Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen vaalikamppailu sähköistyisi Syrizan voitosta

Kreikan vaalivoittajaksi povattu Syriza toisi voittaessaan velkakeskustelun Suomen vaalikentille

Ulkomaat
 
Kreikkalaiset laittavat toivonsa Syrizaan
Kreikkalaiset laittavat toivonsa Syrizaan
Vasemmistolainen Syriza-puolue lupaa talouskriisin piinaamalle Kreikalle uutta alkua, jos se voittaa sunnuntain vaalit. Moni äänestäjä on tarttumassa lupaukseen. Kreikkalaiset myös pohtivat, laittaisiko Syrizan voitto liikkeelle punaisen aallon muuallakin eteläisessä Euroopassa. Toimittaja: Virve Kähkönen, kuvaus: Rio Gandara, leikkaus: Kristiina Marttinen.
Puheenjohtaja Juha Sipilä, kesk:"Keskustan kannalta en usko, että Kreikan vaalituloksella on mitään merkitystä. Kreikka oli jo hyvällä tiellä, reformeja tehtiin. Ikävä, jos populismi voittaa.Perussuomalaiset varmaan ottavat siitä irtopisteitä, että vasemmistoliitto on ollut päättämässä paketteja hallituksessa.Toisaalta luulen, että aiheeseen on vähän kyllästytty. Kiihottaako tämä enää niin suomalaisia?"
Puheenjohtaja Juha Sipilä, kesk:
"Keskustan kannalta en usko, että Kreikan vaalituloksella on mitään merkitystä. Kreikka oli jo hyvällä tiellä, reformeja tehtiin. Ikävä, jos populismi voittaa.
Perussuomalaiset varmaan ottavat siitä irtopisteitä, että vasemmistoliitto on ollut päättämässä paketteja hallituksessa.
Toisaalta luulen, että aiheeseen on vähän kyllästytty. Kiihottaako tämä enää niin suomalaisia?"
Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, vas:"Syriza hakee muutosta. Se vaikuttaa vasemmistoliittoon niin, että ihmiset näkevät toisenlaisen talouspolitiikan olevan mahdollista. Vasemmisto nousi EU-vaaleissa ja nyt Kreikassa. Se mahdollistaa vasemmiston kasvun vaaleissa. Syntyy keskustelua, että jos Kreikka menee selvitystilaan, mitään rahoista ei saada takaisin. Jos tulee velkajärjestely, tulee kasvua."
Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, vas:
"Syriza hakee muutosta. Se vaikuttaa vasemmistoliittoon niin, että ihmiset näkevät toisenlaisen talouspolitiikan olevan mahdollista. Vasemmisto nousi EU-vaaleissa ja nyt Kreikassa. Se mahdollistaa vasemmiston kasvun vaaleissa. Syntyy keskustelua, että jos Kreikka menee selvitystilaan, mitään rahoista ei saada takaisin. Jos tulee velkajärjestely, tulee kasvua."
Puheenjohtaja Alexander Stubb, kok:"Kreikan vaaleilla on seurausvaikutuksia yleiseen keskusteluun. Usein unohtuu, että mitä muualla tapahtuu, vaikuttaa myös meihin.En lähde arvioimaan tulosta tai vaikutusta puolueiden kannatuksiin Suomessa. Varmasti Kreikan vaalitulos keskusteluttaa vaalikampanjoissa.Omastani ja Suomen kannasta ei ole epäselvyyttä. Suomi ei anna anteeksi Kreikan velkoja."
Puheenjohtaja Alexander Stubb, kok:
"Kreikan vaaleilla on seurausvaikutuksia yleiseen keskusteluun. Usein unohtuu, että mitä muualla tapahtuu, vaikuttaa myös meihin.
En lähde arvioimaan tulosta tai vaikutusta puolueiden kannatuksiin Suomessa. Varmasti Kreikan vaalitulos keskusteluttaa vaalikampanjoissa.
Omastani ja Suomen kannasta ei ole epäselvyyttä. Suomi ei anna anteeksi Kreikan velkoja."
Puheenjohtaja Timo Soini, ps:"On vaalituloksella merkitystä. Kreikan kriisi on ihmisten huulilla. He tajuavat, että tässä on ollut yhteys siihen, miksi Suomen talous ei kasva. Välikysymyskin tehtiin sen takia, että asia on Suomessa keskustelussa, eli mitä se on aiheuttanut näille maille ja Suomen kilpailukyvylle. Totta kai sillä on sisäpoliittista vaikutusta, eikä sellaista toria ole, jossa en tätä kerro."
Puheenjohtaja Timo Soini, ps:
"On vaalituloksella merkitystä. Kreikan kriisi on ihmisten huulilla. He tajuavat, että tässä on ollut yhteys siihen, miksi Suomen talous ei kasva. Välikysymyskin tehtiin sen takia, että asia on Suomessa keskustelussa, eli mitä se on aiheuttanut näille maille ja Suomen kilpailukyvylle. Totta kai sillä on sisäpoliittista vaikutusta, eikä sellaista toria ole, jossa en tätä kerro."
Varapuheenjohtaja Antti Lindtman, sd:"Kreikan vaalituloksella on turha spekuloida. On tärkeää, että demokratia toimii. Ei ole muiden maiden asia puuttua vaaleihin. Kreikan on pidettävä kiinni velvoitteistaan riippumatta siitä, miten vaaleissa käy. Se on myös Suomen etu.Tärkeintä on, että Kreikassa saadaan palautettua poliittinen vakaus. Se on edellytys sille, että Kreikka pystyy jatkamaan taloudellisia ja yhteiskunnallisia uudistuksia."
Varapuheenjohtaja Antti Lindtman, sd:
"Kreikan vaalituloksella on turha spekuloida. On tärkeää, että demokratia toimii. Ei ole muiden maiden asia puuttua vaaleihin. Kreikan on pidettävä kiinni velvoitteistaan riippumatta siitä, miten vaaleissa käy. Se on myös Suomen etu.
Tärkeintä on, että Kreikassa saadaan palautettua poliittinen vakaus. Se on edellytys sille, että Kreikka pystyy jatkamaan taloudellisia ja yhteiskunnallisia uudistuksia."

Osa suomalaispuolueista voi hyötyä kevään vaalikamppailussa, jos kreikkalaiset äänestävät sunnuntain vaaleissa valtaan laitavasemmistolaisen Syriza-puolueen, arvioivat poliitikot ja politiikan tutkija.

Varapuheenjohtaja Touko Aalto, vihr"Perussuomalaisten oljenkorsi on puhua Kreikasta ja Suomen saamatta jäävistä euroista.Puolue elää ja hengittää siitä kysymyksestä ja saa empiviä äänestäjiä Sdp:stä takaisin. Sdp vähän kärsii.Arhinmäen puheet ja teot ovat ristiriidassa. Hänen pitää miettiä, mitä sanoo, Soinin ei tarvitse, koska hänen linjansa on pysynyt samana. Vihreillä on kysyntää ääripäiden välissä."
Varapuheenjohtaja Touko Aalto, vihr
"Perussuomalaisten oljenkorsi on puhua Kreikasta ja Suomen saamatta jäävistä euroista.
Puolue elää ja hengittää siitä kysymyksestä ja saa empiviä äänestäjiä Sdp:stä takaisin. Sdp vähän kärsii.
Arhinmäen puheet ja teot ovat ristiriidassa. Hänen pitää miettiä, mitä sanoo, Soinin ei tarvitse, koska hänen linjansa on pysynyt samana. Vihreillä on kysyntää ääripäiden välissä."

Suomalaisten vuoro on äänestää eduskuntavaaleissa huhtikuussa. Kreikan ja Suomen kohtalot kietoutuvat yhteen, sillä Suomikin on rahoittanut Kreikan saamia EU:n hätälainoja. Kyselyissä vahvoilla oleva Syriza haluaa luopua lainojen ehtona olevasta talouskurista ja neuvotella velat uudelleen.

Jos Syriza voittaa vaalit, jonkinlaiset höllennykset Kreikan lainaehtoihin ovat todennäköisiä.

Tilanne oli samankaltainen vuoden 2011 eduskuntavaalien alla, jolloin Portugali pyysi EU:lta tukipakettia. Nyt puhutaan taas teemoista, jotka edistivät osaltaan perussuomalaisten "jytkyä", historiallista vaalivoittoa.

Syrizan voitto voisi vaikuttaa laskevista kannatusluvuista kärsiviin perussuomalaisiin.

"Välillisesti kyllä", toteaa perussuomalaisten europarlamentaarikko ja kansanedustajaehdokas Sampo Terho. Kreikalle tukipaketteja ovat olleet hyväksymässä niin kokoomus, Sdp kuin keskustakin.

"Kaikki suuret puolueet joutuvat selittelemään, paitsi me."

Politiikan tutkija Erkka Railo Turun yliopistosta muistuttaa, että vaikutus ei ole enää yhtä dramaattinen kuin vuonna 2011, jolloin avunpyynnöt olivat uusi asia. Sen jälkeen perussuomalaiset ovat pitkälti ottaneet aiheesta irti sen, mitä otettavissa on.

"Mutta jos Kreikka rupeaa hallitsemaan otsikoita, kyllä perussuomalaiset voivat saada siitä piiskattua vielä pari prosenttiyksikköä lisää", Railo arvioi.

Tällä kertaa irti otettavaa voi olla myös poliittisen kentän vastakkaisella laidalla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli perjantaina lähdössä Kreikkaan, jossa hänen on tarkoitus tukea Syrizaa vaalikamppailussa. "Kun Kreikka äänestää uuden alun puolesta, se heijastuu koko Euroopan politiikkaan", hän sanoo.

Nyt puhutaan myös talouspolitiikan linjasta.

Tähän saakka EU:ssa vahvoilla ovat olleet Saksan johdolla tiukkaa vyönkiristystä vaativat. Vastustajien – kuten Syrizan ja vasemmistoliiton – mukaan kuri nitistää talouskasvun ja kurjistaa kansan. Tilalle tarvitaan heidän mielestään elvyttävämpää politiikkaa. Syrizan voitosta he saisivat voimaa.

Vasemmistoliittoon voisi tutkija Railon mielestä siirtyä erityisesti Sdp:n kannattajia. Vuonna 2011 demareita valui perussuomalaisiin.

Juuri demareille Syrizan vaalivoitto olisi Railon mukaan kaikkein hankalin pala.

Puolueen edellinen johtaja Jutta Urpilainen pani paljon paukkuja siihen, että Suomelle hankittiin Kreikalta vakuuksiksi kutsuttu järjestely. Sen sanottiin kattavan Suomen mahdolliset luottotappiot.

Syrizan voittoa seuraisi todennäköisesti EU:ssa kompromissin hakeminen siihen, helpotetaanko Kreikan lainataakkaa jollakin tavoin. Tämä saattaisi kaatua Sdp:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Antti Rinteen syliin.

Sdp:n perusristiriita on Railon mukaan se, että puolueen johto suhtautuu EU:hun myönteisemmin kuin suuri osa kannattajista. Esimerkiksi kokoomuksella samaa ongelmaa ei ole.

"Demarien kannattajakunnassa on paljon taantuvien teollisuuspaikkakuntien väkeä, jotka ovat joutuneet kantamaan globaalin rakennemuutoksen seuraukset", Railo selittää.

Kreikan vaalien vaikutus Suomen politiikkaan riippuu voittajan lisäksi muistakin, vaikeasti ennustettavista tekijöistä. Yksi niistä on, miten pian vaalien jälkeen Kreikkaan saadaan hallitus ja käydään mahdolliset neuvottelut EU:n kanssa.

Jos kuviot saadaan selviksi hyvissä ajoin ennen Suomen vaaleja, vaikutus jäänee pienemmäksi.

Mahdollista on myös, että vaikka Syriza voittaisi, se ei saisi hallitusta kasaan, vaan Kreikassa olisi järjestettävä uusintavaalit.

Kaukana Pohjolassa pidettäviin eduskuntavaaleihin ja niiden jälkeisiin hallitusneuvotteluihin Kreikka heijastuu enemmän, jos myös siellä on vaalit samoihin aikoihin tai vääntö EU:n kanssa kesken.

Rio Gandara HS
Syriza-puolueen johtaja Alexis Tsipras piti puhetta lavalla puolueen kannattajien edessä Ateenassa torstaina.
Syriza-puolueen johtaja Alexis Tsipras piti puhetta lavalla puolueen kannattajien edessä Ateenassa torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat