Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Latvian venäläisvähemmistö on varuillaan – "Putin ei tiedä meistä mitään"

Latvia ja sen venäläisvähemmistö ovat varuillaan. Voisivatko Krimin tapahtumat toistua Latviassa?

Ulkomaat
 
"Tunnemme itsemme latvialaisiksi"
"Tunnemme itsemme latvialaisiksi"
Venäläisvähemmistö Itä-Latvian Rezeknessä kokee Venäjän etäisenä ja Latvian kotoisana. Latvialaiskavereiden kanssa puhutaan kuitenkin yleensä venäjää. Toimittaja: Virve Kähkönen. Kuvaus: Marko Mumm.

Patsas näyttää siltä kuin sillä olisi sanottavaa.

Pronssinen naishahmo Latgalen Mara kohottaa kättään aurinkoisessa pakkassäässä, keskusaukion korkeimmalla kohdalla Rezeknen kaupungissa. Vienoti Latvijai eli Yhtenäinen Latvia, julistaa teksti kivijalustassa.

Se tuntuu vahvalta viestiltä. Ollaanhan Itä-Latviassa, vain 63 kilometriä Venäjän rajalta, kaupungissa jonka väestö jakautuu lähes puoliksi latvialaisiin ja etnisiin venäläisiin. Maailmanaika on sellainen, että venäläiset piirtelevät uusiksi valtioiden rajoja ja Euroopassa arvuutellaan, missä presidentti Vladimir Putin tuntee suojeluntarvetta venäläisiä kohtaan Ukrainan jälkeen.

Latvia ja sen yli puolimiljoonainen venäläisvähemmistö olisivat vaihtoehto uudeksi hybridisodan eli luovien sotakonstien tantereeksi.

Vai olisivatko?

"Putin ei tiedä meistä mitään. Miten hän voisi suojella meitä?" sanoo Alina Agule, 18-vuotias lukiolainen. Hän opiskelee lyhyen matkan päässä keskusaukiolta sijaitsevassa venäläiskoulussa.

Aguen koulussa – kuten Latvian kaikissa venäläisissä kouluissa - opiskelu tapahtuu kahdella kielellä, mutta koulukirjat ovat vain latviaksi.

Agulella on nuoresta iästä huolimatta vahva käsitys identiteetistään. Hän on Latvian kansalainen.

"Me olemme latvialaisia, täysin latvialaisia. Minulla ei ole mitään muuta yhteistä venäläisten kanssa kuin kieli."

Venäjä ei houkuttele edes opiskelupaikkana. Arkkitehtuuri, ihmiset ja elämäntyyli ovat nuorelle naiselle vieraita. Agule suunnittelee pyrkivänsä Riikaan opiskelemaan biologiaa.

"Olen käynyt Venäjällä, enkä pidä siitä."

Opettaja Marina Smirnova kertoo, ettei koulusta enää tehdä opintomatkoja Moskovaan, koska se on kallista ja hankalaa viisumien takia. Sen sijaan ryhmä oppilaita kävi viime vuoden lopussa vierailulla Ranskan Strasbourgissa. Siellä tutustuttiin Euroopan parlamenttiin.

Aika jännä tieto kun ottaa huomioon, että tässä kaupungissa 56 prosenttia vastusti kansanäänestyksessä Latvian EU-jäsenyyttä. Vastustajista valtaosa kuului venäläisvähemmistöön.

Latvia kuuluu EU:n lisäksi puolustusliitto Natoon, jonka selkänojaan se on tukeutunut itänaapurin pelossaan.

Luottamus Naton niin kutsuttuun viidenteen artiklaan on vahva. Se velvoittaa liiton jäsenet puolustamaan toisiaan.

Marko Mumm
Latvian pääkaupungissa Riiassa asuu lähes yhtä paljon venäjänkielisiä kuin latvialaisia. Latviassa on edelleen noin 260 000 venäläistä, jotka jäivät ilman kansalaisuutta, kun Latvia itsenäistyi vuonna 1991.
Latvian pääkaupungissa Riiassa asuu lähes yhtä paljon venäjänkielisiä kuin latvialaisia. Latviassa on edelleen noin 260 000 venäläistä, jotka jäivät ilman kansalaisuutta, kun Latvia itsenäistyi vuonna 1991.

Latvian on arveltu olevan yksi Naton heikoista pisteistä suuren venäläisvähemmistönsä takia. Jos Venäjä haluaisi kokeilla Krimin oppeja Latviassa, se ei aloittaisi vyöryttämällä panssariajoneuvoja rajan yli Rezekneen.

Hybridisota alkaisi propagandalla, kylvämällä kaltoinkohtelun tunnetta Agulen ja hänen ystäviensä seuraaman Venäjän television välityksellä.

Sitten saapuisivat tunnuksettomat venäläissotilaat, niin kutsutut vihreät miehet. Rezeknen kaupungintalon valtaus laitettaisiin näyttämään paikallisten, Latvian keskushallintoon tyytymättömien asukkaiden toimilta.

Nato-kumppanit ehkä empisivät joukkojen lähettämistä.

Voisiko tällaista tapahtua Rezeknessä? Voisiko siitä tulla Putinin hybridisodan näyttämö?

"Ei lainkaan mahdollista! Me emme halua olla osa Venäjää", sanoo näyttelijä Andris Ušpelis.


Venäläinen teatteri sijaitsee keskusaukion vastakkaisella laidalla kouluun nähden. Sinne päästäkseen täytyy jälleen ohittaa Latgalen Mara, joka itse asiassa on alkuperäisen patsaan jäljennös. Neuvostovallan aikana viranomaiset tuhosivat patsaan kahdesti.

Venäläisen koulun opettajan Marina Smirnovan mukaan koulusta ei enää tehdä opintomatkoja Moskovaan, koska se on kallista ja viisumien takia hankalaa.
Venäläisen koulun opettajan Marina Smirnovan mukaan koulusta ei enää tehdä opintomatkoja Moskovaan, koska se on kallista ja viisumien takia hankalaa.

Venäläinen teatteri vaalii patsaan julistamaa yhtenäisen Latvian periaatetta. Teatterissa työskentelee nimestä huolimatta sekä venäläis- että sekaperheistä tulevia näyttelijöitä. Lapsille suunnattuja esityksiä tehdään sekä latviaksi että venäjäksi, ensimmäinen latviankielinen aikuisten näytelmä tulee syksyllä.

"Kaikissa maissa on nationalisteja. Mutta Ukrainan pitäisi toimia esimerkkinä siitä mitä tapahtuu, kun kansallismieliset tunteet päästetään valloilleen", sanoo ohjaaja Aivars Pecka.

"En usko, että Latvia on Venäjälle millään muotoa strategisesti mielenkiintoinen."

Mielenkiintoinen tai ei, ainakaan vielä ei näytä siltä, että Putin olisi halukas kokeilemaan viitosartiklan joustavuutta.

Mutta kohteleeko Latvia hyvin venäläisvähemmistöään, joka muodostaa noin 26 prosenttia väestöstä? Sitä pitää mennä kysymään Riian pormestarilta Nils Ušakovsilta.
"Meillä on ongelmia", Ušakovs sanoo.

Hän on ensimmäinen venäläistaustainen pormestari pääkaupungissa, jossa asuu lähes yhtä paljon venäjänkielisiä kuin latvialaisia. 38-vuotias Ušakovs on opiskellut Tanskassa Euroopan integraatiota ja puhuu venäjän lisäksi latviaa ja englantia. Lähes 80 prosentilla kaupunkilaisista on hänestä myönteinen kuva.

Pormestarin toimistossa Riian vanhassakaupungissa tulee ensimmäisenä vastaan kaksi kissaa. Pörröisellä ja sosiaalisella Kuzjalla on venäläinen nimi. Lyhytkarvainen ja arempi Muris on saanut latvialaisen nimen.

Niin että ne ongelmat?

Vuoden 2012 kansanäänestyksessä 75 prosenttia äänestäjistä torjui venäjän hyväksymisen valtion toiseksi viralliseksi kieleksi.

"En usko, että Latvia on Venäjälle millään muotoa strategisesti mielenkiintoinen", teatteriohjaaja Aivars Pecka sanoo.
"En usko, että Latvia on Venäjälle millään muotoa strategisesti mielenkiintoinen", teatteriohjaaja Aivars Pecka sanoo.

Ušakovs myöntää, että arjessa venäjällä pärjää ja saa palvelua. Hän kuitenkin haluaa joustavuutta kielilakiin – käytännössä esimerkiksi sitä, että sosiaalitukia hakiessa kaavakkeet saisi täyttää myös venäjäksi.

"Kun puhutaan ihmisistä, jotka hakevat sosiaalitukea, he luultavasti tarvitsevat sitä joskus siksi, etteivät puhu latviaa."

Kieltä suurempi ongelma on niin kutsuttujen kansalaisuudettomien määrä. Latviassa on edelleen noin 260 000 etnistä venäläistä, jotka jäivät ilman kansalaisuutta maan itsenäistyttyä 1991.

Ušakovs uskoo ongelman hoituvan "luonnollisesti".

"Suurin osa kansalaisuudettomista on 60 tai sitä vanhempia."

Kansalaisuuden saa suorittamalla kokeen, joka mittaa kielitaitoa ja historian tuntemusta. Ušakovs itse hankki Latvian kansalaisuuden 1999.

Artikkeliin liittyvät

Monet eivät kansalaisuutta edes halua, sillä sen jälkeen Venäjälle matkustamiseen tarvitsisi viisumin. Ei-kansalaisina heillä on oikeus matkustaa vapaasti sekä Venäjällä että EU:n alueella.

Lisäksi he ovat oikeutettuja samaan sosiaaliturvaan kuin muutkin latvialaiset. Se mikä puuttuu on äänioikeus ja oikeus työskennellä tietyissä viroissa kuten poliisissa ja puolustusvoimissa.

Ilman kansalaisuutta ei voinut äänestää myöskään viime vuonna järjestetyissä parlamenttivaaleissa, jotka Ušakovsin johtama Harmonia-puolue jälleen voitti.

Puolueen äänestäjistä 60 prosenttia oli venäjänkielisiä ja 20 prosenttia latvialaisia. Ušakovs on halunnut luoda Harmoniasta kaikki kansanryhmät yhdistävän sosiaalidemokraattisen puolueen eikä venäjänkielisten äänitorvea. Hän haluaa murtaa etniset rajat äänestämisessä.

"Uskon puolueiden muodostamiseen ideologisten arvojen pohjalta."

Kasvojenpesu ei ole vakuuttanut Latvian muita puolueita, vaan Harmonia on jätetty hallituksen ulkopuolelle.

Ušakovsilla on silti haaveissa kivuta jonain päivänä pääministeriksi. Nykyistä pääministeriä Laimdota Straujumaa hän on baltialaismedian mukaan haukkunut Brežneviksi mummon vaatteissa. Pääministeri vastasi nimittämällä Ušakovsia Pinokkioksi.

Tummakulmakarvainen Leonid Brežnev oli Neuvostoliiton johtaja vuosina 1964-1982. Pinokkio on satuhahmo, jonka nenä kasvaa valehdellessa.

Ušakovsin nenä ei värähdäkään, kun hän puhuu Latviasta, Venäjästä ja EU:sta.

"On erittäin tärkeää, että me olemme osa EU:ta ja Natoa ja nyt myös euroaluetta."

Mutta myös hyvät suhteet Venäjään pitäisi osata säilyttää, muistuttaa pormestari. Hän ei arkaile moittia EU:n sanktioita Venäjää vastaan.

"EU:lla on tietenkin oikeus kysyä Venäjältä kysymyksiä sen roolista Ukrainan kriisissä ja EU:lla on oikeus saada niihin vastauksia. Mutta en usko, että sanktiot auttavat Euroopan unionia saavuttamaan tavoitettaan."

Ušakovsin huolet ymmärtää. Riian satama työllistää 20 000 ihmistä, ja sieltä kulkee esimerkiksi hiiltä Latvian rautateitä pitkin Venäjälle. Pakotteiden puristuksessa Venäjä tähyää muita reittejä. Myös venäläisturistit ovat alkaneet kaikota.

Mutta palataan Rezekneen ja kielikysymykseen.

Tässä kaupungissa suurin osa asukkaista halusi kansanäänestyksessä, että venäjästä tulee virallinen kieli. Mutta ei ilmeisesti venäläisen teatterin väki.

"Ei venäjästä tarvitse tehdä virallista kieltä. Miksi tarvitsisi?" kysyy näyttelijä Ušpelis.

"En ymmärrä, jos Latviassa asuva ei osaa latviaa. Sitten ei kunnioita kotiaan."

Samaa mieltä ovat venäläiskoulun lukiolainen Agule. Vaikkakin hän myöntää, että latvialaisten kavereiden kanssa puhekieli on yleensä aina venäjä.

"Ryhmässä, jossa on viisi latvialaista ja yksi venäläinen, kaikki puhuvat venäjää."

Ulkona on alkanut tuiskuttaa lunta. Latgalen Mara seisoo kuin patsas aukiolla, jossain teatterin ja koulun välimaastossa.

Kahden kilometrin päässä täältä sijaitsee kaupungin juna-asema. Siellä on mahdollisuuksia moneen suuntaan, koska Rezekne sijaitsee Riika-Moskova ja Varsova-Pietari-junaratojen risteyksessä.

Venäjän kielen virallistamiseen ei uskota Latviassa.
Venäjän kielen virallistamiseen ei uskota Latviassa.
Venäläisvähemmistö Itä-Latvian Rezeknessä kokee Venäjän etäisenä ja Latvian kotoisana. Venäjän kielen virallistamista maan toiseksi kieleksi ei pidetä tarpeellisena. Toimittaja: Virve Kähkönen. Kuvaus: Marko Mumm.

Kello 19.55 lähtisi juna Moskovaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat