataustaisten nuorten radikalisoituminen ja Euroopan heikko taloustilanne, josta kärsivät muutkin vähemmistöt kuin juutalaiset.

"Israelin syyttäminen kaikesta on helppo ratkaisu, mutta antisemitismiä oli jo paljon ennen Israelin valtion perustamista", huomauttaa Jerusalemin heprealaisen yliopiston tutkija Sergio DellaPergula.

Turun yliopiston yleisen historian yliopistonlehtori Eero Kuparinen muistuttaa, että Ranskan ja Itä-Euroopan antisemitismi on vuosisatoja vanhaa.

"Ranskassa tilanne on kytenyt pitkään", Kuparinen kuvailee.

Ranskassa antisemitististen hyökkäysten taustalla ovat Crif-järjestön mukaan ennen muuta lähiöiden vieraantuneet ja radikalisoituneet nuoret, jotka ovat usein toisen tai kolmannen polven maahanmuuttajia.

"Äärioikeiston Kansallisessa rintamassa juutalaisvihamielisyyttä on asenteissa, mutta se ei viime vuosina ole näkynyt hyökkäyksinä juutalaisia vastaan", Ejnes sanoo.

Hän korostaa useaan otteseen, että kyse on pienestä joukosta radikalisoituneita ihmisiä.

Vaikka tilastot vetävät eri suuntiin, on varmaa, että juutalaisyhteisöihin on iskostunut pelko, joka tuskin hellittää ihan pian.

"Nyt ei kysytä, tapahtuuko uusi isku, vaan milloin se tapahtuu", sanoo Jozef De Witte.

Attila Kisbenedek AFP
Budapestissa sijaitsee juutalaisten muistomerkki. Unkarissa lisääntyneen juutalaisvastaisuuden taustalla ovat äärioikeistolaiset tahot.
Budapestissa sijaitsee juutalaisten muistomerkki. Unkarissa lisääntyneen juutalaisvastaisuuden taustalla ovat äärioikeistolaiset tahot.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat