Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Berliinissä en ole viettänyt yhtään juutalaispyhää"

Israelilaisnuoret hengähtävät Berliinissä etäällä kotimaansa konfikteista

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Max Fish -baariin kulttuurikeskuksen keskustelutilaisuuden jälkeen istahtaneiden Aviv Kormanin (vas.) ja Noam Leichtentrittin mielestä Berliinin ilmapiiri on suvaitseva.
Max Fish -baariin kulttuurikeskuksen keskustelutilaisuuden jälkeen istahtaneiden Aviv Kormanin (vas.) ja Noam Leichtentrittin mielestä Berliinin ilmapiiri on suvaitseva. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Kolme viime vuotta Israelin armeijassa ja neljä viime kuukautta Berliinissä. Niin on kulunut Aviv Kormanin, 22, aika sen jälkeen, kun lukio-opinnot päättyivät Tel Avivin esikaupungissa.

Hän on yksi sadoista, ehkä jopa tuhansista nuorista israelilaisista, jotka lähtevät hetkeksi hengähtämään jännitteisestä kotimaastaan.

Artikkeliin liittyvät

"Berliinin avoimuus on upea kokemus. Jo siitä lähtien, että voit pukeutua ihan miten vain, eikä kukaan katso pitkään", Korman sanoo.

Hän opiskelee saksaa ja pohtii, hakeeko ensi syksyksi opiskelemaan psykologiaa Saksaan, Britanniaan vai Yhdysvaltoihin.

Israelilaisia on Saksan pääkaupungissa arviolta kymmenentuhatta. He itse naureskellen sanovat yrittävänsä välttää israelilaisten kansoittamia kahviloita ja miettivät, milloin kannattaa puhua ääneen hepreaa.

"Berliinin israelilaisyhteisö poikkeaa monista muista siten, että se on hengeltään paljon liberaalimpi kuin esimerkiksi monet Yhdysvaltojen kaupunkien yhteisöt. Heprean kieli on alkanut kukoistaa Berliinissä uudestaan vuosikymmenien jälkeen", sanoo kaupungissa ilmestyvän hepreankielisen Spitz-lehden kustantaja ja päätoimittaja Tal Alon.

Tuore tulokas Aviv Korman sanoo olevansa juutalainen, hyvin maallinen sellainen. Saksassa ollessaan hän ei ole käynyt kertaakaan Berliinin monista synagogista, ja juutalaisten juhlapäivienkin viettäminen on jäänyt väliin.

"On vapauttavaa, että täällä puuttuu se automaattinen oletus, että täytyisi koko ajan ääneen sanoa olevansa juutalainen ja sionisti."

Kormanin kaveri Noam Leichtentrittin, 22, uskontosuhde on taas aivan erilainen. Juutalaisuus on suuri osa hänen arkeaan. Hän on kolmen Saksan-viikkonsa aikana tutustunut jo kahteen juutalaiseen seurakuntaan.

Toisessa, Oranienburgerstrassen suuressa synagogassa hän pitää lapsille Toora-koulua.

"Asun muslimien suosimalla alueella, joten kipaa en täällä voi käyttää", hän sanoo.

Kummallakin miehellä on sekä Israelin että Saksan passit. Aviv Kormanin isoisä oli syntyisin Berliinistä ja isoäiti Mainzista.

Isoisä aavisti hyvin aikaisin, että Saksassa jokin on menossa pahasti vinoon. Hän lähti jo vuonna 1933 silloiseen Palestiinaan, josta hän päätyi Englantiin Oxfordiin opiskelemaan.

Isoäiti taas lähetettiin pienenä lapsena kahden sisarensa kanssa Englantiin. Hänen Mainziin jääneiltä vanhemmiltaan ei jonkin ajan kuluttua enää tullut kirjeitä. Heidät tapettiin keskitysleirillä.

Sodan jälkeen Aviv Kormanin isovanhemmat muuttivat Israeliin.

"Isoäidilläni on kauheita ja hienoja muistoja Saksasta. Ja tietenkin minä kannan mukanani kaikkea sitä historiaa", Aviv Korman sanoo.

Keskiviikkoiltana Aviv Korman ja Noam Leichtentritt tulivat Berliinin keskustaan tapahtumaan, johon he eivät Israelissa menisi – tai sellaista ei Israelissa järjestettäisi.

Kulttuurikeskuksessa entinen Israelin armeijan sotilas ja entinen palestiinalaistaistelija kertovat rauhantyötä tekevästä Combatants for Peace -järjestöstä.

Salillinen israelilaisia, arabeja ja saksalaisia kuuntelee miehiä hiirenhiljaa. Monille israelilaisille on uutta nähdä Länsirannalla asuva palestiinalainen.

"Eikö tämä voisi olla alku jollekin? Eikö tämän porukan pitäisi tavata Berliinissä uudestaan?" kysyy Aviv Korman yleisön keskeltä ja saa paljon kannatusta.

Vain neljä kuukautta sitten Korman oli Israelin armeijan sotilas. Hän oli mukana viime kesän operaatiossa, jossa etsittiin kolmea Länsirannalla siepattua israelilaisteiniä.

"Haluan kuitenkin rauhaa", hän sanoo.

Berliini on paikka, jossa Korman uskoo saavansa Israelinkin tilanteeseen uusia näkökulmia. "Haluan oppia muilta ihmisiltä ja kuulla, millaisia mielipiteitä heillä on", hän sanoo.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat