Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaiset korvanpuhdistajat ronkkivat asiakkaiden päitä teräspuikoilla Sichuanissa

Kansanpuiston perinteikkäät korvanpuhdistajat vähenevät, mutta asiakkaita on yhä enemmän

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Jiang Zailin puhdistaa Zhe Hulyingin korvaa Chengdun Kansanpuistossa teehuoneen terassilla. Ystävät saivat houkuteltua Sichuanin Guangyuanissa asuvan Zhen kokeilemaan korvanpuhdistusta ensi kertaa elämässään. "Se tuntui mukavalta", hän sanoi operaation jälkeen.
Jiang Zailin puhdistaa Zhe Hulyingin korvaa Chengdun Kansanpuistossa teehuoneen terassilla. Ystävät saivat houkuteltua Sichuanin Guangyuanissa asuvan Zhen kokeilemaan korvanpuhdistusta ensi kertaa elämässään. "Se tuntui mukavalta", hän sanoi operaation jälkeen. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Kuppi vihreää teetä, mukava tuoli ja näkymä teehuoneen terassilta karppilammikon yli. Ja vakaakätinen ammattilainen ronkkimaan korvia teräksisillä puikoilla. Mikäpä sen rentouttavampaa?

Kiinan Sichuanin maakunnassa korvien puhdistuttaminen teehuoneella on klassinen tapa rentoutua, sanoo korvienpuhdistaja Peng Min, 40. Perinne juontuu vähintään Qing-dynastian ajalta vuosilta 1644–1912.

"Tässä ei ole kyse vain korvien puhdistamisesta. Tämä myös kiihottaa hermoratoja ja parantaa verenkiertoa korvan sisällä", Peng sanoo.

Nainen harjoittaa ammattiaan Sichuanin pääkaupungin Chengdun Kansanpuistossa. Asiakkaita hän haalii kiertelemällä puistossa, varsinkin puiston teehuoneilla. Saapumisestaan Peng ilmoittaa kilisyttämällä työkaluihinsa kuuluvia isoja teräspihtejä.

Kiinassa voi korvien puhdistajia löytää muualtakin kuin Sichuanista, mutta täällä perinne on voimissaan.

"Meilläkin päin on korvanpuhdistusta, mutta siinä on kyse vain puhdistamisesta. Täällä se on enemmän rentoutumista", sanoo Anhuin maakunnasta tullut turisti Wang Wenxiang, 19.

Chengdun Kansanpuistossa korvanpuhdistajia on yli neljäkymmentä. Puistossa saavat toimia vain rekisteröidyt ammattilaiset, joilla on tunnuslätkä rintapielessään. Korvia voi puhdistuttaa muuallakin kaupungilla esimerkiksi jalkojenhierontasalongeissa.

Peng Min
Peng Min

Kansanpuiston korvanrassaajista valtaosa on keski-ikäisiä tai vanhempia miehiä. Monet heistä ovat tehneet työtä vuosikymmeniä opiskeltuaan ensin yhdestä kolmeen vuotta kokeneen mestarin johdolla. Peng on puhdistanut korvia vuodesta 1995. Ammatti on kulkenut suvussa.

Hänen kollegansa Jiang Zailinin, 50, mukaan Chengdun korvanpuhdistajat ovat vähentyneet. Asiakkaat sen sijaan ovat lisääntyneet, koska kiinalaiset ovat vaurastuneet ja alkaneet matkustella. Turistit ovat uusi, suuri asiakasryhmä.

"Minun asiakkaistani useimmat ovat työssä käyviä chengdulaisia. Nuoria käy paljon, koska nykyään nuorten elämä on kovin kiireistä, ja he haluavat rentoutua ruokatunnilla tai töiden jälkeen", sanoo Peng.

Hän vakuuttaa, että osaa työnsä ja desinfioi työkalunsa. Annetaan siis hänen näyttää taitonsa.

Peng aloittaa hieromalla teräspuikolla korvalehteä. Kuuluu rapinaa, kun puikko etenee syvemmälle. Rentoutuminen on hieman vaikeaa, kun tietää, että korvaa ronkkimalla voi aiheuttaa pahoja vammoja. Luotetaan nyt kuitenkin Pengin ammattitaitoon.

Välillä hän vaihtaa työkalua. Korvakäytävän rapsuttelu saa aikaan kylmiä väreitä. Loppuvaiheessa Peng pitää pinsettejä korvassa ja värisyttää niitä isoilla teräspihdeillä. Tämän on tarkoitus hieroa korvaa. Lopuksi Peng hieroo korvalehtiä sormin.

No, oliko siellä paljon töhnää, kun ei ole ennen tullut tehtyä tällaista puhdistusta? "Korvasi olivat keskilikaiset", Peng sanoo. "Mutta ulkomaalaiseksi sinulla oli aika puhtaat korvat."

Mikko Paakkanen HS
Chengdu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat