Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auschwitzista selvinnyt: Enpä usko, että ihmiskunta on oppinut mitään

Auschwitzin keskitysleiristä selvinnyt 86-vuotias berliiniläiseläkeläinen pelkää, ettei ihmiskunta ole oppinut historiasta juuri mitään

Ulkomaat
 
Auschwitzista selvinnyt 86-vuotias Edita Fischer kertoo kokemuksistaan
Auschwitzista selvinnyt 86-vuotias Edita Fischer kertoo kokemuksistaan
Slovakiassa syntynyt juutalainen Edita Fischer joutui 16-vuotiaana Auschwitziin. Hän selvisi hengissä, toisin kuin äitinsä, isänsä ja kymmenvuotias pikkusiskonsa. Berliinissä asuva Fischer kertoo HS:n haastattelussa mietteensä siitä, onko ihmiskunta oppinut.
christian jörgensen
"Jotenkin vain tuntee vihaa niitä kohtaan, joita ei saatu kiinni", Edita Fischer sanoo natsi-Saksan keskitysleirivartijoista.
"Jotenkin vain tuntee vihaa niitä kohtaan, joita ei saatu kiinni", Edita Fischer sanoo natsi-Saksan keskitysleirivartijoista.

Berliini. Riisutaanko kengät eteisessä?

"Minulla ei olisi mitään sitä vastaan", kuuluu ääni peremmältä.

Ääni on hauras mutta määrätietoinen. Se on 86-vuotiaan rouva Edita Fischerin ääni.

Kengät lähtevät rivakasti jalasta. Fischeriä on syytä kuunnella. Hän kuuluu harvinaiseksi käyneeseen joukkoon, Auschwitzista selvinneisiin.

Slovakianjuutalainen Fischerin perhe – isä Adolf, äiti Rosa, Edita ja hänen pikkusiskonsa Lydia – kuljetettiin tuhoamisleirille lokakuussa 1944.

Muut katosivat jäljettömiin.

"Päällimmäinen muistoni on ero. Äitini yritti vielä ottaa minut käsikoukkuun, mutta SS-mies repi minut irti. Äitini oli 36-vuotias, siskoni kymmenen. Ero on sellainen asia, jota tulen nieleksimään aina, aina, aina."

Fakta

Auschwitz vapautettiin 27. tammikuuta 1945

 Auschwitz oli natsi-Saksan tuhoamisleireistä suurin.

 Auschwitzissa ja erityisesti siihen kuuluneella Birkenaun leirillä murhattiin vuosina 19401945 yli miljoona, ehkä jopa 1,5 miljoonaa ihmistä.

 Uhreista selvä enemmistö oli juutalaisia. Auschwitzissa murhattiin paljon muihinkin väestönryhmiin kuuluvia, kuten puolalaisia poliittisia vankeja, neuvostoliittolaisia sotavankeja, romaneja ja homoja.

 Puna-armeija vapautti Auschwitzin 27. tammikuuta 1945.

 27. tammikuuta on monissa maissa, myös Suomessa, vainojen uhrien muistopäivä.

Edellisestä tapaamisestamme on kulunut 16 vuotta. Keväällä 1998 Frau Fischer – niin kuin saksaksi kohteliaasti puhutellaan – kertoi HS:lle elämäntarinansa samassa paikassa, kodissaan Berliinin Schönebergissä.

"Olen asunut tässä vuodesta 1961."

Vuodet ovat kuluneet. Rouva Fischer on vanhentunut. Kukapa meistä ei olisi.

Fischer valittelee voimiensa ehtymistä. Vuonna 2013 hän kaatui pahasti. Lonkka murtui. Liikkuminen on käynyt vaikeaksi. Kotiapu käy viisi kertaa päivässä.

On siinä ja siinä, rohkeneeko Edita Fischeriä edes haastatella, erityisesti kun aihe on niin raskas: holokaustin muisto 70 vuotta Auschwitzin vapauttamisen jälkeen.

Mutta Fischer haluaa tulla haastatelluksi. Aihe on tärkeä – kyynärvarteen tatuoitu Auschwitzin vankinumero ei katoa, ja ajatus kulkee terävästi.

Onko rouva Fischer päässyt sinuiksi menneisyyden kanssa?

Artikkeliin liittyvät

Voiko rikollisille, kansanmurhan käsikassaroille, antaa koskaan anteeksi?

"Nuoria [saksalaisia] en ikinä syytä mistään, hehän eivät olleet silloin olemassa, miten heitä vastaan voisi mitään kantaa."

"Mutta vanhemmat sukupolvet, minun ikäiseni. . ."

"Minähän olin silloin 16-vuotias, ja keskitysleirien vartijat 20- tai 22-vuotiaita. Ja sellaiset naiset, jotka nyt myös ovat vanhoja, jotka olivat leireissä ja ruoskivat siellä ihmisiä – minulla on heistä mielipiteeni."

"Jotenkin vain tuntee vihaa niitä kohtaan, joita ei saatu kiinni. Monet onnistuivat painumaan maan alle. Kerran televisiossa haastateltiin keskitysleirin naisvartijaa, joka elää onnellisena pikku talossaan Etelä-Saksassa. Heitä on niin paljon."

Suurin osa natsi-Saksan keskitysleirien "tavallisista" vartijoista ei koskaan ole joutunut vastuuseen teoistaan.

Onko ihmiskunta oppinut jotain?

"Ei, enpä oikein usko."

Edita Fischer mainitsee erityisesti naisvartijat, koska hän vietti sodan viime kuukaudet Ravensbrückin keskitysleirissä ja sen alaleirissä Genshagenissa, melko lähellä Berliiniä.

Ravensbrück oli naisten keskitysleiri, jossa oli paljon parikymppisiä naisvartijoita. Sodanjälkeisten lukuisien todistajanlausuntojen mukaan he kohtelivat vankeja sadistisen julmasti.

Siitä huolimatta Ravensbrück oli Edita Fischerin "pelastus". Luhistuva natsi-Saksa yritti sodan lopussa pitää varusteluteollisuuden pyörimässä, ja siihen tarvittiin orjatyövoimaa.

Joulukuussa 1944 Fischer siirrettiin Auschwitzista länteen. Auschwitzissa hän olisi todennäköisesti menehtynyt. SS-miehet pakottivat kymmeniätuhansia Auschwitzin vankeja hyisille kuolemanmarsseille paria viikkoa ennen kuin puna-armeija vapautti leirin 27. tammikuuta 1945.

Paleltumaan joutui sinä talvena myös Fischer. Hän muistaa muun muassa 80 kilometrin vankikuljetuksen kuorma-auton avonaisella lavalla.

Fischer päätyi pakkotyöhön Mercedes Benzin lentokonemoottoritehtaalle. Hän vapautui vasta aivan sodan lopussa, toukokuussa 1945.

Fischerillä ei tosin ollut mitään tekemistä moottoreiden kanssa.

"Minun täytyi tehdä raskasta työtä ulkona. Lastata kärry kivillä, työntää kärry alas, kipata kivet, sitten taas ylös, sitten taas alas, järjetöntä työtä. Leiristä voisi puhua tuntikausia."

Meillä ei ole tuntikausia.

Frau Fischer sanoo puolen tunnin aikana pariinkin otteeseen, että häntä väsyttää.

Toistuvista ehdotuksista huolimatta hän ei kuitenkaan halua päästää pois. Hän haluaa jatkaa kertomista.

Hän kertoo onnellisesta varhaislapsuudestaan Tšekkoslovakian Bratislavassa ja isästään Adolfista ("oli hänellekin nimi annettu"), joka oli kirjanpainaja ja kääntäjä.

Hän kertoo slovakialaisen juutalaisvihan kasvusta 1930-luvun lopulla. Kymmenvuotiaana hän sai kuulla hyvältä ystävältään, että tämän äiti oli kieltänyt leikkimästä juutalaisen kanssa.

"Itkin ja juoksin äitini luokse, äiti, mitä minä olen tehnyt?"

Hän kertoo sodanaikaisesta Seredin siirtoleiristä Slovakiassa, minkä jälkeen seurasi kaksi tai kolme päivää eli ikuisuuden kestänyt junakuljetus Auschwitziin ("ei vettä, ei mitään").

Kerrottiinko teille, minne teitä viedään?

"Ei, me emme tienneet."

Olisi vielä paljon kysyttävää. Mutta 40 minuutin jälkeen Frau Fischer ei vain kerta kaikkiaan enää jaksa.

Hänen on annettava levätä.

Helsingin Sanomat haastatteli Edita Fischeriä edellisen kerran keväällä 1998.
Helsingin Sanomat haastatteli Edita Fischeriä edellisen kerran keväällä 1998.

Edita Fischerille (oik.) jäi perheestään valokuva. Äiti Rosa, isä Adolf ja pikkusisko Lydia murhattiin Auschwitzissa.
Edita Fischerille (oik.) jäi perheestään valokuva. Äiti Rosa, isä Adolf ja pikkusisko Lydia murhattiin Auschwitzissa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat