Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas luo Israelille paineita diplomatialla

Ulkomaat
 
Mohamed Abd El Ghany Reuters
Maltillisena tunnettu palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on tiukentanut linjaansa Israelia kohtaan.
Maltillisena tunnettu palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on tiukentanut linjaansa Israelia kohtaan. Kuva: Mohamed Abd El Ghany Reuters

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on tunnettu hillittynä miehenä. Vuosikymmenen presidenttinä toiminut Abbas on irtisanoutunut väkivallasta ja jatkanut sitkeästi rauhanneuvottelumaratonia. Siitä huolimatta, että jokainen kierros on päättynyt pettymykseen.

Nyt Abbas näyttää kuitenkin lähteneen diplomaattiseen hermopeliin Israelin kanssa.

Vuosi 2014 oli palestiinalaisten ja israelilaisten suhteissa jälleen synkkä. Jyrkkä kierre alamäkeen alkoi keväällä, kun uusin Yhdysvaltojen välittämä rauhanneuvotteluiden kierros kaatui.

Kesällä Israelin ja islamistijärjestö Hamasin välillä käytiin tuhoisa sota. Syksyllä jännitteet kasvoivat Jerusalemissa.

Neuvottelutie näyttää olevan ainakin toistaiseksi umpikujassa. Siksi Abbasin hallinto yrittää nyt vahvistaa asemaansa, mutta myös luoda paineita Israelia ja Yhdysvaltoja kohtaan kansainvälisiä reittejä pitkin.

Yhdysvaltain suurimman huomion Lähi-idässä vie tällä hetkellä sota terroristijärjestö Isisiä vastaan Irakissa ja Syyriassa.

"Abbasin hallinto pyrkii nostamaan palestiinalaisasiaa agendalla", sanoo asiantuntija Laura Salonen konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Lähi-itä-tiimistä.

Yksi areena on ollut YK:n turvallisuusneuvosto. Siellä palestiinalaiset yrittivät saada läpi päätöslauselman, joka olisi vaatinut Israelia vetäytymään miehitetyiltä palestiinalaisalueilta vuoden 2017 loppuun mennessä. Lauselma kaatui joulukuun lopussa Israelin liittolaisen Yhdysvaltojen ja Australian vastustukseen.

Lauselman kaatumisesta sisuuntuneena palestiinalaishallinto ilmoitti hakevansa Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n jäsenyyttä. Abbas suunnittelee myös uutta päätöslauselmaa YK:hon.

Palestiinalaisten ICC-jäsenyys astuu virallisesti voimaan huhtikuun alussa. ICC ilmoitti jo viime viikolla aloittavansa alustavan tutkinnan palestiinalaisalueilla mahdollisesti tapahtuneista sotarikoksista.

Israelin näkökulmasta tämä oli lähes diplomaattinen sodanjulistus. Sen johto kuvasi tutkintaa hyökkäykseksi Israelin terrorismilta puolustautumisen oikeutta vastaan. Nyt Israel lobbaa jäsenmaita katkaisemaan rahoituksen ICC:lle.

Israel katkaisi palestiinalaishallinnolta heti ICC-hakemuksen jättämisen jälkeen veromaksut, joita se kerää palestiinalaisten puolesta. Uutistoimisto AP:n mukaan palestiinalaishallinnon oli keskeytettävä palkanmaksu 153 000 virkamiehelle.

Vaikka Israel tekee nyt kaikkensa ICC:n tutkinnan kaatamiseksi, se tuskin haluaa painostaa Abbasin hallintoa liian kovaa. Se vaikuttaisi Israelin turvallisuuteen ja Länsirannan vakauteen.

Abbas on ollut jo pitkään turvallinen kumppani Israelille. Hänen hallintonsa tekee esimerkiksi Israelin kanssa turvallisuusyhteistyötä. Abbas väläytti marraskuussa yhteistyön katkaisemista.

Vaikka Abbasin linja on ärhäköitynyt, Salonen ei usko, että hän haluaa mennä niin pitkälle ainakaan vielä. "Tämä on hienovarainen keino painostaa Israel ja Yhdysvallat takaisin neuvottelupöytään", hän arvioi.

Diplomatiaponnisteluissa on kyse myös palestiinalaisten keskinäisestä poliittisesta kilpailusta. Abbasin edustaman maltillisena pidetyn Fatah-puolueen kovin kilpailija on aseellinen islamistijärjestö Hamas.

Abbasia on palestiinalaisten keskuudessa arvosteltu hampaattomuudesta, etenkin Gazan sodan aikaan.

"Abbasin ajama neuvotteluraide ei ole johtanut mihinkään, joten on kovia paineita saada jotain näyttöjä", sanoo Salonen.

Salonen tosin huomauttaa, ettei Hamaskaan ole saanut suuria saavutuksia aikaan palestiinalaisten aseman parantamiseksi. Kesän sodan jäljiltä Gaza on jälleen rauniona ja humanitaarinen tilanne on vaikea. Sota ei tuonut helpotuksia Gazan saartoon, kuten palestiinalaiset toivoivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat