Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Washingtonilaisilta puuttuu lumen taju

Amerikkalaisten lumihysteria vastaa Suomen hellehysteriaa

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
New Yorkin lumimyräkkä jäi vaisuksi
New Yorkin lumimyräkkä jäi vaisuksi
Yhdysvaltojen itärannikkoa ravisteleva lumimyräkkä näytti jäävän New Yorkissa vaisuksi. New Yorkin pohjoispuolella satoi lunta jonkin verran enemmän. Viranomaisten mukaan lumisade voi yltyä vielä aamulla. (Kuva: CCTV/Reuters)

Varhain tiistaiaamuna kännykkä piippasi taas. "Piirikunnan koulut on suljettu sään aiheuttaman hätätilan takia", viestissä lukee. Tämä on jo kolmas tai neljäs kerta talven aikana.

Kun suomalainen katsoo ulos, hän näkee pihalla pari senttiä lunta. Sen poikki kulkevat jäniksen jäljet. Ajotieltä nuoska on jo sulanut. Taivaalta ei tule mitään.

Edessä on kaunis talvipäivä, jolloin lapsille pitäisi keksiä tekemistä. Pulkkamäessä muovi raapii vielä hiekkaa, koska lunta ei ole tarpeeksi.

Karen Bleier Afp
Yhdysvaltojen koillisosan talvimyrsky jäi ennakoitua lievemmäksi. Yhdysvaltojen keskuspankin pihamaalla Washingtonissa ei juuri tarvinnut tehdä lumitöitä.
Yhdysvaltojen koillisosan talvimyrsky jäi ennakoitua lievemmäksi. Yhdysvaltojen keskuspankin pihamaalla Washingtonissa ei juuri tarvinnut tehdä lumitöitä.

Washingtonilaisten suhde lumeen herättää pohjoismaalaisessa ylemmyydentunnetta. Siitä kannattaa nauttia, kun voi.

Oikeasti washingtonilaiset eivät ole sen avuttomampia kuin suomalaisetkaan. Heillä ei vain ole lumen suhteen samanlaista kokemusta tai kalustoa kuin meillä länsisiperialaisilla.

Lunta tulee Washingtonissa yleensä vain muutamana päivänä vuodessa. Siksi täällä ei vaihdeta talvirenkaita eikä harjoitella auton liukumista kasvisöljyssä. Vain pääkaduille riittää aurauskalustoa, ja jalkakäytävät saa jokainen kolata itse.

Liikenteessä on siis oikeasti vaarallisempaa kuin Suomessa.

Kunnallispoliitikoille lumipäivät ovat näytön paikka. Jos he pitävät koulut ja päiväkodit auki, heitä syytetään lasten hengen vaarantamisesta. Jos he pyytävät kaikkia pysymään sisällä, heitä pilkataan holhouksesta.

Toisaalta he saavat kerrankin käyttää konkreettista valtaa. Autot talleihin, junat seis, lentokoneet maahan! Kaikki yhdessä valkoista vaaraa vastaan!

Poiminta

New Yorkin liikenne palautui normaaliksi

Pahimmat ennusteet metristä lunta eivät toteutuneet New Yorkissa. Keskuspuistossa mitattiin vajaa parikymmentä senttiä lunta. Tiistaiaamuna autoilukielto peruttiin, ja New Yorkin metro- ja linja-autoliikenne alkoi kulkea sunnuntaiaikataulujen mukaisesti. New Yorkin lentokentät avattiin, mutta sadat tiistain lennot, myös Finnairin vuoro New Yorkiin, oli peruttu etukäteen.

Bostonin alueella ja muualla Uudessa-Englannissa myrsky iski pahemmin. Lunta satoi yli puoli metriä, vesi tulvi kaduille ja sähkö oli tiistaina monilla alueilla poikki. Useat koulut pysyvät kiinni myös keskiviikkona.

Kyllä pahin on pian ohi.

Poikkeustila luo amerikkalaisten ihannoimaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Esikaupunkietikettiin kuuluu, että työikäiset lapioivat jalkakäytävät vanhusten talojen edestä. Teinit tekevät sen rahasta, ja heille lumipäivät ovat tuottoisia (käypä taksa lapioinnista on 10–20 dollaria).

Vastuulliset vanhemmat hamstraavat ruokaa poikkeustilan varalle. Myrskyn alla kaupat tyhjenevät maidosta ja leivästä. Peruselintarvikkeet tuovat lohtua.

The Washington Post -lehti mainosti myrskyn alla brittiläisen julkkiskokin Nigella Lawsonin reseptiä: leipä murretaan lämpimään maitoon, päälle ripotellaan sokeria.

Ihan kuin pullamössöä.

Itse epäilen, että washingtonilaiset nauttivat lumipäivistä salaa. Amerikkalaisilla on keskimäärin vain kymmenen palkallista lomapäivää vuodessa. Lumi antaa tekosyyn pitää vapaata.

Leivän ja maidon lisäksi myrskyn alla ostetaankin paljon alkoholia.

Loppujen lopuksi hiutaleet saavat vain osan kansaa sekaisin. Minnesotalaista tai alaskalaista lumen pelko naurattaa varmasti yhtä paljon kuin suomalaista.

Sitä paitsi – kyllä suomalaisetkin liioittelevat poikkeuksellisen sään takia. Washingtonilaisten lumihysteria tuo mieleen suomalaisten hellehysterian.

Helle tappaa! Pysy sisällä! Juo paljon vettä! Vältä ulkona liikkumista keskellä päivää, ja ellet voi, muista hattu ja suojakerroin 30!

Kyllä pahin on pian ohi.

MICHELLE MCLOUGHLIN / REUTERS
Mies puhdisti autoa lumesta New Havenissa maanantaina.
Mies puhdisti autoa lumesta New Havenissa maanantaina.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat