Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Ukrainan hyökkäys näyttää Moskovan johtamalta operaatiolta

Kapinalliset etenivät koko rintamalla Ukrainassa

Ulkomaat
 
Kauppa tuhottiin ammuksin Donetskissa – yksi kuoli
Kauppa tuhottiin ammuksin Donetskissa – yksi kuoli
Yksi ihminen kuoli ja useita loukkaantui Donetskissa Itä-Ukrainassa, kun ammukset osuivat Ice-nimiseen kauppaan. Silminnäkijä kertoo tapauksesta. video on kuvattu 20. tammikuuta. Ukrainan armeija ja Venäjän-mielisten joukot ovat taistelleet kiivaasti Donetskin lentokentän hallinnasta viimeisten vuorokausien aikana. Kuva: Reuters

Itä-Ukrainan sota alkoi tiistaina näyttää yhä enemmän Venäjän armeijan johtamalta hyökkäysoperaatiolta. Ukrainan ulkoministerin Pavlo Klimkinin mukaan Venäjän tukemat separatistit olivat tiistai-iltaan mennessä vallanneet yhteensä yli 500 neliökilometriä alueita, jotka syyskuisen Minskin tulitaukosopimuksen jälkeen ovat olleet Ukrainan halussa.

Ukrainan turvallisuusneuvoston tiedottaja Andri Lysenko väitti illalla Kiovassa, että Ukrainan joukot olisivat joutuneet Venäjän armeijan yksikön hyökkäyksen kohteeksi Luhanskin alueen itäosassa.

Kiova väitti jo maanantaina, että Donbassin alueelle olisi saapunut kaksi venäläistä nopean toiminnan osastoa, yhteensä 700 sotilasta. Venäjän ulkoministeriö tuomitsi väitteet valheiksi ja syytti Ukrainaa hyökkäyksestä, jonka se sanoi "vaarantavan Ukrainan valtiollisen olemassaolon".

Nikolai Rjabtšenko Reuters
Mariupolin kupeessa sijaitsevassa Sartanan kylässä yli 40 rakennusta vaurioitui tiistaina separatistien tykkitulessa.
Mariupolin kupeessa sijaitsevassa Sartanan kylässä yli 40 rakennusta vaurioitui tiistaina separatistien tykkitulessa.

Donetskin ja Luhanskin Venäjän-mielisten "kansantasavaltojen" joukot hyökkäsivät Ukrainan joukkoja vastaan koko rintamalinjalla eteläisestä Mariupolista Luhanskin koillispuolelle Stanytsia Luhanskaan saakka. Taisteluja käytiin paikoittain syvällä Ukrainan aiemmin hallitsemilla alueilla, ja Donetskista länteen johtava valtatie täyttyi pakoon pyrkivien alueen asukkaiden ajoneuvoista.

Donetskin lentokenttä ei ilmeisesti ole kenenkään hallussa sen jälkeen, kun Ukrainan joukot joutuivat pääosin vetäytymään alueelta.

Tiistaina kapinalliset yrittivät vallata Piskin kylää ja Avdijivkan kaupunkia, joihin Ukraina on aiemmin tukeutunut lentokentän puolustuksessa. Novosti Donbassa -uutistoimiston mukaan Sartanan kylä aivan Mariupolin kupeessa joutui tiistaina separatistien ilmeisen summittaisen tykkitulen kohteeksi.

Sodan uusi kuuma vaihe alkoi runsas viikko sitten sen jälkeen, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel oli käytännössä kaatanut Kazakstanin Astanaan suunnitellun rauhankokouksen ajan haaskauksena. Kapinallisten laaja hyökkäys alkoi heti tämän jälkeen, mikä herätti epäilyksen, että operaatio on suorassa Moskovan komennossa.

"Tietysti on", sanoo ukrainalainen politiikan tutkija Volodimir Fesenko. "Kun neuvottelut Berliinissä kariutuivat ja kävi selväksi, ettei Astanan-kokousta tule, alkoi heti laaja hyökkäys Donetskin lentokentälle. "

Fesenkon mukaan lentokentän valtaukseen osallistuivat lähinnä paikalliset joukot ja "kadyrovitsit" eli Venäjän Tšetšeniasta Itä-Ukrainaan lähetetyt palkkasotilaat.

"Että Donbassin separatistit ovat Venäjän suorassa komennossa, siitä ei ole epäilystäkään", sanoo venäläinen sotakirjeenvaihtaja ja kirjailija Arkadi Babtšenko. "Että Moskova hallinnoi kaikkea Itä-Ukrainassa tapahtuvaa, se on lähtökohta. Lentokentän jälkeen vuorossa ovat Debaltseve ja Mariupol, se on nyt suuntaus."

Aleksandr Gajuk AFP
Venäjän-mieliset separatistit olivat ajaneet Grad-rakettien laukaisualustan donetskilaisen hautausmaan edustalle tiistaina.
Venäjän-mieliset separatistit olivat ajaneet Grad-rakettien laukaisualustan donetskilaisen hautausmaan edustalle tiistaina.

Babtšenkon mukaan taistelut ovat kiihtyneet, "kun paikalle on tullut riittävästi uusia [venäläisiä] vapaaehtoisia, vihreitä ukkoja, 'lomalaisia' ja aseistusta – väki menee sinne sotimaan eikä mihinkään maataloustöihin."

"Mutta on mahdollista, että tämä uusin aktivointivaihe on suunniteltu, koska se seuraa jonkinlaista suunnitelmaa."

"Tavoitteena on pakottaa Ukraina ja eurooppalaiset suostumaan Venäjän ehtoihin", Volodimir Fesenko sanoo. "Venäjä aikoo vaatia, että Ukraina suostuu neuvottelemaan suoraan separatistien kanssa."

Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan ulkoministereiden on määrä neuvotella Ukrainan kriisin ratkaisusta tänään keskiviikkona Berliinissä.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat