Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka-ongelma ei hävinnytkään itsestään

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Kreikan koko kriisiä on leimannut katteeton optimismi ja usko siihen, että asiat kyllä järjestyvät. Asenne ei ole ollut yhdenkään osapuolen yksinoikeus. Niin kreikkalaiset kuin Kreikan rahoittajatkin ovat luottaneet, että ongelmat häviävät ajan myötä.

Niin ei ole tietenkään käynyt.

Siitä on nyt viisi vuotta, yksi viikko ja yksi päivä, kun Kreikan taloustilanteen koko surkeus paljastui muiden euromaiden valtiovarainministereille. Silti Kreikan ensimmäisen lainaohjelman rakentaminen kesti kolmisen kuukautta. Kreikka kielsi tarvitsevansa apua, ja muut olivat uskovinaan.

Sama koreografia on toistunut monta kertaa. Kukaan ei halunnut aluksi myöntää, että Kreikka tarvitsee lisää rahaa tai että velkoja on pakko leikata. Kerta toisensa jälkeen vakuuttelut ovat osoittautuneet tyhjiksi. Kreikka-ongelma ei ole hävinnyt, vaikka se onkin aina välillä päässyt unohtumaan muilta euromailta.

Kreikassa ongelmat eivät ole unohtuneet päiväksikään. Rajut leikkaukset ovat olleet hedelmällistä maaperää sosiaalisille ongelmille ja poliittiselle murrokselle. Siksi Syrizan voittoa ei voi pitää yllätyksenä. On enemmän kuin luonnollista, että äänestäjät valitsevat puolueen, joka lupaa lopettaa kurjuuden.

Kreikka-ongelmassa ei ole kuitenkaan ollut enää pitkään aikaan kyse vain rahasta. Kyse on siitä, mikä on oikein ja kenen pitää joustaa. Kyse on oikeudenmukaisuudesta.

Ei voi olla oikein, että tavalliset kreikkalaiset kituvat vuosikausia vailla kunnon tulevaisuudennäkymiä. Se on kohtuutonta – olkoonkin, että kreikkalaiset itse valitsivat aikoinaan johtajansa, jotka veivät Kreikan taloudellisen turmion tielle.

Mutta ei voi olla oikein sekään, että yhdessä sovituista asioista ei pidetä kiinni. Ei ole oikein, että uusi hallitus lipeää edellisen hallituksen sitoumuksista. On kohtuutonta, jos yksi maa saa velat anteeksi, kun muut ponnistelevat kuiville.

Kreikan on lähes mahdotonta maksaa kaikkia velkojaan takaisin. Mitä nopeammin tämä tunnustetaan, sen parempi. Sen jälkeen pitää myöntää, että Kreikka-ongelmaan ei ole oikeaa ratkaisua. Ateenassa, Berliinissä ja Helsingissä käsitykset oikeudenmukaisuudesta ovat liian kaukana toisistaan.

Annamari Sipilä
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat