Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auttaisiko Nato Latviaa ajoissa?

Ulkomaat
 

Hybridisota tarkoittaa sodankäyntiä, jossa hyödynnetään luovia sodankäynnin keinoja ennen joukkojen marssittamista rajojen yli.

Näitä ovat esimerkiksi informaatiosota, toisen osapuolen mustamaalaaminen ja keskusvaltaa vastustavan äänekkään vähemmistön tukeminen.

Tutkija Maris Cepuritisin mukaan Venäjä on testannut hybridisodan keinoja myös Latviassa. Latvian venäläisvähemmistö seuraa lähinnä venäläistä televisiota, joka kertoo heille itänaapurin totuutta Ukrainan tapahtumista ja Latviasta.

"Venäjän televisiosta kuulee viestejä, että Latvia ei ole täysin itsenäinen valtio, koska otamme ohjeita joko Washingtonista tai Brysselistä. Ja finanssikriisin aikana 2008–2009 puhuttiin, että Latvian ainoa keino selvitä on yhteistyö Venäjän kanssa", Centre for East European Policy Studies -tutkimuslaitoksessa Riiassa työskentelevä Cepuritis sanoo.

Tutkijan mukaan Venäjä yrittää säännöllisesti lyödä kiilaa Latvian ja sen kumppaneiden Saksan, Britannian ja Yhdysvaltojen välille väittämällä kansainvälisissä tapaamisissa, että maa kohtelee kaltoin venäläisvähemmistöään.

"Yritetään osoittaa, että Latvia ei ole osa länsimaiden kerhoa."

Latviassa jännitetään, millaista kiusaa Venäjä keksii nyt, kun maa otti vuodenvaihteessa vastuulleen EU:n puheenjohtajuuden. Propagandaan on yritetty vastata korvamerkitsemällä rahaa paikalliseen venäjänkieliseen televisiotuotantoon.

Cepuritisin mukaan Venäjän uhka ei ole Latviassa yhtä ilmeinen kuin Ukrainassa, koska maa kuuluu puolustusliitto Natoon ja sen venäläiset ovat paremmin integroituneita.

"Emme näe tällä hetkellä jännitteitä latvialaisenemmistön ja venäjänpuhujien välillä."

Krimillä ja Itä-Ukrainassa Venäjä käytti Cepuritisin mukaan järjestäytynyttä rikollisuutta aktiivisina ensijoukkoina ja sekasorron luomiseen. Latviassakin on pieniä äänekkäitä ääriryhmiä, mutta Cepuritis toivoo turvallisuuspalvelun seuraavan heidän toimiaan tarkasti.

Jos Latviaan alkaisi virrata rajan yli pieniä vihreitä miehiä, maa voisi pyytää apua Nato-kumppaneiltaan niin kutsuttuun artikla viiteen nojaten. Suuri kysymys on se, voiko kumppaneiden apua pyytää jo aiemmin.

"Päteekö artikla viisi verkkohyökkäyksissä?"

On myös toinen ongelma – Nato-joukkojen reaktioaika. Cepuritisin mukaan Nato-joukkojen saapumisajaksi on ilmoitettu 48 tuntia. Latvialainen puolustusasiantuntija kuitenkin hiljattain arvioi, että joukkojen saapumiseen menisi 15 päivää.

Naapurimaa Liettua on koonnut nopean toiminnan joukot rajalle lähetettäväksi, mutta Latvialla ei ole tähän resursseja.

Artikla viiden aktivoimisessa olisi ongelmana myös se, uskoisivatko Nato-kumppanit Latvian levottomuuksien olevan Venäjän aiheuttamia. Ukrainassa arvuuteltiin pitkään, ketä hallintorakennusten valtaajat oikeastaan olivat: paikallisia vai venäläisiä.

Latvia olisi Venäjälle oiva paikka kokeilla artikla viiden toimivuutta. Jos Nato-maat nimittäin jänistäisivät kumppaninsa auttamisesta, viitosartiklan ja koko puolustusliiton uskottavuus murenisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat