Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian naapurimaat sulkevat rajoja pakolaisilta

Maahanpääsyä rajoittavat etenkin Jordania ja Libanon, koska ne eivät selviä pakolaismäärästä

Ulkomaat
 
Jamal Saidi Reuters
Syyrialainen perhe kantoi 18 päivää vanhoja kolmosia pakolaisleirillä Bekaan laaksossa Libanonissa 18. tammikuuta. Vauvojen äiti kuoli synnytykseen läheisessä sairaalassa.
Syyrialainen perhe kantoi 18 päivää vanhoja kolmosia pakolaisleirillä Bekaan laaksossa Libanonissa 18. tammikuuta. Vauvojen äiti kuoli synnytykseen läheisessä sairaalassa. Kuva: Jamal Saidi Reuters

Syyrian naapurimaat ovat alkaneet rajoittaa yhä voimakkaammin pakolaisten pääsyä maahan.

Syy siihen on pakolaiskriisin valtavissa mittasuhteissa, jotka koettelevat naapureiden kantokykyä.

Tästä on kyse

 Syyrian kansannousu alkoi keväällä 2011 arabikevään innoittamana.

 Syyrian hallinto tukahdutti pääosin rauhanomaiset mielenosoitukset väkivalloin, ja sisällissota alkoi.

 Sodan jatkuessa jihadistiryhmien rooli alkoi kasvaa. Vahvimmaksi niistä kasvoi terroristijärjestö Isis.

 Isis valtasi kesäkuussa laajoja alueita Syyrian lisäksi myös Irakista ja perusti niille islamilaisen valtion.

Turkki, Jordania, Libanon ja Irak ovat tarjonneet turvan yli 3,6 miljoonalle syyrialaiselle.

"Suurin osa naapurimaista on viime kuukausien aikana rajoittanut syyrialaisten pääsyä maahan. Pitkälti se johtuu siitä, että näissä maissa on jo niin paljon pakolaisia", sanoo pakolaisuustutkija Kharunissa Dhala ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalista.

Voimakkaimmin pakolaisten saapumista on alkanut rajoittaa pikkuruinen Libanon.

Varsinais-Suomen kokoinen maa on vastaanottanut jo yli miljoona Syyrian pakolaista. Se on neljännes Libanonin väestöstä.

Libanon alkoi tiukentaa pakolaispolitiikkaansa jo syksyllä. Raja sulkeutui pakolaisille käytännössä kokonaan tammikuun alussa, kun Libanon ilmoitti vaativansa jatkossa viisumia syyrialaisilta.

Esimerkiksi turistiviisumilla maahan pyrkiviltä odotetaan hotellivarausta sekä tuhannen dollarin varoja. Jos ihminen ei ole oikeutettu esimerkiksi työ- tai opiskeluviisumeihin, hänellä on oltava libanonilainen sponsori.

Libanon on vakuuttanut, että vaikeimmassa tilanteessa olevat syyrialaiset pääsevät yhä rajan yli.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tiedottajan Ron Redmondin mukaan rajan yli päästetään humanitaarisin perustein lähinnä yksin matkustavia lapsia, joiden vanhemmat ovat Libanonissa sekä vakavasti sairastuneita. Moni suojaa tarvitseva käännytetään rajalla.

Jordania ei virallisesti ole sulkenut rajojaan, mutta myös siellä yhä harvemmat pääsevät läpi.

Tilastojen mukaan Jordaniaan saapuvien uusien pakolaisten määrä on romahtanut.

YK julkaisi syksyllä Jordanian rajalta satelliittikuvia, joissa näkyy rajavyöhykkeelle jumiutuneiden syyrialaisten telttoja. "Käytännössä Jordania on sulkenut rajansa syyskuusta lähtien", sanoo Dhala.

Turkki on pitänyt virallisesti rajansa auki syyrialaisille. Syksyllä se otti lyhyessä ajassa vastaan noin 200 000 syyrialaista, jotka pakenivat terroristijärjestö Isisin hyökkäystä kurdikaupunki Kobaniin.

Myös Turkkiin pääsy on kuitenkin monille syyrialaisille hyvin haastavaa. Amnestyn raportin mukaan syksyllä vain kaksi rajapistettä oli pysyvästi auki. Syyrian ja Turkin välistä rajaa on 900 kilometriä, joten matka lähimmälle ylityspaikalle voi olla vaarallinen ja pitkä.

Artikkeliin liittyvät

Kun viralliset reitit käyvät yhä vaikeammiksi saavuttaa, yrittävät monet rajan yli laittomasti.

Heikoimmassa asemassa ovat paperittomat syyrialaiset. Heidän pääsynsä on estetty kaikkiin naapurimaihin. Sodan jatkuttua jo yli kolme vuotta yhä harvempi syyrialainen on kyennyt uusimaan papereitaan.

Niin on käynyt myös turkkilaisessa Gaziantepin kaupungissa asuvalle syyrialaismiehelle Mustafa al-Jaradielle.

Al-Jaradie pakeni Syyriasta vuosi sitten, kun terroristijärjestö Isis valtasi alueita hänen kotiseudullaan Tel Abiadissa.

Hän maksoi sata dollaria salakuljettajille päästäkseen rajan yli. Al-Jaradie jäi rajalla aluksi kahdesti kiinni samana päivänä.

Turkkilaiset rajaviranomaiset käännyttivät passittoman miehen takaisin siitä huolimatta, että aktivistina toiminut al-Jaradie olisi mahdollisesti ollut sekä Isisin että Syyrian hallinnon tähtäimessä.

"He huusivat minulle", al-Jaradie kuvailee HS:lle puhelimitse Turkista.

Kolmannella kerralla al-Jaradie pääsi vartijoiden ohi.

Syyrialaispakolaisten valtava määrä on aiheuttanut kovat paineet naapurimaille.

Esimerkiksi koulut ja terveydenhuolto ovat ylikuormittuneita. Monissa jordanilaisissa ja libanonilaisissa kouluissa opiskellaan vuoroissa, jotta myös syyrialaiset pääsisivät tunneille.

Vuokrat ovat paikoin moninkertaistuneet. Syyrialaiset myös kilpailevat paikallisten kanssa työpaikoista. Esimerkiksi Turkissa syyrialaisilla ei ole varsinaista työlupaa. Al-Jaradie elättää itsensä kirjoittamalla arabiankielisiin julkaisuihin ja työskentelemällä syyrialaisille järjestöille.

"Syyrialaisten elämä on todella vaikeaa, sillä työtä ja kotia on niin vaikea löytää."

Sota vaikuttaa myös naapurimaiden vakauteen. Irakin puolelle sota on jo levinnyt. Levottomuudet ovat heijastuneet ajoittain myös Libanoniin.

Syyrian naapurimaita onkin hankalaa arvostella tässä vaikeassa tilanteessa. Ne ovat vastaanottaneet 97 prosenttia Syyrian pakolaisista ja saavat siitä kiitosta järjestöiltä.

Esimerkiksi Eurooppaan on niin vaikeaa päästä laillisesti, että yhä useammat syyrialaiset yrittävät Välimeren ylitystä henkensä uhalla.

Syyrian naapureille toivotaan nykyistä enemmän tukea vaurailta mailta, jotta ne voisivat pitää rajansa auki.

"Euroopan maat ovat sanoneet koko ajan, etteivät ne ota pakolaisia, koska heitä voidaan auttaa naapurimaissa tehokkaammin. Tämä politiikka on romahtanut", sanoo Norwegian Refugee Councilin pääsihteeri Jan Egeland.

Euroopan maat ovat tietenkin tukeneet Syyrian naapureita ja järjestöjä. Pakolaiskriisi on saanut niin poikkeuksellisen suuret mittasuhteet, ettei apu ole ollut riittävää.

"Monet maat ovat antaneet paljon, mutta tarvitaan enemmän uhrauksia", sanoo UNHCR:n Redmond.

Sekä Amnesty että UNHCR ovat vedonneet vauraampiin maihin, jotta ne ottaisivat vastaan haavoittuvimmassa asemassa olevia syyrialaisia.

Egelandin mielestä syyrialaispakolaisten kiintiöitä pitäisi kasvattaa huomattavasti. Hän antaa Euroopan maista kiitosta vain Saksalle ja Ruotsille, jotka ovat ottaneet vastaan yli puolet Eurooppaan tulleista syyrialaisista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat