Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donetskilaisessa pommisuojassa odotetaan Putinia pelastajaksi

"Haluaisin kyllä kouluun, mutta se on kiinni"

Ulkomaat
 
Denis Sinjakov
Vanha nainen asuu pommisuojassa Donetskissa. Muutaman kilometrin päässä Ukrainan armeija ja separatistit taistelevat rajusti lentokentästä.
Vanha nainen asuu pommisuojassa Donetskissa. Muutaman kilometrin päässä Ukrainan armeija ja separatistit taistelevat rajusti lentokentästä.

Donetsk. Betoninen oviaukko johtaa maan alle pimeällä Kyivskin alueella Donetskin pohjoislaidalla. Sähköt ovat poissa koko kaupunginosasta. Jatkuvien taisteluiden kohteena olevalle lentokentälle on matkaa vain kolme kilometriä.

Donetskin alueen separatistien tykistöpatteri lähettää terveisiä Ukrainan joukoille parin korttelin päästä.

Nämä korttelit ovat alkujaan vuonna 1958 valmistuneen Kyivskin alueen hiilikaivoksen työntekijöiden asuntoja. Tiistai-iltana pommisuojassa asui vakituisesti 70 kotinsa menettänyttä ihmistä lapsista vanhuksiin.

Tilaa riittää, mutta toisinaan Ukrainan joukkojen tulitus ajaa suojaan toistasataa vierasta.

"Vain Putin voi meidät pelastaa", sanoo Lena Zenjuk, 35-vuotias kondiittori, joka on asunut pommisuojassa kolmen lapsensa kanssa heinäkuusta lähtien.

Tuolloin raketit putoilivat Zenjukin asuintalon pihalle, autokatokseen ja parkkipaikalle, joten perhe katsoi viisaammaksi siirtyä muualle.

Fakta

EU:lta lisää tukea Ukrainalle

 Tiistaina EU:n jäsenmaiden valtiovarainministerit lupasivat Ukrainalle 1,8 miljardin euron lainan. Sen tarkoituksena on avustaa Ukrainaa luisumasta konkurssiin. Osa jäsenmaista, kuten Britannia, olisi ollut valmis suurempaankin rahalliseen tukeen.

 EU-maiden ulkoministerit pohtivat puolestaan torstaina ylimääräisessä kokouksessaan mahdollisia uusia Venäjä-pakotteita. Ministereillä on käytettävissä "kaikki sopivat toimet". Pakotteista päätettäneen vasta EU:n huippukokouksessa 12. helmikuuta.

, Zenjukin tytär Valerija, 14, sanoo vakavana. Koulu suljettiin yli kuukausi sitten pommitusvaurioiden vuoksi. Kuusivuotiaiden kaksossisarten Sofian ja Radan pitäisi päästä tänä vuonna kouluun, mutta kuinkahan mahtaa käydä?

"Sanovat, että tätä jatkuu kolme vuotta", Lena Zenjuk sanoo ja ilmoittautuu Venäjään liittyvän Novorossijan kannattajaksi.

Kyivskin alueella ei ole sähköjä, kaasua eikä vettä. Tiistai-iltana lähistöllä oli auki yksi pieni ruokakauppa, jossa kauppaa tehtiin kynttilän valossa. Pommisuojassa sentään on valo sekä lämmittimiä, ja vettäkin tulee.

Vessa on, mutta suihkua ei.

Kondiittorin töitä Donetskista ei juuri nyt löydy, eivätkä pankit toimi, joten Zenjuk on rahaton. Hänen, kuten useimpien muidenkin pommisuojan asukkaiden, ainoa turva on hyväntekeväisyys.

"Venäjä ja Rinat Ahmetov ", Zenjuk täsmentää.

Ukrainan rikkaimman miehen, donetskilaisen Rinat Ahmetovin avustussäätiö jakaa Donetskissa humanitaarista apua ja ruokkii myös Kyivskin alueen pommisuojia.

Venäjältä taas oli jälleen tiistaina tulossa uusi avustussaattue. Niiden lähettämistä länsi on pitänyt joko hämäyksenä tai propagandana.

YK:n lastenjärjestön Unicefin tiistaina julkistamien tietojen mukaan noin 1 100 lasta elää Donetskin kaupungin alueella maanalaisissa pommisuojissa. Järjestön mukaan se kykenee tällä hetkellä avustamaan perheitä, jotka asuvat 12 pommisuojassa kaupungin alueella.

Venäjän ja Donetskin "kansantasavallaksi" julistautuneen separatistiliikkeen ja sen asevoimien kannatus on pommisuojassa vahvaa – ja osin jopa optimistista.

"Puolessa vuodessa tämä loppuu, kun ovat tuhlanneet rahansa ja ammuksensa", uskoo nelikymppinen Dmitri Sevtšenko. "Nopea ratkaisu on mahdollinen siten, että Donetskin ja Luhanskin alueet liitetään Venäjään aivan kuten Krimin kanssa tehtiin."

Kaikki eivät selvästikään ole aivan vakuuttuneita Venäjän, Novorossijan tai itsenäisten pikkutasavaltojen autuudesta.

"Kirjoita sinne, että minä olen rauhan puolesta", sanoo rouva Žanna Vološkina, 85. Hän on toisen maailmansodan veteraani, joka eli kolme vuotta Itä-Ukrainassa natsimiehityksen alla.

"Silloin oli selvää, kuka on vihollinen", Vološkina sanoi.

"Nyt on ystävä ystävän ja veli veljen kimpussa."

14-vuotias Valerija (vas.), hänen isoäitinsä ja kaksoset Sofia ja Rada ovat asuneet heinäkuusta saakka pommisuojassa. Silloin raketteja putosi heidän talonsa pihamaalle.
14-vuotias Valerija (vas.), hänen isoäitinsä ja kaksoset Sofia ja Rada ovat asuneet heinäkuusta saakka pommisuojassa. Silloin raketteja putosi heidän talonsa pihamaalle.

Lasten piirroksissa kuvataan Donetskin kapinallisten aseistusta. Kirjoituksissa lukee muun muassa: "Novorossijan puolesta!"
Lasten piirroksissa kuvataan Donetskin kapinallisten aseistusta. Kirjoituksissa lukee muun muassa: "Novorossijan puolesta!"Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat