Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Afrikassa nousi kohu kunnianosoituksesta rotusortoajan presidentille

Etelä-Afrikassa nousi kohu kunnianosoituksesta rotusortoajan viimeiselle presidentille

Ulkomaat
 
Charlie Shoemaker
Michael Munyai seisoi Etelä-Afrikan suurmiehiä esittävien patsaiden edessä Kapkaupungissa. Niissä on kuvattu Albert Luthuli, Desmond Tutu, Frederik de Klerk ja Nelson Mandela.
Michael Munyai seisoi Etelä-Afrikan suurmiehiä esittävien patsaiden edessä Kapkaupungissa. Niissä on kuvattu Albert Luthuli, Desmond Tutu, Frederik de Klerk ja Nelson Mandela. Kuva: Charlie Shoemaker

Voiko valkoihoisille antaa kunniaa Etelä-Afrikan rotusorron lopettamisesta? Kysymyksestä on tullut väittelynaihe Kapkaupungissa, jossa kaupunginhallinto harkitsee nimeävänsä yhden pääväylistä apartheid-ajan viimeisen presidentin Frederik de Klerkin mukaan.

Aietta vastustaa Etelä-Afrikan nykyinen valtapuolue ANC, joka on entinen mustien ja muiden sorrettujen vapautusliike.

"De Klerk ei vapauttanut meitä", sanoi ANC:n tiedottaja Zizi Kodwa äskettäin.

Myös vaikutusvaltainen ammattijärjestö Cosatu kutsui de Klerkin kunnioittamista "sopimattomaksi".

Kannanotot ovat ärsyttäneet monia, joiden mielestä on syytä muistaa, että vuosikymmenien rotuerottelu Etelä-Afrikassa päättyi neuvoteltuun sopimukseen. Valkoisesta vähemmistöstä muodostettu hallinto luopui vallasta ja sorretun enemmistön vapautusliike väkivallasta.

De Klerk oli presidenttinä 1989–1994 ja neuvotteli siirtymisestä demokratiaan ANC:n Nelson Mandelan kanssa. Vapaissa vaaleissa 1994 Mandelasta tuli de Klerkin seuraaja ja Etelä-Afrikan ensimmäinen musta presidentti.

"Minusta de Klerkin kunnioittaminen on hyvä idea. Hän päätti Mandelan vapauttamisesta vankilasta", sanoi mustaihoinen Michael Munyai Kapkaupungissa tiistaina.

Frederik de Klerk
Frederik de Klerk

Munyai puhui aukiolla, jolla on patsaat neljälle eteläafrikkalaiselle Nobelin rauhanpalkinnon voittajalle: Mandelalle, de Klerkille, arkkipiispa Desmond Tutulle ja ANC:n pitkäaikaiselle johtajalle Albert Luthulille.

Aukion toisella laidalla valkoihoinen Veronica Bradford sanoi: "Menneitä vääryyksiä ei voi muuttaa. Voimme vain pyrkiä tekemään tulevaisuudesta paremman. Sovittelu on ainoa tapa."

Valkoinen vähemmistö hallitsee yhä valtaosaa varallisuudesta, mikä kuuluu usein mustien poliitikkojen puheissa. Julman historian ja vaikean sovintotyön perintönä rotusuhteista ja rasismista puhutaan Etelä-Afrikassa edelleen suorasukaisesti.

Muutama päivä sitten kohun aiheutti valkoiseen afrikaanivähemmistöön kuuluva Zelda La Grange, joka työskenteli aikoinaan Mandelan henkilökohtaisena avustajana. La Grangen mukaan nykyinen presidentti Jacob Zuma syyttää valkoisia maan kaikista ongelmista

"Zuman puheista on selvää, ettei valkoisia haluta tai tarvita Etelä-Afrikassa", La Grange kirjoitti Twitterissä.

Lausunnosta syntyi suuri kohu, ja myöhemmin La Grange pahoitteli sanojaan.

"Ehkä häntä hieman ylitulkittiin. Ei valkoisilla ole mielestäni syytä tuntea oloaan uhatuksi", sanoi aukiolla istunut Bradford.

Monien julkisten paikkojen nimiä on vaihdettu eri puolilla Etelä-Afrikkaa kunnioittamaan vapaustaistelun sankareita.

Silti maassa on myös apartheidin ajan johtajien mukaan nimettyjä katuja. Esimerkiksi rotusortoa kovin ottein 1970-luvulla yllä pitäneellä John Vorsterilla on oma valtaväylä.

Presidentti de Klerkin nimen mahdollisesti saava tie on nyt nimeltään Table Bay -bulevardi. 79-vuotias de Klerk on antanut lausunnon, jonka mukaan hän on otettu nimeämisajatuksesta.

Sami Sillanpää HS
Kapkaupunki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat