Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan seuraava verilöyly on valmisteilla

Ulkomaat
 

Viimeiset raketit olivat tuskin ehtineet iskeytyä lauantaina Mariupoliin, kun Donetskin "kansantasavallan" johtaja Aleksandr Zahartšenko julisti "hyökkäyksen Mariupoliin" alkaneen.

Mitään hyökkäystä Mariupoliin ei lauantain eikä sunnuntain aikana kuulunut. Aiempaa massiivisempi hyökkäysoperaatio kyllä alkoi, mutta aivan toisaalla, nimittäin Debaltsevessä Donetskin ja Luhanskin alueiden rajalla.

Ukrainan hallitsema alue työntyy kiilana keskelle kapinallisaluetta pitkin Harkova–Rostov-valtatien ympäristöä. Kiilan kärjessä on rautateiden risteysasema, alun perin 30 000 asukkaan Debaltseve. Kaupungista on taisteltu kuukausia tulitaukosopimuksesta huolimatta.

Donetskin lentokentän taisteluiden laannuttua Venäjän-mieliset kapinalliset näyttävät päässeen Debaltsevessa niskan päälle. Donetskissa aluetta on ryhdytty kutsumaan kaupungin venäläisen nimen mukaan Debaltsevon puolimotiksi.

Donetskin "kansantasavallan" asejoukkojen sunnuntai-iltana julkaiseman tilannekartan perusteella etuliite "puoli" on kohta turha.

Kapinallisjoukot ovat saartamassa Ukrainan hyökkäyskiilan kärkeä kolmeen eri ryhmään. Donetskin tietojen mukaan niissä on yhteensä 7 000–8 000 Ukrainan sotilasta.

Debaltsevessa on toiminut Ukrainan, Venäjän ja separatistien yhteinen valvontakeskus, jonka tehtävänä on ollut valvoa tulitaukosopimuksen toteutumista yhteistyössä Etyjin kanssa. Sunnuntaina keskus evakuoitiin venäläisine upseereineen päivineen Soledariin, Ukrainan hallitsemalle alueelle.

Kaupunkiin jääneet siviilit ja sieltä paenneet asukkaat vaihtoivat tietoa sukulaisten ja tuttavien kohtalosta sosiaalisessa mediassa, sillä puhelinyhteydet ovat olleet pari päivää surkeat.

"Debaltseve on seuraava tärkeä piste lentokentän jälkeen", Ukrainan ulkomaantiedustelun entinen johtaja, kenraali Nikolai Malomuž sanoi sunnuntaina TSN-uutissivustolle. "Mariupolin iskulla haluttiin vain aiheuttaa paniikkia."

Ukrainassa luultavasti monelle on jo tullut mieleen elokuinen Ilovaiskin motti, jossa virallisten lukujen mukaan kuoli 300 Ukrainan sotilasta ja yli 500 jäi vangiksi. Kiovassa syytökset sinkoilivat ja puolustusministeri joutui eroamaan.

Debaltsevessa on tarjolla ainekset paljon pahempaan.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat