Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka odottaa kädenojennusta Brysselistä

Kreikka äänestää huomenna. Suomi ja muu Eurooppa jännittävät, miten käy euron ja Kreikan velanmaksun. Mitä kreikkalaiset itse ajattelevat?

Ulkomaat
 
Kreikkalaiset laittavat toivonsa Syrizaan
Kreikkalaiset laittavat toivonsa Syrizaan
Vasemmistolainen Syriza-puolue lupaa talouskriisin piinaamalle Kreikalle uutta alkua, jos se voittaa sunnuntain vaalit. Moni äänestäjä on tarttumassa lupaukseen. Kreikkalaiset myös pohtivat, laittaisiko Syrizan voitto liikkeelle punaisen aallon muuallakin eteläisessä Euroopassa. Toimittaja: Virve Kähkönen, kuvaus: Rio Gandara, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Kustantajan nojatuolissa

Kirjankustantamon omistaja Ilias Livanis olisi voinut valita toisinkin. Toimistonsa syvässä nahkatuolissa istuva Livanis kertoo rauhallisesti, miksi hän pyrkii parlamenttiin Syrizan riveistä eikä sosialistipuolue Pasokin ehdokkaana.

Ilias Livanis
Ilias Livanis

Livanisin isä nimittäin oli Pasokin perustajan Andreas Papandreun läheinen ystävä. Hän itse kasvoi yhdessä Papandreun pojan, Kreikkaa pääministerinä vuosina 2009–2011 hallinneen Georgios Papandreun kanssa.

Kreikassa poliitikot tulevat perinteisesti poliitikkosuvuista, eikä puoluerajojen yli hypitä.

"Andreas Papandreu on kreikkalaisille suuri johtaja, jolla oli näkemystä. Hänen jälkeläisensä pettivät hänen visionsa ja saavutuksensa", Livanis sanoo.

Livanisin isä perusti painotalon 1972 voidakseen painaa Kreikan sotilasjunttaa vastustavia lehtisiä. Nykyään kustantamo on Kreikan suurimpia ja sen valikoimiin kuuluu myös yksi maan tunnetuimmista poliittisista aikakauslehdistä.

Politiikkaan ensi kertaa pyrkivä Livanis puhuu Kreikan humanitaarisesta kriisistä, yritysten ongelmista ja järkyttävästä työttömyydestä.

"Kreikkalaiset haluavat pysyä eurossa, mutta täytyy olla jokin ratkaisu ihmisten elämänlaadun parantamiseen."

Livanisin mukaan jokaisen eurooppalaisen on aika tajuta, että koko maanosassa tarvitaan nyt solidaarisuutta. Tarvetta sille olisi Kreikan lisäksi myös Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa.

Livanisin viesti on sama kuin Syrizan johtajan Alexis Tsiprasin: Euroopan on muutettava talouspolitiikkaansa, ja muutos voi alkaa Syrizan johdolla Kreikasta.

"Haluan välittää tämän viestin suomalaisille. Tarvitsemme eurooppalaista solidaarisuutta."

Mutta mitä tämä solidaarisuus oikeastaan tarkoittaa? Tarkoittaako se, että suomalaisten pitäisi unohtaa kreikkalaisten velat?

"Ehdottomasti se tarkoittaa velasta neuvottelemista. Sekä määrästä että ehdoista."

Toiveiden aukiolla

Ateenan Omonoia-aukiolla ei mahdu torstai-iltana liikkumaan. Paikalle odotetaan Kreikan politiikan rokkitähteä Tsiprasta, joka on tulossa pitämään puhetta Syrizan kampanjatilaisuuteen.

Odotetaan myös jotain muuta, nimittäin Tsiprasin lupaamaa toivoa.

"Toivo, vain toivo", sanoo ravintola-alalla työskentelevä Antonis Patzinas, 32, kun häneltä tiedustelee syytä osallistua kansankokoukseen. "Meillä ei ole rahaa, meillä ei ole mitään."

Vicky Linardou
Vicky Linardou

Asianajaja Vicky Linardou, 50, haluaa potkia nykyisen hallituksen ulos, koska uskoo Syrizan pystyvän neuvottelemaan paremman sopimuksen Kreikalle muiden euromaiden kanssa.

"He palauttavat kreikkalaisten ylpeyden ja arvokkuuden."

Hänen mielestään Euroopassa on keskitytty liikaa pankkien intresseihin ihmisten sijaan. Hän haluaa EU-kumppanien muistavan, ettei unioni ole vain vahvoja maita varten.

Pikkupurtavaa Koumoutsakosin kanssa

Pikkutakein sonnustautuneet miehet ja korkokenkiin pukeutuneet naiset napostelevat alkupaloja Friday's-ravintolassa ja odottelevat tähtivierastaan.

Giorgos Koumoutsakos
Giorgos Koumoutsakos

Vihdoin hän saapuu. Valtapuolue Uuden demokratian kansanedustajaehdokas Giorgos Koumoutsakos purjehtii sisään ja pitää huolen, että käy kättelemässä kaikkia vieraita pitkän kaavan mukaan.

Lyhyen vaalikampanjan aikana ei ole varaa virheisiin. Sen entinen europarlamentaarikko, diplomaatti ja ulkoministerin tiedottaja tietää hyvin.

"Äänestä maasi ja perheesi varman tulevaisuuden puolesta, se on viestini. Toinen vaihtoehto on täysi ennalta-arvaamattomuus", Koumoutsakos tiivistää.

Uusi demokratia kisaa Syrizan kanssa suurimman puolueen asemasta. Koumoutsakosin mukaan Syrizan kannoista talouden ja ulkopolitiikan kysymyksiin ei ole tietoa.

"Ja he flirttailevat yhteenotolla velkojien kanssa."

Tsiprasin vaatimus velkojen leikkaamisesta on hänen mukaansa epärealistinen. Ehdokas nostaa esille myös vaatimuksen, että kreikkalaisten minimipalkka on nostettava 750 euroon.

"Miksi Viro, jossa minimipalkka on 390 euroa ja jolla itselläänkin on velkoja, suostuisi Kreikan velkojen höllentämiseen?"

Jotain kreikkalaiset kuitenkin Koumoutsakosin mukaankin ansaitsevat. "Uhrausten jatkaminen ei ole mahdollista ilman positiivista viestiä Brysselistä."

Esimerkiksi lainojen maksuajan pidennys voisi tulla kyseeseen.

Kahvia Kolonakilla

Jos Ateenassa haluaa tavata Uuden demokratian kannattajia, kannattaa suunnata vauraalle ja trendikkäistä putiikeistaan tunnetulle Kolonakin alueelle.

Stathis Papageorgiou
Stathis Papageorgiou

Siellä vastaan kävelee tyylikäs, pankkialalta eläkkeelle jäänyt Stathis Papageorgiou.

"Olen niitä, jotka aiheuttivat tämän koko sotkun", Papageorgiou naurahtaa.

Hän uskoo Syrizan voittavan vaalit mutta aikoo itse äänestää Uutta demokratiaa.

"En pidä heistä, mutta he ovat huonoista vähiten huonoja."

"Heillä on eurooppalainen perspektiivi, ja he ovat valmiita neuvottelemaan euromaiden ja Euroopan keskuspankin kanssa."

Papageorgiou uskoo, että Kreikka selviää velkataakastaan, jos lainan maksuaikaa pidennetään ja kreikkalaiset hoitavat oman osuutensa.

"En näe, miksi Suomen pitäisi maksaa meidän synneistämme."

Georgia Theodosopoulou
Georgia Theodosopoulou

Kulman takana Rock n' Roll -baarin terassilla asianajaja Georgia Theodosopoulou, 40, siemailee päiväkahviaan.

"Me kaikki pelkäämme Syrizan voittoa. Me emme halua lähteä eurosta", nainen sanoo.

Hän äänestää Uutta demokratiaa, koska se tarjoaa vakaamman tulevaisuuden.

"He ovat tehneet parhaansa tässä tilanteessa."

Theodosopoulou sanoo, etteivät edes Tsiprasin kannattajat usko miehen kaikkia lupauksia. No mutta miksi he sitten äänestävät häntä?

"Me kreikkalaiset pidämme saduista."

Virve Kähkönen HS
Ateena

Rio Gandara HS
Syrizan kannattajat (vas.) ja Kommunistipuolueen kannattajat (oik.) marssivat torstaina Ateenan kaduilla.
Syrizan kannattajat (vas.) ja Kommunistipuolueen kannattajat (oik.) marssivat torstaina Ateenan kaduilla.

Vaalivoittajaksi povattu Syriza tahtoo neuvotella Kreikan velat uusiksi EU:n kanssa.
Vaalivoittajaksi povattu Syriza tahtoo neuvotella Kreikan velat uusiksi EU:n kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat