Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vieraili Hillary Clintonin kantaravintolassa Arkansasissa

Clintonien kotikaupungissa Little Rockissa presidenttikisaan toivotaan uusia kasvoja

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
George Freeman (vas.) ja Jeff Duncan muistelivat Doe's Eat Place -ravintolan jättipihviä syödessään tapausta, kun Bill Clinton pysähtyi kesken lenkkinsä oluelle heidän kanssaan.
George Freeman (vas.) ja Jeff Duncan muistelivat Doe's Eat Place -ravintolan jättipihviä syödessään tapausta, kun Bill Clinton pysähtyi kesken lenkkinsä oluelle heidän kanssaan. Kuva: Dermot Tatlow

Kun   Hillary Clinton kävi Doe's Eat Place -ravintolassa, hän tilasi meksikolaisia tamaleja, rasvaa tippuvia maissirullia. Hänen puolisonsa, silloinen Arkansasin kuvernööri Bill Clinton söi perheraamatun kokoisen pihvin – vaan ei syö enää.

"Ohitusleikkauksen jälkeen Bill on laihduttanut. Viimeksi hän taisi ottaa pelkkiä vihanneksia", sanoo tarjoilija Don Smith.

Täällä entisestä presidentistä ja entisestä ulkoministeristä puhutaan etunimillä. Kulmakuppilassa on punavalkoruudulliset muoviliinat, laiskasti vatkaavat kattotuulettimet ja seinällä kehystetty kiitoskirje Valkoisesta talosta. Keittiön läpi voi kulkea Bill Clintonille rakennettuun takahuoneeseen, jossa hän piti hoviaan kuvernööriaikana.

Nyt Doe's Eat Placessa jännitetään, saako Little Rock vielä toisen Clintonin Valkoiseen taloon. Hillary Clintonin odotetaan ilmoittavan pian, pyrkiikö hän uudelleen presidentiksi vuonna 2016. Jos hän sanoo kyllä, demokraattien ehdokkuus on todennäköisesti hänen.

Täällä monet toivovat hänen pyrkivän – ja useammat eivät.

Doe's Eat Placen omistaja George Elgridge ilmoittaa olevansa FOB, friend of Bill (Billin ystävä). Hän olisi halukas myös FOH:iksi (Hillaryn ystäväksi).

"Hillary saa täyden tukeni", Elgridge sanoo. "Hillary on intellektuelli, mutta myös nokkela. Älyssä häntä ja Billiä ei kukaan lyö laudalta."

Kahden pöydän päässä äly ei ole se, jota arvostetaan.

"Clintonit ovat rikkaita, eikä Hillaryn ole koskaan tarvinnut venyttää penniä. Hän kärsii Elvis-syndroomasta: luulee olevansa aina oikeassa", sanoo paikallinen yrittäjä Steve Jenkins.

Pihviravintolan seinälle on ripustettu useita kuvia Hillary ja Bill Clintonista. Ravintola rakensi aikoinaan erillisen takahuoneen Bill Clintonin käyttöön.
Pihviravintolan seinälle on ripustettu useita kuvia Hillary ja Bill Clintonista. Ravintola rakensi aikoinaan erillisen takahuoneen Bill Clintonin käyttöön.

Jenkinsin kommentti kuvaa sitä, miten nimi on Hillary Clintonille sekä etu että haitta. Hän on tunnettu ja kokenut, mutta hänestä puuttuu amerikkalaistoimittajan letkauksen mukaan "uuden auton haju". Joidenkin mielestä hän on liian kulunut ja liian elitistinen.

"Pidin hänestä kovasti, kun hän työskenteli täällä juristina. Hänen ansiostaan kotiväkivalta alettiin ottaa tosissaan, ja turvakodit saivat rahoitusta. Kun hän lähti Washingtoniin, rahoitus loppui. Hän unohti, mistä on kotoisin", sanoo tarjoilija Wendy Fraley-Roberts.

Arkansasilaiset puolueesta riippumatta suhtautuvat torjuvasti poliittiseen eliittiin. Siksi entisen presidentin George W. Bushin veli Jeb Bush, yksi mahdollisista republikaanien ehdokkaista, herättää yhtä vähän innostusta kuin Hillary.

"Se, että ehdolla saattavat olla sekä Clinton että Bush, kertoo siitä, kuinka eliitti hallitsee valintoja. Yhdysvaltain kokoisesta maasta luulisi löytyvän muitakin vaihtoehtoja", Jenkins sanoo.

Seuraaviin presidentinvaaleihin on vielä liki kaksi vuotta, mutta republikaanipuolueessa kuohuu jo. Ainakin 24 ehdokasta kiertää maata ja kerää rahaa.

Demokraattien puolella kaikki odottavat Hillaryn päätöstä.

Tilastojen perusteella demokraatit ovat vastamäessä: Yhdysvaltain historiassa on harvinaista, että kaksi kautta palvelleen presidentin jälkeen seuraava presidentti tulisi samasta puolueesta. Voittaakseen Hillaryn pitäisi herättää innostusta tavallisissa ihmisissä. Sanonnan mukaan vaalit voittaa se ehdokas, jonka kanssa äänestäjä menisi mieluiten kaljalle.

Doe's Eat Place -ravintolan pääkokki David Brown esittelee jättipihvejä, joita asiakkaat tilaavat painon mukaan. Joinakin päivinä lihaa kuluu yli 130 kiloa.
Doe's Eat Place -ravintolan pääkokki David Brown esittelee jättipihvejä, joita asiakkaat tilaavat painon mukaan. Joinakin päivinä lihaa kuluu yli 130 kiloa.

Ystävykset Jeff Duncan ja George Freeman muistelevat pihvin ylitse, kuinka Bill pysähtyi heidän kanssaan kaljalle kesken lenkkinsä. Freeman äänesti Clintonia kahdesti, mutta ei äänestäisi tämän vaimoa.

"Bill oli häntäheikki, mutta hän oli Arkansasista. Hillary tuli tänne vain pakosta Billin mukana", Freeman sanoo.

Duncanilta meni maku Hillaryyn, koska tämä katsoi Billin touhuja läpi sormien.

"Aina kun Bill jäi kiinni syrjähypyistä, Hillary mustamaalasi Billin naisia. Kuin avioliitto olisi ollut hänelle osa bisnestä."

Jenkins ei haluaisi oluelle Hillaryn kanssa. "Hän elää kuplassa. Ei olisi mitään puhuttavaa."

Jos tämä on Hillaryn kotikenttä, tilanne ei näytä hyvältä. Löytyykö Doe'sista omistajan lisäksi ketään, joka tukisi häntä? Ravintoterapeutti Amber Doom ilmoittautuu. Hänestä aika on kypsä ensimmäiselle naiselle. "Olisi aika näyttää, että pystymme samaan kuin miehetkin."

On vain yksi pulma. Kaupungissa on jo Clinton Avenue, Clintonin silta, Clintonien kirjasto ja lentokenttä. Jos Hillary tulisi valituksi, pitäisikö hänen mukaansa nimetä lisää paikkoja? "Se tekisi tästä kyllä tosi hämmentävän paikan", Doom sanoo.

Laura Saarikoski HS
Little Rock

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat