Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bosnia hamuaa ranta-aluetta Montenegrolta

Parin kilometrin kaistale avaisi Bosnialle toisen yhteyden Adrianmerelle

Ulkomaat
 

Montenegro on suuttunut vanhoista aluevaatimuksista, jotka ovat saaneet uutta kannatusta Bosnia ja Hertsegovinassa.

Filip Vujanović
Filip Vujanović

Viime viikolla Montenegron presidentti Filip Vujanović kieltäytyi nimittämästä uutta Bosnian-suurlähettilästä kiistan takia, ja Bosnian on arveltu harkitsevan vastavetona Montenegron-suurlähettiläänsä kutsumista kotiin, kertoo uutissivusto Balkan Insight.

Kiistakapula on Montenegroon kuuluva Sutorinan alue, joka pitää sisällään samannimisen joen ja viisi kylää. Se vastaa noin kolmasosaa Helsingin maapinta-alasta.

Ehdotetun alueliitoksen myötä Bosnia saavuttaisi pari kilometriä merenrantaa kiilautumalla Montenegron ja Kroatian väliin.

Se olisi merkittävää, koska nykyään Bosnian ainoa rantakaupunki on pohjoisempi Neum, joka katkaisee Kroatian hallitseman lähes 1 800 kilometriä pitkän rantaosuuden parinkymmenen kilometrin matkalta.

Kiista-alue Sutorina kuului Bosnia ja Hertsegovinaan 1800-luvun loppupuolelta toisen maailmansodan yli, ensin Itävalta-Unkarin alaisuudessa ja myöhemmin osana Jugoslavian kuningaskuntaa.

Kun Jugoslavia muuttui sosialistiseksi liittotasavallaksi, Sutorina liitettiin Montenegroon paikallispoliitikkojen sopimuksella. Sitä ei pidetty dramaattisena, koska alue pysyi osana samaa valtiota.

Bosnia irtautui Jugoslaviasta vuonna 1992, Montenegro valtioliitosta Serbian kanssa vuonna 2006.

Bosnialaiset akateemikot ja kansalaisjärjestöt ovat viime kuukausina alkaneet havitella Sutorinaa aiempaa määrätietoisemmin. Taloustieteilijä Anton Jekauc arvioi, että Bosnian käsissä rantakohde saataisiin houkuttelemaan valtavasti turisteja ja Välimeren-risteilijöitä.

"Sutorinan pinta-ala on 40 kertaa suurempi kuin Monacon", Jekauc huomautti bosnialaisen uutissivusto Klixin mukaan.

Montenegro ei aio neuvotella asiasta. Presidentti Vujanović muistutti, että Bosnia tunnusti Montenegron itsenäisyyden nykyisine rajoineen jo vuonna 2006. Maiden solmima muodollinen rajasopimus tuli voimaan marraskuussa 2014.

Bosnian parlamentin alahuoneen varapuheenjohtaja Mladen Bosić ihmetteli keskiviikkona Montenegron tylyä reaktiota.

"Suurlähettilään nimittämättä jättäminen oli liian ankaraa. En käsitä, miksi pitäisi olla kiellettyä avata keskustelu rajasta", Bosić sanoi Balkan Insightin mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat