Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satelliittikuvat paljastavat Pohjois-Korean karmeudet ja diktaattorin ökyasunnot

Ulkomaat
 
Salaperäinen Pohjois-Korea paljastuu kaikille satelliittien avulla
Salaperäinen Pohjois-Korea paljastuu kaikille satelliittien avulla
Hakukoneyhtiö Googlen palvelu paljastaa muun muassa maan eliitin suunnattomat palatsit, poliittisten vankien leirit ja sotilassalaisuudet. Toimittaja: Petteri Tuohinen, editointi: Kristiina Marttinen.

Pohjois-Korean diktaattorilla Kim Jong-unilla ei ole vapaa-ajallaan pulaa tekemisestä.

Jos pääkaupunki Pjongjangin tunnelma ahdistaa, voi hän hypätä yksityiseen junaan, joka vie diktaattorin suoraan noin kymmenen kilometrin päässä olevaan residenssiin numero 55. Ja jos tämä palatsi alkaa jo kyllästyttää, voi hän valita viikonloppukohteen lukuisista muista vastaavista vaihtoehdoista.

Asuinpaikka numero 55 valmistui tiettävästi vuonna 1983 Kimin isoisän Kim Il-sungin aikaan. Vesialtaiden ja virkistävien puutarhojen äärellä Kim voi tuntea olonsa turvalliseksi, sillä alue on suojattu raskaalla vartioinnilla, miinakentillä ja sähköaidoilla. DailyNK-lehden mukaan maan alle on rakennettu sodan varalta komentokeskus, joka on suojattu ydinsäteilyltä.

Google Earth
Satelliittikuvapalvelun kautta voi kurkistaa muun muassa tälle Pohjois-Korean diktaattorien asuinalueelle lähellä Pjongjangia.
Satelliittikuvapalvelun kautta voi kurkistaa muun muassa tälle Pohjois-Korean diktaattorien asuinalueelle lähellä Pjongjangia.

Ja vaikka joku tekisikin iskun alueelle, pääsee sieltä kätevästi karkuun maanalaisia tunneleita pitkin. Ahtauskaan tuskin tulee tilalla ahdistamaan, sillä alue on kaikkiaan noin 12 neliökilometrin kokoinen.

Kurkistaminen erakkovaltion salaisuuksiin on ollut jo vuosia mahdollista kenelle tahansa Google Earthin North-Korea Uncovered -palvelun avulla. Pohjois-Koreasta otettuihin satelliittikuviin on jo kahdeksan vuoden ajan lisätty mittava määrä tietoa, jota ei esimerkiksi maahan menevä turisti pääsisi koskaan näkemään.

Tavanomaisten kohteiden lisäksi palveluun on listattu muun muassa Pohjois-Korean ydinlaitoksia, ohjusten laukaisupaikkoja, diktaattoreiden ökyasuntoja, joukkohautapaikkoja sekä pahamaineisia poliittisten vankien leirejä.

Pohjois-Korea on kiistänyt toistuvasti, ettei maassa ole länsimaiden arvostelemia vankileirejä. Pohjoiskorealaisten tekemien omien tutkimusten mukaan ihmisoikeudet eivät ole missään muualla maailmassa yhtä hyvällä tolalla.

Palvelu on ollut pitkälti mahdollinen amerikkalaisen tutkijan ja ekonomistin Curtis Melvinin ansiosta. Hän ja monet muut Pohjois-Koreasta kiinnostuneet ovat tehneet omaa salapoliisityötä yhdistelemällä muun muassa pohjoiskorealaisten loikkareiden kertomuksia, julkista tietoa sekä maanpinnalta otettuja valokuvia toisiinsa. Lopputuloksena on syntynyt jatkuvasti päivittyvä satelliittikartta maailman sulkeutuneimmasta valtiosta.

"Tämä on demokratisoitunutta tiedustelupalvelua", Melvin totesi Wall Street Journal -lehdelle.

Melvin ja muut tutkijat uskovat löytäneensä myös suunnattomia hautoja, joissa lepää 1990-luvun nälkävuosina kuolleita pohjoiskorealaisia. Nälkään kuoli tuolloin vähintään satojatuhansia ihmisiä.

"Olemme osoittaneet kohteita, joista Pohjois-Korea on ylpeä ja eniten häpeissään. Haudat kattavat kokonaisia vuoria", Melvin totesi Brisbane Times -lehdelle.

Karttatietoihin on yhdistetty myös muuta tietoa kohteesta kuten lehtiartikkeleita. Google Earth -palveluun lisättävä tietopaketti on ladattu jo noin 250 000 kertaa.

Melvin pitää havainnoistaan myös blogia. Yhdessä tuoreimmista kirjoituksistaan Melvin kertoo uudesta kiitoradasta, joka on rakennettu Kimin tilalle Wonsanissa.

"Viime kesänä Kimin tekemien opastuskierrosten perusteella näyttää siltä, että hän on viettänyt paljon aikaa Wonsanissa –– Ehkä tulevissa satelliittikuvissa voimme nähdä hänet kiitoradalla henkilökohtaisessa lentokoneessaan", Melvin kirjoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat