Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amnesty: Kiduttajat tilille Euroopassa

Ulkomaat
 

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää eurooppalaisia hallituksia siitä, etteivät ne ole selvittäneet osallisuuttaan CIA:n kidutusohjelmaan.

Järjestö julkaisee tänään tiistaina raportin, jossa nostetaan esille Yhdysvaltojen kidutusohjelman eurooppalaisia apureita.

"Ilman Euroopan apua Yhdysvallat ei olisi pystynyt salassa pidättämään ja kiduttamaan ihmisiä niin monen vuoden ajan. Senaatin raportti osoittaa, että eurooppalaisilla liittolaisilla oli tärkeä rooli CIA:n operaatioissa", sanoo Amnestyn Suomen-osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Yhdysvaltain senaatti julkaisi joulukuussa raskauttavan raportin CIA:n kuulustelumenetelmistä syyskuun 2001 New Yorkin terrori-iskujen jälkeen. Raportin mukaan CIA käytti terrorismista epäiltyjen kuulusteluissa julmempia menetelmiä kuin oli aiemmin tiedossa.

Amnestyn raportissa yhdistetään Yhdysvaltain senaatin raportin yksityiskohtia julkisesti saatavilla oleviin tietoihin, joiden mukaan CIA:lla oli salaisia vankiloita Liettuassa, Puolassa ja Romaniassa. Lisäksi ainakin Saksan, Makedonian ja Britannian on väitetty auttaneen CIA:ta terrorisminvastaisissa toimissa.

Amnesty vaatii eurooppalaisilta hallituksilta lakiuudistuksia ja rikosoikeudellista vastuuta.

"Terrorisminvastaisen lainsäädännön ja käytäntöjen on kunnioitettava ihmisoikeuksia. Tämä on erityisen tärkeä periaate tällä hetkellä Euroopassa, jossa Pariisin terrori-iskut ovat tuoreessa muistissa", Mehtonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat