Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syriza ravistelee Eurooppaa hereille

Ulkomaat
 

Pääministeri Alexander Stubb (kok) teki torstaina tärkeän linjauksen sanoessaan, että Suomi voi harkita Kreikan velkojen takaisinmaksuaikojen pidennystä ja rahoitusohjelmien ehtoja.

Stubbin kommentit ovat rohkaisevia, sillä Suomi on toistaiseksi edustanut hyvin tiukkaa linjaa Kreikan suhteen. Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) väitti vielä hetki sitten, että jos "poliittista tahtoa" löytyy, Kreikka voi maksaa velkansa sovitussa aikataulussa ilman mitään helpotuksia.

Vasemmistolaisen Syrizan vaalivoiton näyttäessä yhä todennäköisemmältä euromaat pehmentävät kovia kantojaan. Se lienee järkevää, sillä iso joukko maailman johtavia ekonomisteja on sitä mieltä, että Kreikka ei pysty maksamaan velkojaan.

Kreikan tilanne on esimerkki rahaliiton kyvyttömyydestä tukea talouskasvua. Suuret sopeutustoimet ovat ajaneet maan syvään lamaan ja kiihdyttäneet sen velkaantumista.

Kreikalle sanellut rahoituksen ehdot sotivat taloustieteen yleisiä periaatteita vastaan. Pitkällä aikavälillä talouskasvua edistävät rakenneuudistukset ovat tietysti tärkeitä, ja noususuhdanteessa tiukkakin talouskuri voi olla hyvin perusteltua.

Monet johtavat ekonomistit ovat silti yksimielisiä siitä, että etenkin kriisimaat tarvitsevat nyt elvyttävää finanssipolitiikkaa. Siihen yhdistettynä myös Euroopan keskuspankin rahapoliittiset toimet olisivat entistä tehokkaampia.

Eurooppa nostettiin toisen maailmansodan jälkeen jaloilleen Marshall-avulla ja Saksan mahdotonta velkataakkaa leikanneella Lontoon-sopimuksella.

Tällaiset rohkeat ratkaisut ovat loistaneet eurokriisin aikana poissaolollaan. Sisäpoliittista kritiikkiä pelkäävät poliitikot ovat tehneet juuri ja juuri tarpeeksi, jotta rahaliitto pysyy kasassa.

Samalla EU-kriittiset liikkeet ovat onnistuneet vaivattomasti lisäämään kannatustaan.

Syriza herättää monissa pelkoa, mutta puolue on leimallisesti euron ja unionin puolella. Sen kanssa rahaliittoa voi ainakin teoriassa uudistaa kaikkia hyödyttävällä tavalla.

Nyt uudistuksiin on vielä mahdollisuus. Siinä vaiheessa kun neuvottelupöydän toisella puolella on Syrizan sijaan Ranskan EU-vihamielinen äärioikeisto tai Italian avoimesti euroa vastustavat puolueet, voi rahaliiton peli ainakin nykymuodossaan olla pelattu. Eurooppalaisen integraation haudankaivajat toivovat varmasti hartaasti, että euromaiden näivettyminen jatkuu edelleen.

Syrizasta voi olla montaa mieltä, mutta ainakin se ravistelee päättäjiä hereille. Siksi puolueen vaalivoitto voi olla euroalueelle jopa toivottava lopputulos.

Paavo Teittinen HS
Kirjoittaja on taloustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat