Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan sensuuri ei säästä rintavakojakaan

Viranomainen perusteli tv-sarjan leikkelyä lasten kehityksellä

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Kiinassa on vellonut niin kova kohu televisiosensuurista, että viranomaiset suostuivat tällä viikolla jopa selittämään yhtä sensuuripäätöksistään. On harvinaista, että Kiinassa perustellaan asioiden pimittämistä kansalaisilta.

Kahvilapöydissä ja internetissä on muutaman viikon ajan ruodittu joulukuussa alkaneen televisiosarjan sensurointia. Tällä kertaa sensuuri ei iskenyt poliittiseen sisältöön, vaan naisten rintavakoihin.

Hunanin television satelliittikanavalla hieman ennen joulua alkanut, historiaan sijoittuva draamasarja Kiinan keisarinna kertoo Kiinan ainoan tiedossa olevan naispuolisen yksinvaltiaan Wu Zetianin elämästä Tang-dynastian aikana.

Tang-dynastia hallitsi Kiinaa vuosina 618–907, jolloin useimmissa Pohjoismaissa elettiin vielä esihistoriaa. Ajanjaksoa pidetään kiinalaisen sivilisaation kulta-aikana, ja monet kiinalaiset ovat siitä ylpeitä.

Kun sarjasta oli näytetty ensimmäinen jakso, televisioyhtiö veti sarjan tauolle vedoten "teknisiin syihin". Sarja palasi ruutuihin uudenvuodenpäivänä, mutta muuttuneena. Nyt sarjassa oli erittäin paljon lähikuvia naisnäyttelijöiden kasvoista.

Naisten rintamukset sekä niiden mukana suuri osa näyttävistä puvuista ja lavasteista oli rajattu pois kuvista.

Siitä nousi meteli. Monet sensurointia vastustaneet vetosivat historialliseen todenmukaisuuteen. Jos naisten muotiin Tang-dynastian aikana kuuluivat isot kaula-aukot, ne sai monen siveästikin ajattelevan mielestä myös näyttää.

Keskustelu kävi kiivaana etenkin internetin keskustelupalstoilla. Siellä sarja sai pilkkanimen Isopää Wun saaga. Tällä viitattiin kasvolähikuvien runsauteen.

Ohjelmassa nähdyt kaula-aukot eivät olleet juuri sen kummempia kuin Suomessa itsenäisyyspäivisin televisioitujen Linnan juhlien rohkeimmissa asuissa. Kiinassa on kuitenkin perinteisesti suhtauduttu rintoihin häveliäästi. Nykymuodissakin avoimet kaula-aukot ovat harvinaisempia kuin länsimaissa.

Tv-sarjan rintavakosensuuri hämmästytti silti monia kiinalaisia, ja tällä viikolla Kiinan televisiosensuurista vastaavan viraston edustaja Tian Jin taipui perustelemaan sensuuria lehdistötilaisuudessa.

Hänen mukaansa tarkoitus on suojata lasten tervettä kehitystä.

"Saimme katsojilta paljon valituksia, joiden mukaan sarjassa oli alaikäisille epäterveitä kuvia, muiden ongelmien ohella", Tian kertoi valtiollisen uutistoimiston Xinhuan mukaan. "Taiteemme, elokuviemme ja tv-draamojemme tulisi edistää Kiinan ydinarvoja ja levittää myönteistä energiaa sekä hyviä ja oikeita ideoita."

Kiinassa on toisinaan pohdittu, miksei Kiinassa saada aikaan yhtä menestyksekkäitä elokuvia ja tv-sarjoja kuin esimerkiksi Etelä-Koreassa, joka jyrää populaarikulttuurissa kokoonsa nähden vahvasti. Etenkin nuoriso ihailee korealaista kulttuuria ympäri Aasiaa, ja tämä on paljolti korealaisten tv-sarjojen ansiota. Kiinassakin korealaissarjat ovat aiheuttaneet esimerkiksi jonoja korealaisiin ravintoloihin.

Tv-sarjoillaan Etelä-Korea rakentaa myönteistä maabrändiä. Samanlainen tunnettuus ja trendikäs imago olisivat erittäin tervetulleita myös Kiinalle. Se toisi niin sanottua soft poweria eli pehmeää valtaa, jota Kiina on pyrkinyt viime aikoina hankkimaan.

Todennäköisesti Kiinassakin olisi riittävästi sekä rahaa että luovia kykyjä, joiden turvin maa voisi nousta populaarikulttuurin suurvallaksi vähintään lähialueillaan.

Tehokkaana jarruna toimii kuitenkin sensuuri. Kuten Wu Zetian -saaga osoittaa, viranomaisten mieltymyksiä on vaikea ennakoida. Kulttuurin tekijät joutuvat olemaan jatkuvasti varpaillaan, ja monet heistä ovat ylivarovaisia.

Hittituotteita ei nouse maaperästä, jossa kallis ja kunnianhimoinen spektaakkeli voi viranomaisen käskystä lässähtää pukudraamaksi ilman pukuja.

Mikko Paakkanen HS
mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat