Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juutalaisia pelottaa myös Britanniassa – antisemitistiset välikohtaukset yleistyneet

Poliisi lisää partiointia juutalaisalueilla.

Ulkomaat
 
Conor O'leary
Lontoolainen leipomoyrittäjä Joseph Gabai kertoo kohdanneensa antisemitististä vihapuhetta.
Lontoolainen leipomoyrittäjä Joseph Gabai kertoo kohdanneensa antisemitististä vihapuhetta. Kuva: Conor O'leary
Sarjassa käsitellään juutalaisten tilanneta Länsi-Euroopassa nyt, kun Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisesta tulee kuluneeksi 70 vuotta

Monille juutalaisille Britannia on ollut perinteisesti Euroopan turvasatama, mutta nyt myös Britannian juutalaisia pelottaa.

Antisemitistiset välikohtaukset ja viharikokset lisääntyivät viime vuonna selvästi. Britannian juutalaiset saivat niskaansa huutelua erityisesti viime heinäkuussa, kun Gazan kriisi oli pahimmillaan.

Pariisin iskujen jälkeen poliisi on lisännyt partiointia Lontoon ja Suur-Manchesterin juutalaisalueilla. Britannian juutalaisyhteisö on kiristänyt myös omia turvatoimiaan.

Fakta

Harva harkitsee lähtöä Britanniasta

 Britanniassa asuu noin 270 000 juutalaista. Juutalaisyhteisö on Euroopan toiseksi suurin.

 Jewish Cronichle -lehden tekemän kyselyn mukaan Pariisin iskut ovat lisänneet Britannian juutalaisten turvallisuushuolia. Paljon aiempaa enemmän huolissaan oli kolmannes kyselyyn vastanneista, hieman aiempaa enemmän huolissaan oli 41 prosenttia.

 Valtaosa eli 88 prosenttia vastanneista ei silti harkitse muuttoa Britanniasta.

 Antisemitistiset välikohtaukset olivat viime vuonna selvässä kasvussa. Edellisvuonna antisemitismi oli sen sijaan vähenemässä. Tähän asti pahin vuosi oli 2009, jolloin raportoitiin 931 antisemitististä loukkausta.

 Suurin osa loukkauksista on vihapuhetta. Väkivaltaisuudet, uhkaukset, omaisuuden vahingoittaminen sekä antisemitistiset joukkoviestit ovat vähemmistössä.

"Totta kai olen huolissani. Olen kokenut antisemitististä vihapuhetta itsekin", kertoo kosher-leipomoa Pohjois-Lontoon juutalaisalueella pyörittävä Joseph Gabai.

Myymälän lasivitriinit notkuvat leivonnaisista. Makeaa löytyy enemmän kuin suolaista, ja asiakkaita valuu tasaisena virtana sisään ja ulos.

Gabailla on päässään juutalaisten miesten käyttämä pieni pyöreä päähine kipa. Samanlaisia näkyy asiakkaillakin.

"En koskaan menisi Lontoon maanalaiseen kipa päässä. Enkä antaisi poikanikaan mennä", hän kertoo.

Gabai pelkää, että juutalaisten tunnusmerkkien näkyvä käyttö houkuttelisi hyökkääjiä. Siksi hänellä ja hänen pojallaan on aina pipo tai hattu kipan peittona, jos lähdetään kotikulmia kauemmaksi.

"Maailma muuttuu, ja Englanti muuttuu. Tietyt ihmiset saavat sanoa toisista mitä tahansa. Tällainen väärä suvaitsevaisuus lietsoo suvaitsemattomuutta", Gabai pohtii.

Britannian juutalaisten turvallisuudesta vastaava yhteistyöelin Community Security Trust (CST) on tilastoinut antisemitistisiä loukkauksia vuodesta 1984 lähtien.

Viime vuoden lopulliset luvut valmistuvat helmikuussa, mutta niistä odotetaan synkkiä. Tapausten määrän pelätään nousevan yli tuhannen. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla lisäystä oli kolmannes edellisvuodesta.

CST:n viestintäjohtaja Mark Gardner kertoo, että maailmantapahtumat, kuten Lähi-idän ongelmat heijastuvat suoraan antisemitistisenä liikehdintänä Britanniassa. Ja vaikka maailmalla ei tapahtuisi mitään erityistä, CST:lle raportoidaan vuosittain 400–600 tapausta.

"Onneksi vain harvat niistä ovat hyvin vakavia", Gardner kertoo.

Tuoreehko ilmiö on vihapuheen siirtyminen sosiaaliseen mediaan. Peräti neljännes loukkauksista tapahtuu nyt digitaalisessa maailmassa.

Conor O'Leary
Pohjois-Lontoon juutalaisalueella vaatekaupassa työskentelevä Stuart Fisher kaipaa lisää poliiseja kadulle turvallisuutta valvomaan.
Pohjois-Lontoon juutalaisalueella vaatekaupassa työskentelevä Stuart Fisher kaipaa lisää poliiseja kadulle turvallisuutta valvomaan.

Juutalaisyhteisö Britanniassa on lisännyt Pariisin väkivaltaisuuksien jälkeen juutalaisalueiden ja synagogien turvatoimia. Juutalaisten koulujen oppilaiden vanhempia on kehotettu pitämään silmänsä auki.

Myös poliisijohtajat, konservatiivipääministeri David Cameron ja sisäministeri Theresa May ovat ilmaisseet huolensa Britannian juutalaisyhteisön turvallisuuden puolesta. CST:n Gardner antaakin poliisille ja poliitikoille tunnustuksen siitä, että juutalaisten pelko otetaan vakavasti. Antisemitismi muhii silti suurissa joukoissa. Viime viikolla julkistetun YouGov-mielipidemittauksen mukaan monet britit uskovat yhä antisemitistisiin stereotypioihin juutalaisista.

Pohjois-Englannissa antisemitistisiä asenteita löytyi puolelta kyselyyn vastanneista. Vähiten ilmiötä esiintyi Skotlannissa. Kyselyn teetti antisemitismin vastainen kampanja CAA.

Pohjois-Lontoossa Golders Greenillä vaatekaupassa työskentelevä kipa-päinen Stuart Fisher pitää ongelmana sitä, että poliiseja ei ole riittävästi kadulla puuttumassa antisemitistiseen vihapuheeseen.

Samaa mieltä on juutalaisten pyhiä kirjoja, menora-kynttelikköjä ja muita juutalaisten uskonnollisia tunnuksia myyvä Jacob Wilhelm.

"Olen huolissani, mutta Pariisin iskut eivät muuttaneet tilannetta mitenkään. Olin huolissani ennenkin, ja olen huolissani tulevaisuudessakin", hän kertoo.

Wilhelmin mielestä Britannia on silti yhä juutalaisille eurooppalaisittain hyvä paikka asua.

"Ehkä se johtuu siitä, että natsit eivät päässeet tänne asti."

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat