Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitkä ovat Suomen riskit Kreikassa ja muita vastauksia

Syrizan vaalivoitto ei aiheuttanut juuri sekaannusta markkinoilla, mutta avoimia kysymyksiä on yhä paljon

Ulkomaat
 

Miksi monet kreikkalaiset ovat vihaisia?

Elintaso on romahtanut ja ihmisten elämä on kurjistunut.

Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea katsoi vuonna 2013, että Kreikalta vaaditut julkisen talouden menoleikkaukset ovat loukanneet eläkeläisten perus- ja ihmisoikeuksia. Työttömyysaste on Kreikassa EU:n tilastokeskuksen Eurostatin mukaan 26 prosenttia.

 

Mistä elintason romahdus johtuu?
Kreikalle annettujen hätälainojen ehtona oli, että Kreikka supisti voimakkaasti julkisen talouden menojaan, kiristi verotusta, pienensi vähimmäispalkkoja ja eläkkeitä, uudisti työmarkkinoita ja tehosti veronkantoa.

Osittain ehtojen takia talous vajosi ankaraan taantumaan ja elintaso romahti.

Bruttokansantuote on Eurostatin tilastojen mukaan romahtanut kriisin kuluessa noin 20 prosenttia. Talous on nykyisin samalla tasolla kuin yli kymmenen vuotta sitten.

 

Kuinka paljon Kreikalla on velkaa?
Julkisen talouden velka oli Eurostatin mukaan heinä–syyskuussa 316 miljardia euroa. Suhteessa bruttokansantuotteeseen velkaa oli 176 prosenttia.

Finanssiyhtiö Citigroupin ennusteen mukaan julkisen talouden velkasuhde kasvaa tänä vuonna 179 prosenttiin, ja julkisen talouden alijäämä on 1,7 prosenttia. Alijäämä tarkoittaa, että julkisen talouden menot ovat tuloja suuremmat.

 

Kuinka paljon Kreikan pitää lyhentää lainojaan tänä vuonna?
Lainoja erääntyy maksettavaksi 16 miljardia euroa tänä vuonna. Citigroup arvioi, että Kreikka tarvitsee uutta rahoitusta vähintään kahdeksan miljardia euroa tänä vuonna.

Jos Kreikka noudattaa hätälainaohjelman ehtoja, se saa tänä vuonna 7,2 miljardia euron lainaerän, josta Euroopan rahoitusvakausvälineen osuus on 1,8 miljardia euroa ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n osuus 3,6 miljardia euroa. Lisäksi eurovaltioiden keskuspankkien eurojärjestelmä maksaa Kreikalle 1,8 miljardia euroa tuloista, jotka sen hallussa olevista Kreikan joukkolainoista tulevat.

 

Voiko Kreikka selvitä suuresta velkataakastaan?
Todennäköisesti ei, jos hätärahoituksen ehtoja ei helpoteta. Jos eurovaltiot myöntävät helpotuksia Kreikan lainojen takaisinmaksuun, niiden riskit kasvavat. On myös mahdollista, että Kreikka tarvitsee vielä kolmannen hätärahoituksen.

 

Miksi eurovaltiot ja IMF ovat rahoittaneet Kreikkaa?
Ylivelkaantumisen takia Kreikka ei saa lainaa rahoitusmarkkinoilta. Estääkseen valtion täysimittaisen maksukyvyttömyyden eurovaltiot ja IMF ovat antaneet hätälainaa.

Maksukyvyttömyydestä seuraisi todennäköisesti eroaminen eurosta. Se romuttaisi talous- ja rahaliiton poliittista arvovaltaa, koska euro on julistettu peruuttamattomaksi.

 

Miten muilla kriisivaltioilla menee?
Irlannissa, Portugalissa ja Espanjassa talous on alkanut kasvaa. Irlanti irtautuu Euroopan rahoitusvakausvälineen hätärahoituksesta vuonna 2042 ja Portugali vuonna 2040, jolloin ne maksavat viimeiset lainaeränsä takaisin.

Espanja maksaa viimeisen lainaeränsä Euroopan vakausmekanismille vuonna 2027.

 

Mitkä ovat Suomen riskit Kreikassa?
Suoraa lainaa Kreikalle on miljardi euroa, ja takausvastuu Euroopan rahoitusvakausvälineen Kreikalla antamista hätälainoista on noin 5,4 miljardia. Suomen "vakuuden" arvo on noin 930 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat