Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bambutarjoiluun tottuneet pandat tarvitsevat erätaito-oppeja

Jättiläispandat lisääntyvät eläintarhoissa aiempaa paremmin. Suomikin on kiinnostunut saamaan pandoja Kiinasta. Luontoon pandoja ei voi päästää ilman selviytymiskoulutusta.

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Pandat ottavat rennosti pandakeskuksessa Kiinan Chengdussa.
Pandat ottavat rennosti pandakeskuksessa Kiinan Chengdussa. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Pandat osaavat ottaa rennosti. Kiinan Chengdussa sijaitsevassa pandojen lisääntymisen tutkimuskeskuksessa suurin osa pandoista joko makailee tai syö. Tai makaa ja syö.

Urospanda Long Bang maleksii suuressa betoniaitauksessaan uneliaan näköisenä. Naaraspanda Su Su mässyttää lasiseinäisessä häkissään istuallaan bambua.

Fakta

Parituhatta karhukissaa

 Jättiläispandoja oli luonnossa noin 1 600, kun ne viimeksi laskettiin 2004. Maailman eläintarhoissa on yli 400 pandaa, joista valtaosa Kiinassa.

 Luonnonvaraisia pandoja on enää vain Kiinassa, ja sielläkin vain kolmessa maakunnassa.

 Pahin uhka pandoille on sopivien elinympäristöjen pieneneminen ja sirpaloituminen, kun bambumetsiin rakennetaan esimerkiksi viljelyksiä, kaivoksia tai moottoriteitä.

 Kiinaksi panda on xiongmao eli karhukissa.

Jättiläispanda on yksi maailman uhanalaisimmista eläimistä. Kymmenen vuotta sitten niitä laskettiin olevan luonnonvaraisina noin 1 600. Tuoreempaa lukua ei ole, mutta uusimman laskennan tulokset on määrä julkistaa kevään mittaan.

Ainakin eläintarhoissa pandat ovat kuitenkin lisääntymään päin, sillä pandoja on saatu tuottamaan jälkeläisiä vankeudessa enemmän kuin takavuosina.

Yksi Kiinan merkittävimmistä pikkupandoja tuottavista laitoksista on tämä tutkimuskeskus Sincuanin pääkaupungissa Chengdussa. Se on myös pandaeläintarha.

Kun keskus vuonna 1987 perustettiin, jättiläispandoja oli kuusi, mutta nyt niitä on 138, kertoo pandakeskuksen eläinten hoidosta vastaava johtaja Wu Kongju. Viisi pandoista on löydetty sairaina tai aliravittuina luonnosta, loput ovat syntyneet pandakeskuksessa.

"Lisääntymisnopeus on ollut harvinaisen hyvä", Wu sanoo.

Tulokset näkyvät pandakeskuksen pikkupandojen osastolla. Siellä röhnöttää maassa, puissa ja telineillä joukoittain noin puolivuotiaita, viime vuonna syntyneitä pandoja.

Kaikkiaan Kiinan eläintarhoissa syntyi viime vuonna 36 pandaa, joista 32 oli elossa vielä vuodenvaihteessa, kertoi Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua tammikuun alussa.

Pandojen saaminen lisääntymään ei ole helppoa. Ensinnäkin pandanaaraiden kiima-aika kestää vain kolme päivää vuodessa. Vain sinä aikana ne voivat hedelmöityä.

Pandat myös valikoivat tarkkaan, kenen kanssa ne suostuvat parittelemaan. Nykyisin tosin käytetään yhä enemmän keinohedelmöitystä.

Ongelmana on myös pentukuolleisuus, sillä panda on syntyessään hyvin pieni ja heikko ruipelo suhteessa aikuisen eläimen kokoon. Kuolleisuus on kuitenkin saatu selvästi vähenemään parinkymmenen vuoden takaisesta, jolloin vain noin joka kolmas eli aikuiseksi.

Vankeudessa syntyneitä pandoja yritetään myös istuttaa luontoon, mutta bambutarjoiluun ja ilmastoituihin huoneisiin tottuneille eläimille luonnossa selviytyminen on vaikeaa.

Ensimmäinen luontoon viety vankeudessa syntynyt panda sai lähes kolme vuotta selviytymiskoulutusta, ennen kuin vapaus koitti huhtikuussa 2006. Viisivuotias uros Xiang Xiang osasi rakentaa pesän, etsiä ruokaa ja merkitä reviirinsä, mutta silti se löytyi kuolleena sichuanilaisesta metsästä vain kymmenen kuukautta vapauttamisestaan. Se oli pudonnut puusta ilmeisesti toisen pandan kanssa käydyn tappelun yhteydessä.

Sittemmin pandojen erätaitokoulutusta on parannettu, ja niitä on päästetty luontoon ainakin kolme lisää. Luontoon päästämisiä on tarkoitus lisätä.

Pandojen suojeluun Kiinaa motivoi se, että Kiina pitää pandaa kansallisaarteenaan, ja eläimellä on tärkeä valtiollinen tehtävä. Nyt Suomikin on hakeutumassa Kiinan niin sanotun pandadiplomatian piiriin.

Suomi selvittelee mahdollisuuksia saada pandoja Ranuan ja Ähtärin eläinpuistojen aloitteesta. Maa- ja metsätalousministeriö on jo päättänyt, että Kiinalle esitetään pandojen sijoituspaikaksi Ähtäriä. Myös siellä tavoitteena olisi saada pandat lisääntymään, sanoo eläinpuiston intendentti Mauno Seppäkoski puhelinhaastattelussa.

Kiina ei ole vielä ottanut kantaa Suomen pandatoiveisiin. Neuvottelut pandoista ovat käynnistymässä Suomen ja Kiinan valtioiden välillä, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. "Etenemme Kiinan normaalin pandaprotokollan mukaan."

Pandoja ei kannata odottaa Ähtäriin ainakaan tänä vuonna, jos Kiina niitä ylipäätään antaa.

Kiina luovuttaa pandoja maihin, joiden kanssa se haluaa korostaa ystävällisiä välejä. Eläintarhat valikoidaan erittäin tarkkaan, ja eläimet annetaan vain lainaksi. Kymmenen vuoden lainasta täytyy maksaa useita miljoonia euroja. Jos pandoille syntyy pentuja, ne omistaa Kiina.

Mikko Paakkanen HS
Chengdu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat